Φιόντορ Γιουρτσίχιν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Φιοντόρ Γιουρτσίχιν)
Φιόντορ Γιουρτσίχιν
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Фёдор Николаевич Юрчихин (Ρωσικά)
Γέννηση3  Ιανουαρίου 1959[1]
Μπατούμι[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΡωσία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΡωσικά
ΣπουδέςΙνστιτούτο Αεροπορίας της Μόσχας (έως 1983)[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμηχανικός
αστροναύτης
οικονομολόγος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαISS Expedition Commander (Απριλίου 2007 – Οκτώβριος 2007, Expedition 15)
ISS Expedition Commander (Σεπτέμβριος 2013 – Νοέμβριος 2013, Expedition 37)
ISS Expedition Commander (από 2017, Expedition 52)
Βραβεύσειςτάγμα Διακεκριμένων Υπηρεσιών προς την Πατρίδα, Δ΄ Τάξη (2011)
Τάγμα της Φιλίας (2003)
Ήρωας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (2008)
Medal for services in conducting the population census (2003)
Τάγμα Διακεκριμένων Υπηρεσιών προς την Πατρίδα, Γ΄ Τάξη (2015)
Πιλότος-κοσμοναύτης της Ρωσικής Ομοσπονδίας (2003)
Τάγμα του Φοίνικος
Μετάλλιο διαστημικής πτήσης της NASA
Τάγμα Διακεκριμένων Υπηρεσιών προς την Πατρίδα, Β΄ Τάξη (2018)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Θεόδωρος Νικολάγιεβιτς Γιουρτσίχιν (ρωσικά: Фёдор Николаевич Юрчихин‎‎, 3 Ιανουαρίου 1959) είναι Ρώσος πιλότος-κοσμοναύτης και ήρωας της Ρωσίας. Έχει ελληνική καταγωγή.

Νεανικά χρόνια, εκπαίδευση, βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι γιος του Νικολάι Φιόντοροβιτς Γιουρτσίχιν και της ελληνικής καταγωγής Μικρούλας Γραμματικοπούλου-Γιουρτσιχίνα. Γεννήθηκε στο Μπατούμι της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Αζαρίας της πρώην Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Γεωργίας. Αφού αποφοίτησε από το σχολείο στο Βατούμι το 1976, ο Γιουρτσίχιν ξεκίνησε τις σπουδές του στο Αεροπορικό Ινστιτούτο της Μόσχας. Το 1983 αποφοίτησε ως μηχανολόγος με ειδικότητα στα διαστημικά οχήματα. Από το 1983 έως το 1997 εργάστηκε για τη Ρωσική Εταιρεία Διαστήματος Ενέργεια στο κέντρο ελέγχου ως Μηχανολόγος Μηχανικός, μεταγενέστερα ως αρχιμηχανικός σε διαστημικά προγράμματα Διαστημικού Λεωφορείου Μιρ και N.A.S.A.- M.I.R., ενώ με την εντολή του Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού Διαστήματος της Ρωσίας γίνεται υποψήφιος κοσμοναύτης.

Πρώτη πτήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γιουρτσίχιν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Τον Οκτώβριο (7 έως 18) του 2002 ο Γιουρτσίχιν συμμετέχει ως ειδικό μέλος του πληρώματος του Διαστημικού Λεωφορείου Ατλαντίς για εκτέλεση απαραιτήτων εργασιών - επισκευών. Παρέμεινε στο διάστημα επί 10 μέρες, 19 ώρες και 58 λεπτά. Στις 7 Μαΐου του 2006 επιλέχθηκε με την απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαστήματος (Ροσκόσμος), της Ενέργεια για ακόμα μια αποστολή. Για το λόγο αυτό στις αρχές Ιουνίου του 2006 η NASA και η Ροσκόσμος (Roscosmos) ετοίμασαν το πλήρωμα της 15ης αποστολής για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Στο κύριο πλήρωμα περιλαμβάνονταν οι Φιόντορ Γιουρτσίχιν, Όλεγκ Κότοφ και Κλέιτον Άντερσον. Η έναρξη της 15ης αποστολής στο κατάστρωμα του Σογιούζ TMA-10 αρχικά είχε προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2007, στη συνέχεια όμως αναβλήθηκε για τον Απρίλιο του ίδιου έτους και στις 7 Απριλίου 2007 ξεκίνησε τελικά με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου παρέμεινε επί 196 ημέρες

Δεύτερη πτήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δεύτερη του πτήση ξεκίνησε στις 7 Απριλίου 2007 ως μηχανικός πτήσης του Σογιούζ και ως διοικητής του πληρώματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού στο πρόγραμμα της 15ης αποστολής. Στις 9 Απριλίου 2007 το Σογιούζ TMA-10 αγκυροβόλησε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, και το πλήρωμα ξεκινά τις εργασίες του στον σταθμό. Κατά τη διάρκεια της πτήσης ο Γιουρτσίχιν πραγματοποίησε τρεις διαστημικούς περιπάτους. Στις 30 Μαΐου 2007 διάρκειας 5 ωρών και 25 λεπτών. Στις 06 Ιουνίου 2007 οι αστροναύτες εγκατέστησαν επιπλέον το αντί-μετεωρικό πάνελ στο ρωσικό τμήμα του Δ.Δ.Σ. και αντικατέστησαν το παλιό καλώδιο με νέο. Οι εργασίες διήρκεσαν 5 ώρες 38 λεπτά. Στις 24 Ιουλίου 2007 τοποθέτησαν τη μονάδα «Πίρς», πλατφόρμα με τρία εμπορευματοκιβώτια του επιστημονικού εξοπλισμού και πραγματοποίησαν εργασίες για τη μονάδα «Ζβεζντά». Οι εργασίες διήρκεσαν 7 ώρες και 41 λεπτά. Επίσης ολοκλήρωσαν με επιτυχία τη διάλυση της δεξαμενής αμμωνίας. Στις 21 Οκτωβρίου 2007 με μια κάψουλα του πληρώματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού ο Όλεγκ Κότοφ και ο Γιουρτσίχιν, μαζί με τον πρώτο Μαλαισιανό αστροναύτη Μουζαφάρ Σουκόρ, προσγειώθηκαν στο βόρειο Καζακστάν. Λόγω της βλάβης στα καλώδια που συνδέουν το τηλεχειριστήριο για κάθοδο η κάψουλα προσγειώθηκε 70 χιλιόμετρα μακριά από την προγραμματισμένη θέση με αποτέλεσμα οι αστροναύτες να βιώσουν υπερφόρτωση των εννέα μονάδων.

Τρίτη πτήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φιόντορ Γιουρτσίχιν στην τρίτη πτήση του. Έξοδος στο διάστημα, 23 Ιουλίου 2007.

Ξεκίνησε την τρίτη του πτήση στις 16 Ιουνίου 2010 ως διοικητής του διαστημικού οχήματος Σογιούζ TMA-19 προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ως μηχανικός πτήσης για το πρόγραμμα της 24ης και 25ης κύριας αποστολής μαζί με τους αστροναύτες της NASA Ντάγκλας Ουίλοκ και Σάννον Ουώκερ. Στις 18 Ιουνίου 2010 το Σογιούζ TMA-19 συνδέθηκε με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και το πλήρωμα άρχισε τις εργασίες στο σταθμό. Κατά τη διάρκεια της πτήσης πραγματοποίησε δύο διαστημικούς περιπάτους. Στις 27 Ιουλίου 2010 επί 6 ώρες και 43 λεπτά. Στις 15 Νοεμβρίου 2010 και επί 6 ώρες και 27 λεπτά. Κατά την έξοδο στο διάστημα ο Γιουρτσίχιν και ο Μιχαήλ Κορνιένκο αντικατέστησαν την τηλεοπτική κάμερα στη μονάδα «Ζβεζντά». Κατά την έξοδο στο διάστημα των αστροναυτών ο Γιουρτσίχιν και ο Όλεγκ Σκρίποτσκα εγκατέστησαν τη μονάδα παροχής υπηρεσιών «Ζβεζντά» για να φιλοξενήσει τον επιστημονικό εξοπλισμό των ρωσικών και ευρωπαϊκών πειραμάτων. Στις 26 Νοεμβρίου 2010 το Σογιούζ TMA-19 αποσυνδέθηκε από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και προσγειώθηκε με ασφάλεια στο Καζακστάν, 35 χιλιόμετρα νότια-ανατολικά της πόλης Αρκαλίκ. Η ημερομηνία προσγείωσης αναβλήθηκε 4 ημέρες νωρίτερα από το προγραμματισμένη, λόγω του κλεισίματος του εναέριου χώρου του Καζακστάν, εξαιτίας της Συνόδου Κορυφής του Ο.Α.Σ.Ε..

Τέταρτη πτήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τέταρτη πτήση του Γιουρτσίχιν ως διοικητή του διαστημικού σκάφους Σογιούζ TMA-09M με την Κάρεν Νάϊμπέργκ (ΗΠΑ) και τον Λούκα Παρμιτάνο (Ιταλία) πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαΐου 2013. Σε λιγότερο από 6 ώρες το διαστημόπλοιο αγκυροβόλησε στο "Δ.Δ.Σ.". Μετά από 163 ημέρες στο διάστημα επέστρεψε πίσω στη γη στις 11 Νοεμβρίου 2013.

Πέμπτη πτήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 1 έως 17 Νοεμβρίου 2016 ο Φιόντορ Γιουρτσίχιν, ο Τζακ Ντ. Φίσερ και ο Πάολο Νεσπόλι πραγματοποιούσαν στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ δοκιμασίες για την πτήση του έτους 2017. Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε τελικά στις 20 Απριλίου του 2017, η ώρα 10:13 π.μ. Ελλάδος από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν και στις 16:19 οι δυο κοσμοναύτες έφτασαν στον Δ.Δ.Σ. όπου παρέμειναν μέχρι την 3η Σεπτεμβρίου 2017.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φιόντορ Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος διαμένει και εργάζεται στη Ρωσία. Είναι παντρεμένος με τη Λαρίσα Ανατόλιεβνα Γιουρτσιχίνα και έχει δύο κόρες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]