Υψώματα του Γκολάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι περιοχές Ιτουραία, Γαυλανίτιδα (GAULANITIS), Τραχωνίτιδα, Βαταναία και Αυρανίτιδα σε χάρτη με περιοχές κατά την ελληνιστική περίοδο

Τα Υψώματα ή Υψίπεδα του Γκολάν (Γαυλανίτις στην ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο), επίσης ονομαζόμενα Γκολάν ή Συριακό Γκολάν, είναι περιοχή της Μέσης Ανατολής. Γεωγραφικώς, το Γκολάν είναι ένα βασαλτικό οροπέδιο που ορίζεται από τον ποταμό Γιαρμούκ στα νότια, τη Θάλασσα της Γαλιλαίας και την κοιλάδα Χούλα στα δυτικά, το όρος Ερμών στα βόρεια και το Ουάντι Ρακάντ στα ανατολικά. Τα δύο τρίτα του Γκολάν κατέχονται από το Ισραήλ (προσαρτήθηκαν στις 14 Δεκεμβρίου 1981, αναγνωρίζονται μόνο από τις ΗΠΑ), ενώ το ανατολικό τμήμα από τη Συρία, της οποίας αποτελούσε έδαφος μέχρι τον Πόλεμο των Έξι ημερών (1967).

Αναγνώριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ΗΠΑ είναι η μοναδική χώρα που αναγνώρισαν τα Υψώματα του Γκολάν ως ισραηλινό έδαφος στις 25 Μαρτίου 2019.

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ερείπια ναού του Πανός της ελληνιστικής εποχής, στην περιοχή Μπανίας (αρχ. ελ. Πανειάς, μετέπειτα Καισάρεια του Φιλίππου)

Το ελληνικό όνομα της περιοχής είναι "Γαυλανίτις". Στα αραβικά λέγεται Τζαουλάν και Τζολάν. Το όνομα "Γκολάν" πρωτοχρησιμοποιήθηκε τον 19ο αιώνα.

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διοικητής της Δύναμης Παρατηρητών των Ηνωμένων Εθνών (UNDOF), η οποία υπολογιζόταν το 2020 σε 1.139 άτομα, είναι, από τις 28 Φεβρουαρίου 2020, ο Ισουάρ Χαμάλ από το Νεπάλ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Golan Heights στο Wikimedia Commons