Τσιταγκόνγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Τσιταγκόγκ)

Συντεταγμένες: 22°22′N 91°48′E / 22.367°N 91.800°E / 22.367; 91.800

Τσιταγκόνγκ
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Τσιταγκόνγκ
22°20′6″N 91°49′57″E
ΧώραΜπανγκλαντές
Διοικητική υπαγωγήChattogram District
Διοίκηση
 • ΔήμαρχοςRezaul Karim Chowdhury
Έκταση157 km²
Υψόμετρο6 μέτρα
Πληθυσμός2.581.643 (2011)
Ταχ. κωδ.4000
Τηλ. κωδ.31[1]
Ζώνη ώραςUTC+06:00
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Τσιταγκόνγκ (Chittagong, Μπενγκάλι: চট্টগ্রাম, Chôţţogram) είναι το κύριο λιμάνι και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Μπανγκλαντές. Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Καρναπούλι, στον κόλπο της Βεγγάλης. Υπολογίζεται ότι ο πληθυσμός της είναι περίπου 6,5 εκατομμύρια κάτοικοι. Συχνά αποκαλείται η εμπορική πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές[2][3].

Θέση εμπορικών συναλλαγών από τον 9ο αιώνα, η Τσιταγκόνγκ έχει μια πολυπολιτισμική κληρονομιά ισλαμικών, ινδουιστικών και βουδιστικών παραδόσεων. Η σύγχρονη πόλη αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της βρετανικής κυριαρχίας ως ένα κομβικό σημείο για το εμπόριο πετρελαίου και τσαγιού χάρις στη σιδηροδρομική σύνδεση και την κατασκευή λιμανιού. Η πόλη έγινε επίσης κέντρο επαναστατικών κινημάτων ενάντια στους Βρετανούς, κυρίως την ένοπλη εξέγερση με επικεφαλής τον Σουρία Σεν το 1930. Ήταν, επίσης, σημαντική στρατιωτική βάση και το σημείο εφοδιασμού για τις συμμαχικές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της Βιρμανίας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά τη διχοτόμηση της Ινδίας το 1947, η Τσιταγκόνγκ έγινε μέρος του Ανατολικού Πακιστάν. Το 1971, το Ανατολικό Πακιστάν επαναστάτησαν κατά της άρνησης του δυτικού Πακιστάν να αποδέχεται τα αποτελέσματα των δημοκρατικών εκλογών. Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Μπανγκλαντές έγινε στην Τσιταγκόνγκ. Η πόλη ήταν τόπος έντονων μαχών, ναυτικών αποκλεισμών και αεροπορικών επιθέσεων.

Είναι η μεγαλύτερη βάση του Ναυτικού του Μπαγκλαντές. Το Τσιταγκόνγκ φημίζεται ως μια σχετικά καθαρή πόλη, αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικά διοικητικά και κοινωνικοοικονομικά προβλήματα. Η ορεινή ενδοχώρα του Τσιταγκόνγκ είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στο Μπαγκλαντές, με 2000 ενδημικά φυτά και διάφορα είδη άγριας φύσης απειλούμενα με εξαφάνιση. Το σύγχρονο Τσιταγκόνγκ είναι σημαντικός οικονομικός κόμβος στη Νότια Ασία. Είναι η έδρα του Χρηματιστηρίου της Τσιταγκόνγκ και σε πολλές από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες εταιρείες του Μπαγκλαντές. Το λιμάνι του Τσιταγκόνγκ είναι το μεγαλύτερο διεθνές λιμάνι στον κόλπο της Βεγγάλης.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το φυσικό λιμάνι του Τσιταγκόνγκ είναι μια αρχαία πύλη προς την περιοχή της Βεγγάλης. Σημειώθηκε ως ένα από τα μεγαλύτερα ανατολικά λιμάνια από τον Έλληνα γεωγράφο Πτολεμαίο τον 1ο αιώνα. Ως μέρος της πλούσιας ναυτικής παράδοσης του λαού της Βεγγάλης, το παραθαλάσσιο Τσιταγκόνγκ εποικίστηε και κυβερνήθηκε από ινδικά και βεγγαλικά βασίλεια. Οι άραβες έμποροι είδαν το αναπτυγμένο νόμισμα, την τραπεζικό τομέα και την ναυτιλία στη Τσιταγκόνγκ κατά τον 9ο αιώνα. Οι πρώιμοι κοσμοπολίτες μουσουλμάνοι καθιέρωσαν την κυριαρχία στο λιμάνι ως χώρο θαλάσσιου εμπορίου,[4] ενώ το Αρακάν, η Βεγγάλη και η Τρίπουρα αγωνίστηκαν για τον έλεγχο της ευρύτερης ενδοχώρας. Η μουσουλμανική κατάκτηση πραγματοποιήθηκε τον 14ο αιώνα. Το Τσιταγκόνγκ έγινε το βασικό λιμάνι του σουλτανάτου της Βεγγάλης. Χρησιμοποιήθηκε από διάφορους κορυφαίους μεσαιωνικούς παγκόσμιους εξερευνητές, όπως τους Ιμπν Μπατούτα και Νικολό ντε Κόντι. Αργότερα, το Μράουκ Ου, με τη βοήθεια πορτογαλικών εμπορικών φυλακίων, κέρδισε τον έλεγχο της περιοχής. Η κατάκτηση του Τσιταγκόνγκ από τους Μουγκάλ επανέφερε τον έλεγχο των Βεγγάλων και έφερε μια εποχή σταθερότητας και εμπορίου. Η πόλη μετονομάστηκε σε Ισλαμαμπάντ. Αυτή η διαφορετική ιστορία αντικατοπτρίζεται στην αγροτική Τσιταγκονιανή διάλεκτο της Μπενγκάλι, η οποία έχει σχεδόν 50% λεξιλόγιο με αραβική προέλευση, καθώς και δάνεια από τα περσικά και τα πορτογαλικά.[5]

Παραχωρημένο στην Βρετανική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών το 1760, το Τσιταγκόνγκ έγινε το κύριο λιμάνι της Ανατολικής Βεγγάλης και του Άσαμ υπό της Βρετανικές Ινδίες, καθώς και ένα σιδηροδρομικός κόμβος. Μια αξιοσημείωτη αντιαποικιακή εξέγερση έλαβε χώρα το 1930. Ήταν μια σημαντική βάση για τις συμμαχικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της Βιρμανίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ταχεία εκβιομηχάνιση ακολούθησε τον πόλεμο, καθώς το Τσιταγκόνγκ έγινε μέρος του ανατολικού Πακιστάν. Κατά τη διάρκεια του πολέμου απελευθέρωσης του Μπαγκλαντές το 1971, η Τσιταγκόνγκ ήταν τόπος ανακήρυξης ανεξαρτησίας της χώρας.[6]

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα, η Τσιταγκόνγκ είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις στον κόσμο.[7] Ένα μεγάλο εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο, η πόλη διαθέτει επίσης μια παγκοσμίως ανταγωνιστική ειδική οικονομική ζώνη. Οι βιομηχανικές της ζώνες, ιδιαίτερα οι Chittagong EPZ και Karnaphuli EPZ, είναι ανάμεσα στους πιο ανταγωνιστικούς κατασκευαστικούς κόμβους του κόσμου.[8] Πολλές από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες εταιρίες του Μπανγκλαντές έχουν την έδρα τους στη πόλη. Με τα μεγάλα έργα υποδομής που έχουν αναληφθεί για την πόλη, συμπεριλαμβανομένου ενός βαθιού λιμανιού. Το λιμάνι της πόλης θεωρείται ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη των μεσόγειων της Νότιας Ασίας, συμπεριλαμβανομένων της Βορειοανατολικής Ινδίας, του Μπουτάν, του Νεπάλ και περιοχών της νότιας Κίνας και της Βιρμανίας.[9][10][11][12]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. en.wikipedia.org/wiki/Chittagong.
  2. E-Vision Software Limited (17 Οκτωβρίου 2002). «Economics Landscape of Chittagong». Chittagongchamber.com. Ανακτήθηκε στις 13 Μαΐου 2013. 
  3. «Chittagong – looking for a better future». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2013. 
  4. Kaplan, Robert D. (24 October 2010). «Eastern Islam and the 'clash of civilizations'». Los Angeles Times. http://articles.latimes.com/2010/oct/24/opinion/la-oe-kaplan-201010244. [νεκρός σύνδεσμος]
  5. Muslehuddin, ATM (2012). «Arabic». Στο: Islam, Sirajul· Jamal, Ahmed A. Banglapedia: National Encyclopedia of Bangladesh (Second έκδοση). Asiatic Society of Bangladesh. 
  6. «Pangaon container terminal to get a boost». The Daily Star. 3 January 2016. http://www.thedailystar.net/business/pangaon-container-terminal-get-boost-196714. 
  7. «The world's fastest growing cities». The Daily Telegraph. 2009-09-15. http://www.telegraph.co.uk/travel/picturegalleries/6189897/The-worlds-fastest-growing-cities.html. 
  8. «Ctg EPZ ranks 4th in global ranking». The Daily Star. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2013. 
  9. «The region is Ctg's oyster». Archive.thedailystar.net. 8 Απριλίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 21 Μαΐου 2013. 
  10. Devichand, Mukul (2010-05-17). «Is Chittagong one of China's 'pearls'?». BBC News. http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/8687917.stm. 
  11. «China offers to build, fund it». The Daily Star. 28 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2012. 
  12. «Opening up». The Indian Express. 26 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Chittagong στο Wikimedia Commons