Τσιουάουα (πολιτεία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 28°48′51″N 106°26′22″W / 28.81417°N 106.43944°W / 28.81417; -106.43944

Τσιουάουα

Σημαία

Έμβλημα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Τσιουάουα
28°38′21″N 106°4′24″W
ΧώραΜεξικό[1]
Διοικητική υπαγωγήΜεξικό
Ίδρυση1824
Διοίκηση
 • Κυβερνήτης της ΤσιουάουαMaría Eugenia Campos Galván (από 2021)
Έκταση247.455 km²[2]
Πληθυσμός3.556.574 (2015)
Ταχ. κωδ.31
Ζώνη ώραςUTC−07:00
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Τσιουάουα (ισπανικά: Chihuahua, επίσημα Estado Libre y Soberano de Chihuahua) είναι μία από τις 31 πολιτείες του Μεξικού. Χωρίζεται σε 67 δήμους. Πρωτεύουσα είναι η πόλη Τσιουάουα και μεγαλύτερη πόλη είναι η Σιουδάδ Χουάρες. Στις 6 Φεβρουαρίου 2010, ο πρώην κυβερνήτης Χοσέ Ρέγιες Μπαέσα πρότεινε να μετακινήσει τις τρεις εξουσίες της πολιτείας από την Τσιουάουα στη Σιουδάδ Χουάρες ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ανασφάλειας στη δεύτερη. Η πρόταση απορρίφθηκε από το νομοθετικό σώμα της πολιτείας τις 12 Φεβρουαρίου.

Η Τσιουάουα βρίσκεται στο δυτικό βόρειο Μεξικό. Συνορρεύει στα δυτικά με τη Σονόρα, στα νοτιοδυτικά με τη Σιναλόα, στα νότια με το Ντουράνγκο και στα ανατολικά με την Κοαουίλα. Στα βόρεια και βορειοανατολικά συνορεύει με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τις πολιτείες Τέξας και Νέο Μεξικό. Η Τσιουάουα είναι η μεγαλύτερη πολιτεία του Μεξικού από άποψης έκτασης. Καλύπτει 247.455 χλμ². Γι' αυτό το λόγο φέρει το προσωνύμιο El Estado Grande (η μεγάλη πολιτεία).

Αν και το όνομα Τσιουάουα συνήθως συνδέεται με αυτό της ερήμου Τσιουάουα, η πολιτεία έχει το μεγαλύτερο αριθμό δασών στο Μεξικό. Εξαιτίας του ποικίλου κλίματός της, η πολιτεία έχει μια μεγάλη ποικιλομορφία χλωρίδας και πανίδας. Η πολιτεία χαρακτηρίζεται από ορεινό ανάγλυφο και μεγάλες κοιλάδες ποταμών. Η δυτική Σιέρρα Μάδρε, μια επέκταση των Βραχωδών Ορών, διασχίζει την πολιτεία. Σε αυτήν την οροσειρά βρίσκεται το Κόπερ Κάνυον (ισπ. Μπαρράνκας δελ Κόμπρε), το οποίο είναι μεγαλύτερο και βαθύτερο από το Γκραν Κάνιον. Ο πληθυσμός της πολιτείας είναι συγκεντρωμένος στις κοιλάδες των ποταμών Ρίο Γκράντε και Ρίο Κόντσος.

Η Τσιουάουα έχει ποικίλη οικονομία. Τα τρία πιο σημαντικά οικονομικά κέντρα είναι η Σιουδάδ Χουάρες, η Τσιουάουα και η Ντελίσιας, το αγροτικό κέντρο της πολιτείας. Η κύρια πηγή εισοδήματος στην πολιτεία είναι το εμπόριο, αφού η Τσιουάουα βρίσκεται σε ένα σημαντικό εμπορικό δρόμο. Όμως, η πολιτεία χάνει εισόδημα από την παράνομη μεταφορά προϊόντων από τα σύνορα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Chihuahua (state) στο Wikimedia Commons