Τσακάλι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τσακάλι
Μελανόραχο τσακάλι της Υποσαχάριας Αφρικής
Μελανόραχο τσακάλι της Υποσαχάριας Αφρικής
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Τάξη: Σαρκοφάγα (Carnivora)
Οικογένεια: Κυνίδες (Canidae)
Είδη
Η εξάπλωση των τριών ειδών τσακαλιών

Το τσακάλι ή ο θώς είναι μεσαίου μεγέθους παμφάγο θηλαστικό του γένους Κύων. Ως τσακάλια ονομάζονται τρία διαφορετικά είδη. Το χρυσό τσακάλι Canis aureus, το ριγωτό τσακάλι Canis adustus και το μελανόραχο τσακάλι Canis mesomelas. Τα δύο τελευταία είναι συγγενικά μεταξύ τους, αλλά το πρώτο είναι πιο συγγενικό με το λύκο, τον αφρικανικό χρυσό λύκο, το κογιότ και τον αιθιοπικό λύκο.[1] Το χρυσό τσακάλι μπορούμε να το βρούμε στην Ευρώπη, και στην Ασία. Στην Ελλάδα είναι απειλούμενο είδος[2] και συναντάται κυρίως στην Κερκίνη, τη Χαλκιδική, τη Φωκίδα, τη Σάμο, την Πελοπόννησο, την Αττική και στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, ενώ έχει εξαφανισθεί ή είναι πολύ σπάνιο σε μέρη που ήταν κοινό πριν από λίγες δεκαετίες. Τα δύο άλλα είδη τσακαλιών ζουν στην Υποσαχάρια Αφρική.

Είδη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Περιγραφή Κατανομή
Μελανόραχο τσακάλι Είναι το τσακάλι με την πιο ελαφριά σωματική κατασκευή, αλλά και τον πιο επιθετικό χαρακτήρα. Συχνά επιτίθεται σε λεία στο μεγεθός του. Νότια αφρική, Αιθιοπία, Κένυα και Σομαλία.
Ριγωτό τσακάλι Κατοικεί κυρίως σε δασωμένες εκτάσεις, σε αντίθεση με τα άλλα είδη τσακαλιών. Είναι το λιγότερο επιθετικό τσακάλι και σπάνια στοχεύει μεγάλα θηλαστικά. Κεντρική και νότια Αφρική.
Χρυσό τσακάλι Είναι το μεγαλύτερο και με πιο ευρεία κατανομή τσακάλι, και είναι πιο κοντά φυλογενετικά με τους λύκους παρά με τα αφρικανικά τσακάλια. Νοτιοανατολική Ευρώπη, νότια Ασία.
Χρυσό τσακάλι της Ευρασίας
Ριγωτό τσακάλι της Υποσαχάριας Αφρικής

Η Δράση της WWF για το χρυσό τσακάλι στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2000-2002[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η WWF Ελλάδος δημιούργησε πανελλαδική καταγραφή των τσακαλιών, η οποία ολοκληρώθηκε το 2004.

2008-2009[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To χρονικό διάστημα 2008 μεταξύ 2009, η WWF μαζί με την Καλλιστώ δημιούργησαν ένα πρόγραμμα καταγραφής και μέτρησης του πληθυσμού των τσακαλιών στην Πελοπόννησο και στην Χαλκιδική. Σκοπός τους ήταν να διατηρήσουν το είδος του τσακαλιού στην Ελλάδα.

2010[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η WWF συνεχίζει την καταγραφή της στην περιοχή του Έβρου, για την προστασία του απειλούμενου είδους σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Viranta, S., Atickem, A.,Werdelin, L. & N.C. Stenseth 2017: Rediscovering a forgotten canid species. BMC Zoology 2:6.
  2. WWF Τσακάλι