Τροπικός κύκλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι τροπικοί κύκλοι και ο ισημερινός

Τροπικοί κύκλοι ονομάζονται οι παράλληλοι κύκλοι του ουράνιου ισημερινού που διέρχονται από τα σημεία των τροπών (θερινού ή χειμερινού) εξ ού και η ονομασία τους. Επειδή δε τα σημεία των τροπών είναι δύο, δύο είναι και οι τροπικοί κύκλοι.

Συγκεκριμένα κατά τη φαινομενική περιφορά του Ήλιου στο επίπεδο της εκλειπτικής, όταν αυτός φθάνει στα σημεία των τροπών, όπου και παρουσιάζει την μεγαλύτερη απόκλιση αστέρος, ταυτόχρονα, κατά τη φαινομενική περιστροφή της ουράνιας σφαίρας διαγράφονται επ΄ αυτής, ίχνοι κύκλων παράλληλων προς τον ουράνιο ισημερινό, που απέχουν απ΄ τον τελευταίο όσο και αντίστοιχα η κλίση του Ήλιου, που είναι και η γωνία λόξωσης, δηλαδή 23° 26' 22", βόρεια ή νότια του ισημερινού.

Λαμβάνοντας δε υπόψη ότι ο ουράνιος ισημερινός είναι η επέκταση του γήινου ισημερινού στην ουράνια σφαίρα συνάγεται ότι και οι τροπικοί αυτοί κύκλοι αποτελούν επί της Γης παράλληλους κύκλους προς τον γήινο ισημερινό σε ίδια απόσταση απ΄ αυτόν δηλαδή στο γεωγραφικό πλάτος των 23° 26' 22". Ο ένας τροπικός κύκλος βρίσκεται σε βόρειο πλάτος, δηλαδή στο βόρειο ημισφαίριο, και ονομάζεται αντίστοιχα Βόρειος τροπικός (ή "Τροπικός του Καρκίνου"). Ο άλλος τροπικός, βρίσκεται σε νότιο πλάτος, δηλαδή στο νότιο ημισφαίριο και ονομάζεται αντίστοιχα Νότιος τροπικός (ή "Τροπικός του Αιγόκερω").

  • Οι Τροπικοί κύκλοι χαρακτηρίζονται επίσης με τα ονόματα των ζωδίων του Καρκίνου και του Αιγόκερω επειδή συμβαίνει ο Ήλος να διέρχεται απ΄ αυτούς κατά τις τροπές.
  • Η απόσταση μεταξύ των δύο τροπικών σε γεωγραφικό πλάτος είναι (23° 26' 22"Β. + 23° 26' 22"Ν. =) 46° 52' 44"
  • Η ζώνη της Γης που οριοθετείται από τους τροπικούς, της οποίας το εύρος είναι 46° 54΄ ονομάζεται τροπική ή διακεκαυμένη ζώνη.
  • Όλοι οι τόποι της Γης που έχουν γεωγραφικό πλάτος μικρότερο των 23° 26' 22" Β ή Ν, δηλαδή βρίσκονται εντός της τροπικής ζώνης, έχουν δύο φορές τον χρόνο τον Ήλιο στο ζενίθ τους, εξ ου και η ονομασία της ζώνης "διακεκαυμένη".

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]