Το Μυστήριο του Χρυσού Πιθήκου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Μυστήριο του Χρυσού Πιθήκου (αγγλικά Tales of the Gold Monkey) είναι ο ελληνικός τίτλος μιας αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς του 1982. Η σειρά πρωτοπροβλήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο ABC ενώ στην Ελλάδα προβλήθηκε τη σεζόν 1983-1984, μεταγλωττισμένη, από την ΕΡΤ1. Οι περισσότεροι τηλεκριτικοί εξέλαβαν την σειρά σαν μια προσπάθεια εκμετάλλευσης της επιτυχίας της πρώτης κινηματογραφικής περιπέτειας του Ιντιάνα Τζόουνς που είχε σαρώσει τα ταμεία έναν χρόνο πριν. Η αλήθεια εντούτοις είναι ότι αφ' ενός ο παραγωγός Ντόναλντ Μπελιζάριο είχε προτείνει τη σειρά στο δίκτυο αρκετά χρόνια πριν την ταινία και αφ' ετέρου η σειρά έχει περισσότερες ομοιότητες με μια παλιότερη ταινία του Χόλυγουντ (Only Angels Have Wings, 1939) παρά με τον Ιντιάνα Τζόουνς.

Υπόθεση-Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά διαδραματίζεται στο Νότιο Ειρηνικό το 1938 και συγκεκριμένα στο φανταστικό νησί Μπόρα Γκόρα. Κεντρικός ήρωας είναι ο πιλότος Τζέηκ Κάτερ (Στέφεν Κόλινς), πρώην πιλότος μαχητικού που πλέον εκτελεί μεταφορές με το υδροπλάνο του, μια ασπροκκόκινη Grumman Goose, την οποία αποκαλεί χαϊδευτικά Χήνα (Cutter's Goose). Πιστοί του σύντροφοι είναι ο καλόκαρδος αλκοολικός μηχανικός Κόρκυ (Τζεφ Μακέι) και ένα συμπαθές και πανέξυπνο τζακ ράσελ τεριέ με το όνομα Τζακ. Ο Τζακ έχει καλυμμένο το ένα του μάτι (αν και κάποτε είχε ένα ψεύτικο μάτι, το όποιο έχασε ο Τζέηκ σε μια παρτίδα πόκερ) και μπορεί να απαντά στους ανθρώπους γαβγίζοντας μια φορά για να πει «όχι» και δύο για πει «ναι».

Η αγαπημένη του Τζέηκ είναι η Σάρα Γουάιτ (Κέιτλιν Ο'Χίνεϊ). Τραγουδάει στο τοπικό μπαρ, αλλά στην πραγματικότητα είναι κατάσκοπος της αμερικανικής κυβέρνησης. Ο αιδεσιμότατος Γουίλι (Τζον Κάλβιν), που παρουσιάζεται ως ο κληρικός του νησιού, είναι στην πραγματικότητα επίσης κατάσκοπος. Αν και δουλεύει για τους Ναζί, πολλές φορές τα συμφέροντα του επεκτείνονται και στην αντίπαλη πλευρά.

Ο Λούι (Ρον Μούντι στον πιλότο της σειράς, Ρόντι ΜακΝτάουελ στα υπόλοιπα επεισόδια) είναι ο Γάλλος διοικητής της Μπόρα Γκόρα και ιδιοκτήτης του τοπικού μπαρ. Η νέμεση του Τζέηκ είναι η Γιαπωνέζα πριγκίπισσα Κότζι (Μάρτα ΝτιΜπουά), μια γοητευτική και επικίνδυνη γυναίκα που έχει βλέψεις για τον Τζέηκ. Σκιά της πριγκίπισσας είναι ο αφοσιωμένος σωματοφύλακάς της, Τόντο (Τζον Φουτζιόκα), ένας πολεμιστής που ζει και ενεργεί με βάση τον κώδικα τιμής των σαμουράι, Μπουσίντο.

Ο τίτλος της σειράς προέρχεται από το όνομα του μπαρ όπου συναντιούνται οι ήρωες της σειράς και που έχει σαν διακοσμητικό ένα χρυσό αγαλματίδιο πιθήκου.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αρχικός τίτλος της σειράς ήταν "Tales of the Brass Monkey" .[1] Την εποχή που προβλήθηκε η σειρά υπήρχε ένα δημοφιλές κοκτέιλ με το ίδιο όνομα και για να αποφευχθεί η σύγχυση ο τίτλος άλλαξε.

Η σειρά, που ξεκίνησε να προβάλλεται στις 22 Σεπτεμβρίου 1982, αν και πήρε θετικές κριτικές τόσο στις Η.Π.Α. όσο και στο εξωτερικό δεν ανανεώθηκε για δεύτερη σεζόν και έτσι το τελευταίο επεισόδιο παίχτηκε την 1 Ιουνίου 1983. Ο λόγος πίσω από την απόφαση της μη συνέχειας ήταν το υπερβολικό κόστος της σειράς (900.000 δολλάρια ανά επεισόδιο - ποσό μεγάλο ακόμα και για τα σημερινά δεδομένα) σε σχέση με τα μέτρια νούμερα τηλεθέασης. Παρά τον περιορισμένο αριθμό επεισοδίων και το πρόωρο τέλος της, η σειρά παίχθηκε πολλές φορές σε επανάληψη σε πολλά μέρη του κόσμου και απέκτησε με τα χρόνια φανατικό κοινό.

Στην ελληνική τηλεόραση έχει παιχθεί από τα κρατικά κανάλια ΕΡΤ1, ΕΡΤ3 και από το ιδιωτικό MEGA Channel. Στην αρχική μεταγλωττισμένη έκδοση τις φωνές των ηρώων δάνεισαν γνωστοί Έλληνες ηθοποιοί όπως ο Ντίνος Καρύδης και η Χρυσούλα Διαβάτη.

Η σειρά αποτέλεσε έμπνευση για την τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων της Disney, Talespin ενώ πολλές ομοιότητες με τη σειρά παρουσιάζει και το ηλεκτρονικό παιχνίδι περιπέτειας Flight of the Amazon Queen.

Επεισόδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

No. Τίτλος Ημερομηνία
1 Tales of the Gold Monkey (2 μέρη) 22 Σεπτεμβρίου 1982
2 Shanghaied 29 Σεπτεμβρίου 1982
3 Black Pearl 13 Οκτωβρίου 1982
4 Legends Are Forever 20 Οκτωβρίου 1982
5 Escape From Death Island 27 Οκτωβρίου 1982
6 Trunk From the Past 3 Νοεμβρίου 1982
7 Once a Tiger... 17 Νοεμβρίου 1982
8 Honor Thy Brother 24 Νοεμβρίου 1982
9 The Lady and the Tiger 8 Δεκεμβρίου 1982
10 The Late Sarah White 22 Δεκεμβρίου 1982
11 The Sultan of Swat 5 Ιανουαρίου 1983
12 Ape Boy 12 Ιανουαρίου 1983
13 God Save the Queen 19 Ιανουαρίου 1983
14 High Stakes Lady 26 Ιανουαρίου 1983
15 Force of Habit 2 Φεβρουαρίου 1983
16 Cooked Goose 4 Μαρτίου 1983
17 Last Chance Louie 11 Μαρτίου 1983
18 Naka Jima Kill 18 Μαρτίου 1983
19 Boragora or Bust 25 Μαρτίου 1983
20 A Distant Shout of Thunder 8 Απριλίου 1983
21 Mourning Becomes Matuka 1 Ιουνίου 1983

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]