Το Δράμα μιας Γυναίκας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Δράμα μιας Γυναίκας
ΣκηνοθεσίαΣαμ Γουντ
ΠαραγωγήΝτέιβιντ Χέμπστεντ
Χάρι Έντιγκτον
ΣενάριοΝτάλτον Τράμπο
Ντόναλντ Όγκντεν Στιούαρτ
Κρίστοφερ Μόρλεϊ (Μυθιστόρημα)
Βασισμένο σεKitty Foyle
ΠρωταγωνιστέςΤζίντζερ Ρότζερς
Ντένις Μόργκαν
Τζέιμς Κρεγκ
ΜουσικήΡόι Γουέμπ
ΦωτογραφίαΡόμπερτ Ντε Γκρας
ΜοντάζΧένρυ Μπέρμαν
ΕνδυματολόγοςRenié
Εταιρεία παραγωγήςRKO Pictures
ΔιανομήRKO Pictures και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 27/12/1940
Κυκλοφορία1940
Διάρκεια108 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαAγγλικά
Η Τζίντζερ Ρότζερς σε στιγμιότυπο της ταινίας

Η ταινία Το δράμα μιας γυναίκας (Πρωτότυπος τίτλος: Kitty Foyle: The Natural History of a Woman) είναι δράμα παραγωγής 1940, σε σκηνοθεσία Σαμ Γουντ. Πρωταγωνιστες της ταινίας είναι οι Τζίντζερ Ρότζερς, Ντένις Μόργκαν, Τζέιμς Κρέγκ και Γκλάντις Κούπερ. Το σενάριο της ταινίας είναι βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Κρίστοφερ Μόρλεϊ, το οποίο διασκεύασαν για τη μεγάλη οθόνη οι Ντάλτον Τράμπο και Ντόναλντ Όγκντεν Στιούαρτ. Η ταινία έλαβε πέντε υποψηφιότητες για βραβείο Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και χάρισε στην Τζίντζερ Ρότζερς το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κίτι Φόιλ (Τζίντζερ Ρότζερς) εργάζεται ως γραμματέας του γόνου της καλής κοινωνίας Γουίνγορντ Στάτφορντ (Ντένις Μόργκαν), όταν εκείνος αναλαμβάνει τη διεύθυνση ενός περιοδικού ποικίλης ύλης κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης του '30. Η Κίτι και ο Γουίν ερωτεύονται κι εκείνη περιμένει να της κάνει πρόταση γάμου. Όταν το περιοδικό του Γουίν αποτυγχάνει, η Κίτι αφήνει τη Φιλαδέλφεια και πηγαίνει στη Νέα Υόρκη, όπου εργάζεται σε ένα μαγαζί με καλλυντικά. Στη Νέα Υόρκη γνωρίζεται με τον γιατρό Μαρκ Άιζεν (Τζέιμς Κρεγκ) που την ερωτεύεται, αλλά η Κίτι δεν καταφέρνει να ξεχάσει τον Γουίν. Ο Γουίν εμφανίζεται ξανά στη ζωή της Κίτι και της ζητάει να τον παντρευτεί, εκείνη είναι διστακτική γνωρίζοντας τις κοινωνικές διαφορές που τους χωρίζουν, αλλά δέχεται. Οι δυο τους παντρεύονται στη Νέα Υόρκη και επιστρέφουν στη Φιλαδέλφεια ώστε ο Γουίν να παρουσιάσει την Κίτι στην οικογένειά του. Οι συγγενείς του Γουίν δεν υποδέχονται με θέρμη την Κίτι και προσπαθούν να την αλλάξουν. Τότε η Κίτι χωρίζει τον Γουίν και επιστρέφει στη Νέα Υόρκη, όπου ανακαλύπτει ότι είναι έγκυος.

Πληροφορίες παραγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ταινία βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Κρίστοφερ Μόρλεϊ, το οποίο διασκεύασε για τη μεγάλη οθόνη ο θρυλικός Ντάλτον Τράμπο και σκηνοθέτησε ο Σαμ Γουντ, με πρωταγωνίστρια την Τζίντζερ Ρότζερς. Η ταινία σηματοδότησε την καλλιτεχνική στροφή της Ρότζερς από τον χώρο των μιούζικαλ που την είχαν κάνει διάσημη κατά τη δεκαετία του '30. Η υπόθεση της ταινίας χαρακτηρίστηκε ριζοσπαστική για την περίοδο που γυρίστηκε, καθώς πραγματευόταν έντονη σεξουαλικότητα, εγκυμοσύνη εκτός γάμου και έκτρωση, θέματα που σήμερα θεωρούνται πλέον ξεπερασμένα. Ο ρόλος της Κίτι Φόιλ, δόθηκε πρώτα στην Κάθριν Χέπμπορν, αντίπαλο της Ρότζερς στην εταιρία RKO Pictures, σε μια περίοδο που η ηθοποιός θεωρούταν δηλητήριο των ταμείων. Η Χέπμπορν που προετοίμαζε όμως εκείνη την περίοδο την ταινία Κοινωνικά σκάνδαλα (The Philadelphia Story, 1940) την απέρριψε. Η Ρότζερς που ήταν η δέυτερη επιλογή για το ρόλο, δίσταζε να τον αναλάβει φοβούμενη την αντιδράση που επρόκειτο να προκαλέσει η έντονη σεξουαλικότητα της κεντρικής ηρωίδας. Η Ρότζερς δέχτηκε τον ρόλο αφότου διάβασε το σενάριο του Ντάλτον Τράμπο, που παρουσίαζε τα θέματα που μπορούσαν να προκαλέσουν αντιδράσεις με έξυπνο τρόπο. Η ταινία αποτέλεσε την μεγαλύτερη επιτυχία της RKO για το 1940 κάνοντας εισπράξεις 869.000 δολαρίων[1] και τα φορέματα της Ρότζερς στην ταινία δημιούργησαν μόδα[2][3].

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία προτάθηκε για 5 όσκαρ (μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας[4] και κατάφερε να αποσπάσει το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου στη Τζίντζερ Ρότζερς η οποία υπερίσχυσε των αντιπάλων της Μπέτι Ντέιβις (υποψήφια για την ταινία Το γράμμα (The Letter)), Κάθριν Χέπμπορν (υποψήφια για την ταινία Κοινωνικά σκάνδαλα (The Philadelphia Story)), Τζόαν Φοντέιν (υποψήφια για την ταινία Ρεβέκκα (Rebecca)) και Μάρθα Σκοτ (υποψήφια για την ταινία Η μικρή μας πόλη (Our Town)).

Βράβευση:

  • Α' Γυναικείου Ρόλου - Τζίντζερ Ρότζερς

Υποψηφιότητα:

  • Καλύτερης Ταινίας – Ντέιβιντ Χέμπστεντ & Χάρι Έντιγκτον
  • Σκηνοθεσίας - Σαμ Γουντ
  • Διασκευής Σεναρίου – Ντάλτον Τράμπο & Ντόναλντ Όγκντεν Στιούαρτ
  • Ήχου - Τζον Άαλμπεργκ

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Richard Jewel, 'RKO Film Grosses: 1931-1951', Historical Journal of Film Radio and Television, Vol 14 No 1, 1994 p55
  2. «Ginger Rogers' passion for fashion». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2012. 
  3. «IMDB Kitty Foyle trivia». Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2012. 
  4. «The 13th Academy Awards (1941) Nominees and Winners». oscars.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 13 Αυγούστου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]