Τουρκικός Πόλεμος της Ανεξαρτησίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τουρκικός Πόλεμος της Ανεξαρτησίας
Τουρκικό τμήμα πεζικού κατά τον πόλεμο της Ανεξαρτησίας
Χρονολογία19 Μαΐου 1919 – 11 Οκτωβρίου 1922 (Ανακωχή) 24 Ιουλίου 1923 (Ειρήνη)
ΤόποςΜικρά Ασία, Βόρεια Μεσοποταμία και Θράκη
ΑίτιαΔιαμοιρασμός της Οθωμανικής αυτοκρατορίας
ΈκβασηΑποφασιστική Τουρκική νίκη[1]
Αντιμαχόμενοι
Ηγετικά πρόσωπα

Ο Τουρκικός Πόλεμος της Ανεξαρτησίας (Τουρκικά: İstiklâl Harbi, «Πόλεμος της Ανεξαρτησίας» ή Kurtuluş Savaşı, «Πόλεμος της Απελευθέρωσης», 19 Μαΐου 1919 – 24 Ιουλίου 1923) διεξήχθη ανάμεσα στο Τουρκικό Εθνικό Κίνημα και τους συμμάχους της Αντάντ, ανάμεσα στους οποίους και την Ελλάδα, καθώς και την Αρμενία, αφότου η χώρα καταλήφθηκε και διαμοιράστηκε μετά την ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.[5][6][7]

Το «Τουρκικό Εθνικό Κίνημα» (Kuva-yi Milliye) της Μικράς Ασίας που αρχικά συγκρούστηκε στρατιωτικά με τις δυνάμεις του τουρκικού στρατού που ήταν πιστές στο σουλτάνο, επικράτησε σύντομα με το σχηματισμό μιας νέας Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης από το Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και τους συντρόφους του. Στην συνέχεια κήρυξαν τον λεγόμενο Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, ο οποίος κατέληξε σε νίκη τους αλλά στον διωγμό των Ελλήνων της Δυτικής Μικράς Ασίας, των Αρμένιων της Δυτικής Αρμενίας, των Ποντίων και των Ασσυρίων. Με το τέλος του Τουρκοαρμενικού, του Γαλλοτουρκικού, και του Ελληνοτουρκικού πολέμου (που συχνά αναφέρονται ως Ανατολικό, Νότιο και Δυτικό μέτωπο του πολέμου, αντίστοιχα), η συνθήκη των Σεβρών εγκαταλείφθηκε και υπογράφηκε τον Ιούλιο του 1923 η συνθήκη της Λωζάννης. Οι Σύμμαχοι εγκατέλειψαν τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη και η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας αποφάσισε την εγκαθίδρυση ''δημοκρατίας'' στην Τουρκία, που ανακηρύχθηκε στις 29 Οκτωβρίου 1923.

Με την εγκαθίδρυση του «Τουρκικού Εθνικού Κινήματος», τον διαμοιρασμό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και την κατάργηση του σουλτανάτου, η Οθωμανική εποχή και η Αυτοκρατορία ήρθαν στο τέλος τους. Έτσι, οι Τούρκοι δημιούργησαν σύγχρονο, κοσμικό έθνος-κράτος της Τουρκίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Chester Neal Tate, Governments of the World: a Global Guide to Citizens' Rights and Responsibilities, Macmillan Reference USA/Thomson Gale, 2006, p. 205.
  2. The Place of the Turkish Independence War in the American Press (1918-1923) από τον Bülent Bilmez: «...η κατοχή της δυτικής Τουρκίας από τους ελληνικούς στρατούς υπό τον έλεγχο των Συμμαχικών Δυνάμεων, η διαμάχη ανάμεσά τους ήταν προφανής και δημοσίως γνωστή. Καθώς οι Ιταλοί ήταν κατά αυτής της κατοχής από την αρχή, και άρχισαν «μυστικά» να βοηθούν τους Κεμαλιστές, αυτή η σύγκρουση μεταξύ των Συμμαχικών Δυνάμεων, και η Ιταλική υποστήριξη για τους Κεμαλιστές αναφέρονταν τακτικά από τον Αμερικανικό τύπο.»
  3. Mütareke Döneminde Mustafa Kemal Paşa-Kont Sforza Görüşmesi, Mevlüt Çelebi Αρχειοθετήθηκε 2018-12-22 στο Wayback Machine. (Τουρκικά)
  4. Mustafa Kemal Paşa – Kont Sforza ve İtalya İlişkisi (Τουρκικά)
  5. «Turkey, Mustafa Kemal and the Turkish War of Independence, 1919–23». Encyclopædia Britannica. 2007. Ανακτήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2007. 
  6. «Turkish War of Independence». Microsoft Encarta Online Encyclopedia 2007. 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Μαΐου 2008. Ανακτήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2007. 
  7. «Turkey, Section: Occupation and War of Independence». History.com Encyclopedia. 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Οκτωβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2007. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]