Τομ Φορντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τομ Φορντ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Tom Ford (Αγγλικά)
Γέννηση27 Αυγούστου 1961 (1961-08-27) (62 ετών)
Όστιν, Τέξας, ΗΠΑ
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[1]
ΣπουδέςΝέα Σχολή Σχεδίου Πάρσονς (έως 1986)
Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Παρισιού[2]
St. Michael's High School[3]
Santa Fe Preparatory School[4]
Paris College of Art
Bard College at Simon's Rock
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΣχεδιαστής μόδας
Περίοδος ακμής1988
Οικογένεια
ΣύζυγοςΡίτσαρντ Μπάκλεϊ (2014–2021)
ΤέκναΑλεξάντερ Μπάκλεϊ Φορντ
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΠρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου (από 2019, Συμβούλιο σχεδιαστών μόδας της Αμερικής)[5]
ΒραβεύσειςCFDA Lifetime Achievement Award (2014)[6]
Ιστότοπος
www.tomford.com
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τομ Φορντ (Thomas Carlyle "Tom" Ford, 27 Αυγούστου 1961) είναι ένας από τους πιο καταξιωμένους σχεδιαστές μόδας παγκοσμίως και σκηνοθέτης.

Γεννήθηκε στο Τέξας. Πρώτη του αγάπη υπήρξε η υποκριτική, την οποία όμως εγκατέλειψε για να σπουδάσει αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου στο Parsons School of Design. Οι σπουδές του εκεί κράτησαν μέχρι το 1986. Στα επόμενα χρόνια βρέθηκε να εργάζεται σε γνωστές εταιρείες μόδας όπως είναι η Perry Ellis και η Cathy Hardwick. Σταθμός στην καριέρα του υπήρξε η πρόσληψή του το 1990 στον οίκο Gucci. Μετά από την αποχώρησή του από την Gucci ίδρυσε τη δική του εταιρεία με την επωνυμία Τομ Φορντ. Είναι παντρεμένος με τον Ρίτσαρντ Μπάκλεϊ και έχουν αποκτήσει έναν γιο[7].

Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η θέση που ανέλαβε ο Φορντ στον οίκο ήταν αυτή του επικεφαλής σχεδιαστή της γυναικείας συλλογής. Το 1994 όμως όταν ο οίκος Gucci πωλήθηκε σε μια επενδυτική εταιρία με έδρα το Μπαχρέιν, ο Φορντ χρίστηκε καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου και εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Μιλάνο.

Gucci & Yves Saint Laurent[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φορντ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πορεία της Gucci, καθώς κατάφερε μέσα σε πέντε χρόνια να εκτοξεύσει την αξία του οίκου στα $4,3δις από εκεί που το 1990 ο οίκος βρισκόταν στα πρόθυρα της πτώχευσης. Όταν ο όμιλος Gucci εξαγόρασε ένα σημαντικό ποσοστό του οίκου Yves Saint Laurent, ο Φορντ ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση και των δύο οίκων.

Οι φαν του Τομ Φορντ είναι πολλοί και σ’ αυτούς περιλαμβάνονται αρκετά ηχηρά ονόματα της διεθνούς σόουμπίζ, όπως η Μαντόνα, η Σαρλίζ Θερόν και πολλές άλλες. Η πιο σπουδαία φαν του όμως είναι η μητέρα του, η οποία τον υποστηρίζει και πηγαίνει σχεδόν σε κάθε επίδειξη του γιου της.

Τον Απρίλιο του 2004 ο Φορντ έφυγε από τον οίκο Gucci μετά από διαφωνία που είχε με στελέχη του ομίλου πάνω στο θέμα της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του οίκου.

Tom Ford[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την αποχώρηση του από την Gucci ο Φορντ ίδρυσε το δικό του οίκο μόδας με την επωνυμία Τομ Φορντ. Ξεκινώντας με αξεσουάρ, ο Φορντ άρχισε να δημιουργεί τη δική του αυτοκρατορία στον χώρο της μόδας. Αυτή τη στιγμή ο οίκος Tom Ford έχει ανδρική συλλογή, καλλυντικά, γυαλιά, γυναικεία και ανδρικά αξεσουάρ και σύμφωνα με τις δηλώσεις του Φορντ σύντομα θα δημιουργήσει και ολοκληρωμένη γυναικεία συλλογή. Παρόλο που όλα τα προϊόντα του οίκου του έχουν αρκετά μεγάλη αποδοχή, η σειρά με τα γυαλιά ηλίου είναι αυτή που από την πρώτη στιγμή κυκλοφορίας της απογειώθηκε και σχεδόν όλες οι διασημότητες τα φοράνε από τον Μπραντ Πιτ και τη Λίντσεϊ Λόχαν μέχρι τον Χοακίν Φίνιξ και την Τζένιφερ Άνιστον. Σε αρκετές περιπτώσεις ο Τζορτζ Κλούνεϊ έχει δηλώσει την προτίμησή του στην ανδρική συλλογή του Τομ Φορντ.

Estee Lauder[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φορντ ανακοίνωσε τον Απρίλιο του 2005, ένα χρόνο δηλαδή μετά την αποχώρησή του από την Gucci, τη συνεργασία του με την εταιρεία καλλυντικών Estee Lauder. Το εγχείρημα αυτό είναι η πρώτη συμφωνία που έκλεισε ο Φορντ μετά την ίδρυση της δικής του εταιρείας. Η συμφωνία περιλαμβάνει το λανσάρισμα μιας σειράς καλλυντικών με το όνομα Tom Ford for Estee Lauder και του αρώματος Nude. Η κυκλοφορία των προϊόντων πρόκειται να γίνει τον Δεκέμβριο του 2005 στην Αμερική και στις αρχές του 2006 στην Ευρώπη. Απώτερος σκοπός του Φορντ είναι η καταξίωσή του στον νέο αυτό χώρο δράσης και η δημιουργία μιας δικιάς του αυτόνομης σειράς καλλυντικών για τον οίκο Tom Ford.

Βιβλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την αποχώρησή του από τον όμιλο Gucci, ο Φορντ αποκάλυψε και το συγγραφικό του ταλέντο. Παρουσίασε τον Οκτώβριο του 2004 στο Ντάλας ένα βιβλίο με τις αναμνήσεις του από τα δεκατέσσερα χρόνια του στον οίκο Gucci και την πορεία του στον YSL. Το βιβλίο του που τιτλοφορείται «Tom Ford» είναι μεγάλο και επιβλητικό, αντιπροσωπεύοντας επακριβώς την προσωπικότητα του.

Κινηματογραφική Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχοντας αποκαλύψει παλαιότερα ο ίδιος ότι δεν σκοπεύει να σχεδιάζει για πάντα, φημολογείται ότι μετά την πετυχημένη του πορεία στην Gucci έχει βάλει πλώρη για το Χόλυγουντ, με στόχο να γίνει ένας καταξιωμένος σκηνοθέτης. Στα σχέδια του άλλωστε είναι η απόκτηση ενός παιδιού και η δημιουργία μιας ταινίας, όπως ο ίδιος έχει κατά καιρούς δηλώσει. Ο Φορντ δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την αναγνωρισιμότητά του για να γίνει σταρ του σινεμά, αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να βρίσκεται πίσω από τις κάμερες, εκεί που μια ταινία γεννιέται. Γι'αυτό έχει ήδη ανοίξει το δικό του γραφείο παραγωγής ταινιών στο Λος Άντζελες. «Αυτό είναι το απόλυτο σχεδιαστικό εγχείρημα. Δεν πρέπει να σχεδιάζεις μόνο όσα φοράει ο κόσμος αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, τον χώρο που οι χαρακτήρες ζουν και πεθαίνουν. Ο κινηματογράφος έχει διάρκεια, στοιχείο που στη μόδα δεν υπάρχει».

Έχει σκηνοθετήσει τις ταινίες Ένας άντρας μόνος και Nocturnal Animals.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) καθιερωμένοι όροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. data.bnf.fr/ark:/12148/cb15004772m. Ανακτήθηκε στις 10  Οκτωβρίου 2015.
  2. Ανακτήθηκε στις 10  Ιουλίου 2019.
  3. Ανακτήθηκε στις 4  Μαρτίου 2021.
  4. Ανακτήθηκε στις 4  Μαρτίου 2021.
  5. «About | CFDA». Ανακτήθηκε στις 20  Σεπτεμβρίου 2019.
  6. geoffreybeenefoundation.com/geoffrey-beene-lifetime-achievement-award-cfda-geoffrey-beene-design-scholar-award/. Ανακτήθηκε στις 20  Σεπτεμβρίου 2019.
  7. Ο μυστικός γάμος του Τομ Φορντ με τον σύντροφό του