Τζόρτζιο Καβατσάνο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζόρτζιο Καβατσάνο
Γέννηση19  Οκτωβρίου 1947[1][2][3]
Βενετία
Χώρα πολιτογράφησηςΙταλία
Ιδιότηταδημιουργός κόμικς
ΒραβεύσειςYellow Kid Award (1992)
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Ο Τζόρτζιο Καβατσάνο
Δείγμα δουλειάς του Ιταλού καλλιτέχνη

Ο Τζόρτζιο Καβατσάνο (Giorgio Cavazzano, Βενετία, 19 Οκτωβρίου 1947) είναι Ιταλός σχεδιαστής κόμικς, γνωστός κυρίως για τη δουλειά του με τους ήρωες του Ντίσνεϋ.

Έκανε τα πρώτα του βήματα σε ηλικία μόλις 12 ετών, περνώντας μελάνι στις ιστορίες του ξαδέρφου του και σχεδιαστή κόμικς, Λουτσιάνο Καπιτάνο[4]. Δύο χρόνια αργότερα, όντας 14 ετών, βρέθηκε στο πλευρό του διάσημου Ρομάνο Σκάρπα, εργαζόμενος ως μελανωτής και χρωματιστής στις ιταλικές εκδόσεις των κόμικς του Ντίσνεϋ[4][5]. Το 1967, στην ηλικία των 20 ετών, έκανε το ντεμπούτο του σαν σχεδιαστής, αφού εξασκήθηκε επί σειρά ετών στο πλευρό του δασκάλου του[4].

Ανήκοντας στη νέα γενιά δημιουργών, ο Καβατσάνο κατάφερε να συνδυάσει την κλασσική τεχνοτροπία των ιστοριών του Γουώλτ Ντίσνεϋ με μία σύγχρονη αισθητική, παρουσιάζοντας συνολικά μια μοντέρνα καλλιτεχνική πρόταση. Η καλλιτεχνική του ταυτότητα και η επίδραση που άσκησε η δουλειά του στους σύγχρονους και νεότερούς του σχεδιαστές του επέτρεψε να κληρονομήσει τον τίτλο του μέντορα[4].

Μέσα σε λίγα χρόνια δημιούργησε δεκάδες δικούς του χαρακτήρες και σειρές: Walkie-Tokie, Oscar e Tango, Smalto e Johnny, Altai & Johnson, Capitan Rogers, Jungle Bungle. Το 2003 έγινε ο πρώτος Ιταλός σχεδιαστής κόμικς που εικονογράφησε ιστορία με τον Σπάιντερμαν, με τίτλο Το Μυστικό Του Κρυστάλλου (στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Μικρός Ήρως) σε συνεργασία με τον συγγραφέα Τίτο Φαράτσι. Το 2006 κυκλοφορεί το γκράφικ νόβελ Jungle Town, πάλι σε κείμενα του Φαράτσι.[4] Έχει συμμετάσχει επίσης σε πολλές επετειακές ανθολογίες, όπως για παράδειγμα Ο Σχεδιαστής Του Asterix Του Γαλάτη Uderzo Σκιαγραφημένος Από Τους Φίλους Του (στα ελληνικά από τη Μαμούθ Comix)[4] και πιο πρόσφατα Diabolik - Με Το Βλέμμα Των Άλλων (στα ελληνικά από τη Jemma Press).

Δουλειές του δημοσιεύθηκαν στα έντυπα της Ντίσνεϋ σε όλο τον κόσμο, κυρίως στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα στα περιοδικά Μίκυ Μάους, Κλασσικά, Ντόναλντ, Σούπερ Μίκυ, Αλμανάκο και σε άλλα. Αξιοσημείωτες είναι οι διασκευές γνωστών κινηματογραφικών επιτυχιών με πρωταγωνιστές τους ήρωες του Ντίσνεϋ, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη La Strada του Φεντερίκο Φελίνι και την Καζαμπλάνκα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΚΟΜΙΞ.[6]

Το 2015 επισκέφτηκε την Ελλάδα στα πλαίσια της εκδήλωσης Thessaloniki Comic Convention (The Comic Con) στη Θεσσαλονίκη, της οποίας και υπήρξε επίσημος καλεσμένος[7].

Βραβεύθηκε πολλές φορές για τη συνεισφορά του στην 9η τέχνη. Εκτός από τα κόμικς, έχει εργαστεί επίσης στη διαφήμιση, τα κινούμενα σχέδια και την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων[5].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά, Αγγλικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 3  Μαΐου 2014.
  2. (Αγγλικά, Ολλανδικά) Lambiek Comiclopedia. Lambiek. 1  Νοεμβρίου 1999. c/cavazzano. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. (Ολλανδικά) RKDartists. 362407. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 Ιατρού, Γιάννης (6 Σεπτεμβρίου 2013). «Giorgio Cavazzano: Ο Βενετσιάνος "Μαέστρος"». Comicdom. Ανακτήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2022. 
  5. 5,0 5,1 Ιατρού, Γιάννης. «Ο Βενετός «μαέστρος» της ένατης τέχνης». Η Εφημερίδα των Συντακτών. Ανακτήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2022. 
  6. Ιατρού, Γιάννης (10 Σεπτεμβρίου 2014). «Παρωδίες... Α Λα Disney!». Comicdom. Ανακτήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2022. 
  7. «Ο Τζόρτζιο Καβατσάνο, ο μεγαλύτερος εν ζωή σχεδιαστής ιστοριών της Disney, στη Θεσσαλονίκη». in.gr. 5 Μαΐου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]