Τζος Ντουχάμελ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζος Ντουχάμελ
Γέννηση14  Νοεμβρίου 1972
Μινότ
ΚατοικίαEncino
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΣπουδέςMinot State University και Minot High School
Ιδιότηταηθοποιός, ηθοποιός τηλεόρασης, ηθοποιός ταινιών, ηθοποιός φωνής, μοντέλο, ιδιοκτήτης εστιατορίου, παραγωγός ταινιών[1] και σκηνοθέτης κινηματογράφου
ΣύζυγοςFergie (2009–2017) και Audra Mari (από 2022)
ΓονείςLarry David Duhamel[2] και Bonnie L. Kemper[2]
ΒραβεύσειςΒραβείο Daytime Emmy
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τζος Ντουχάμελ (αγγλικά: Joshua David Duhamel, 14 Νοεμβρίου 1972-) είναι Αμερικανός ηθοποιός και πρώην μοντέλο. Μετά από μια καριέρα στο μόντελινγκ, ξεκίνησε την υποκριτική του καριέρα στην καθημερινή σαπουνόπερα του ABC All My Children και αργότερα πρωταγωνίστησε στην σειρά του NBC Las Vegas, που προβλήθηκε στην Αμερική από το 2003 έως το 2008.

Το 2008 ο Ντουχάμελ πέρασε στον κινηματογράφο όπου πρωταγωνίστησε στις τέσσερις ταινίες Transformers, πιο πρόσφατα στην πέμπτη ταινία, Transformers: Ο τελευταίος ιππότης (2017). Έχει επίσης εμφανιστεί στις ταινίες When In Rome, Life as We Know It, New Yerar's Eve, Safe Haven, You're Not You. Το 2015 ο Ντουχάμελ συμπρωταγωνίστησε στη δραματική σειρά μικρού μήκους του CBS Battle Creek.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ντουχάμελ γεννήθηκε στη Βόρεια Ντακότα. Η μητέρα του, Μπόνυ Κέμπερ, είναι συνταξιούχος δασκάλα και επιχειρηματίας της περιοχής και ο πατέρας του, Λάρυ Ντουχάμελ, είναι διαφημιστής. Είναι γαλλοκαναδικής, ιρλανδικής, αγγλικής, γερμανικής και νορβηγικής καταγωγής. Ο Ντουχάμελ μεγάλωσε ως καθολικός.

Οι γονείς του χώρισαν όταν ήταν μικρός. Παρόλο που παραμένει κοντά και στους δυο γονείς του, μεγάλωσε με την μητέρα του και τις τρεις μικρότερες αδερφές του Άσλυ, Κάσιντυ και Μακένζυ Ντουχάμελ. Ο Ντουχάμελ φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Ντακότας και συμμετείχε στην ποδοσφαιρική ομάδα του πανεπιστημίου. Σχεδίαζε να φοιτήσει στην Οδοντριατρική Σχολή αλλά έχασε 1,5 μονάδα από το πτυχίο του. Αργότερα συμπλήρωσε τις απαιτούμενες μονάδες και έλαβε το πτυχίο του το 2005.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ντουχάμελ έχει αναφέρει "Μετά το πανεπιστήμιο ακολούθησα μια πρώην σχέση μου στην Βόρεια Καλιφόρνια και έκανα βαρετές δουλειές". Ο Ντουχάμελ κέρδισε τον τίτλο του Άνδρα Μοντέλου της Χρονιάς σε έναν παγκόσμιο διαγωνισμό για μοντέλα και ταλέντα το 1997.

Ο Ντουχάμελ ξεκίνησε την υποκριτική του καριέρα σε μουσικά βίντεο κλιπ για το τραγούδι I Will Go With You της Ντόνα Σάμερ και για το τραγούδι Genie in a Bottle της Κριστίνα Αγκιλέρα το 1999. Αργότερα την ίδια χρονιά κέρδισε τον ρόλο για την σαπουνόπερα του ABC All My Children. Η δουλειά του στην σειρά, ειδικά το ζευγάρωμα του χαρακτήρα του με την Γκρίνλι Σμάιθ (ενσαρκωμένη από την ηθοποιό Ρεμπέκα Μπούντιγκ) κέρδισε την επιδοκιμασία των κριτικών. Το 2000 πόζαρε για το φωτογραφικό άλμπουμ του Γκρεγκ Γκόρμαν As I See It.

Το 2003 κέρδισε ένα Βραβείο Έμμυ για το Αγαπημένο Ζευγάρι της Αμερικής το 2002, το οποίο μοιράστηκε με την Μπούντιγκ, και ένα Βραβείο Έμμυ για τον Καλύτερο Ηθοποιό β' ρόλου για τον ρόλο του ως Λέο ντι Πρες. Ο Ντουχάμελ εγκατέλειψε τη σειρά All My Children το 2002 προκειμένου να κυνηγήσει άλλες υποκριτικές δυνατότητες. Το 2003 έλαβε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην σειρά του NBC Las Vegas παίζοντας τον Ντάνυ Μακ Κόι. Η σειρά ολοκληρώθηκε το 2008.

Ο Ντουχάμελ έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο με την ταινία Win a Date with Tad Hamilton το 2004 και συνέχισε με τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο θρίλερ Turistas (2006). Αφού παρακολούθησε ένα επεισόδιο του Las Vegas στο οποίο ο χαρακτήρας του Ντουχάμελ είχε μόλις επιστρέψει από τον πόλεμο στο Ιράκ, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ τον προσέλαβε για τον ρόλο του κάπτεν Γουίλιαμ Λένοχ στην ταινία Transformers του 2007 (μια ταινία στην οποία ο Σπίλμπεργκ ήταν ο παραγωγός). Ο Ντουχάμελ ενσάρκωσε τον ρόλο για τις τρεις επόμενες συνέχειες Transformers: Η εκδίκηση των ηττημένων (Ιούνιος 2009), Transformers 3 (Ιούνιος 2011), Transformers: Ο τελευταίος ιππότης (Ιούνιος 2017).

Ο Ντουχάμελ ήταν ο επίσημος οδηγός για το Indianapolis 500 του 2009 όπου οδήγησε μια Chevrolet Camaro 2010. Το 2010 έπαιξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία When In Rome ως Νικ Μπίμον. Το 2014 ο Ντουχάμελ πρωταγωνίστησε στην δραματική ταινία You're Not You (2014) όπου έπαιξε τον σύζυγο της Κέιτ (Χίλαρυ Σουάνκ).

Στις 13 Μαρτίου 2013 ο Ντουχάμελ ήταν ο οικοδεσπότης του σόου Kids' Choice Awards 2013 το οποίο μεταδόθηκε ζωντανά από το Λος Άντζελες της Καλιφόρνιας. Αυτός και η συμπρωταγωνίστριά του από το Safe Haven Τζούλιαν Χιου πραγματοποίησαν μια ειδική εμφάνιση βασισμένη στην ταινία Safe Haven.

Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Πρωτότυπος τίτλος Τίτλος στα ελληνικά Ρόλος
2004 Win a Date with Tad Hamilton! Ραντεβού με έναν σταρ! Ταντ Χάμιλτον
The Picture of Dorian Gray Το πορτρτέτο του Ντόριαν Γκρέι Ντόριαν Γκρέι
2006 Turistas Turistas ΆΛεξ
2007 Transformers Transformers Λένοξ
2009 Transformers: Revenge of the Fallen Transformers: Η εκδίκηση των ηττημένων Λένοξ
2010 The Romantics Οι ρομαντικοί Τομ Μακντέβον
When in Rome Κάποτε στη Ρώμη Νικ
Ramona and Beezus Η Ραμόνα και η αδερφή της Χόμπαρτ
Life as We Know It Η ζωή όπως την ξέρουμε Έρικ Μέσερ
2011 Transformers: Dark of the Moon Transformers 3 Λένοξ
New Year's Eve New Year's Eve Σαμ
2012 Ot vinta 3D Wings Έις (φωνή)
Fire with Fire Πολεμιστής της φωτιάς Τζέρεμι Κόλμαν
2013 Movie 43 Movie 43 Άνσον
Safe Haven Safe Haven Άλεξ
Scenic Route Σε εχθρικό έδαφος Μίτσελ
2014 Don Peyote Don Peyote Άνταμ
Wings: Sky Force Heroes Wings: Sky Force Heroes Έις (φωνή)
You're Not You Δεν είσαι εσύ Ίβαν
2015 Strings Strings Άλεξ
2016 Lost in the Sun Χαμένοι στον ήλιο Τζον
Misconduct Παιχνίδι χωρίς κανόνες Μπεν Καχίλ
Spaceman Spaceman Μπιλ Λι
2017 The Institute The Institute ντετέκτιβ
This Is Your Death The Show Άνταμ Ρότζερς
CHIPS CHIPS Ρικ
Transformers: The Last Knight Transformers: Ο τελευταίος ιππότης Λένοξ
2018 Love, Simon Με αγάπη, Σάιμον Τζακ
2019 Buddy Games Buddy Games Μπόμπφαδερ
2020 The Lost Husband The Lost Husband Τζέιμς Οκόνορ
Think Like a Dog Think Like a Dog Λούκας
2021 Night of the Animated Dead Night of the Animated Dead Xάρι Κούπερ (φωνή)

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ντουχάμελ γνώρισε και ξεκίνησε σχέση με την τραγουδίστρια Στέισι Αν Φέργκιουσον, γνωστή από το καλλιτεχνικό της όνομα Φέργκι τον Σεπτέμβριο του 2004, όταν η Φέργκιουσον εμφανίστηκε στην εκπομπή του Ντουχάμελ Las Vegas με το γκρουπ της Black Eyes Peas. Το ζευγάρι παντρεύτηκε στις 10 Ιανουαρίου 2009 με μια ρωμαιοκαθολική τελετή στο Μαλιμπού της Καλιφόρνιας. Έχουν έναν γιο, τον Έιξελ Τζακ Ντουχάμελ, ο οποίος γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2013. Στις 14 Σεπτεμβρίου 2017 το ζευγάρι ανακοίνωσε τον οριστικό χωρισμό του που είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα εκείνη την χρονιά.

Ο Ντουχάμελ είναι ενεργός καθολικός και πηγαίνει συχνά στην εκκλησία.

Το 2005 έγινε ο συνιδιοκτήτης του 10 North Main, ενός εστιατορίου στη Βόρεια Ντακότα. Το 2012 ο Ντουχάμελ εισήχθη στο σκανδιναβομερικανικό Hall of Fame.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 22  Μαΐου 2019.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]