Τζον Μιανγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζον Μιουνγκ
Ο Μιουνγκ το 2010
Πληροφορίες
Όνομα γέννησηςΤζον Ρο Μιουνγκ (John Ro Myung)
Γέννηση24  Ιανουαρίου 1967[1]
Σικάγο[1]
ΚαταγωγήΣικάγο, Ιλινόι, ΗΠΑ
EίδοςHeavy Metal, Progressive Metal, Hard Rock, Jazz
ΙδιότητεςΜουσικός, Συνθέτης
Μουσικά όργαναΜπάσο, Βιολί, Πλήκτρα
Παρουσία1985 - σήμερα
ΣυμμετοχέςDream Theater, Platypus, The Jelly Jam, Explorers Club, Gordian Knot, Nightmare Cinema, Nicky Lemmons and the Migrane Brothers

Ο Τζον Μιουνγκ (John Ro Myung, 24 Ιανουαρίου 1967) είναι Αμερικανός μπασίστας και συνθέτης, γνωστός ως ιδρυτικό μέλος του progressive metal συγκροτήματος Dream Theater. Μαζί με τον κιθαρίστα Τζον Πετρούτσι, είναι οι μοναδικοί μουσικοί του σχήματος που παρέμειναν μαζί τους καθ' όλη την διάρκεια της καριέρας τους.

Το 2010, οι αναγνώστες του "Music Radar" των ψήφισαν 15ο στην λίστα με τους καλύτερους μπασίστες όλων των εποχών.[2]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μιουνγκ γεννήθηκε στο Σικάγο το 1967, από Κορεάτες μετανάστες. Σε πολύ μικρή ηλικία, η οικογένεια του μετακόμισε στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης, όπου ξεκίνησε να μαθαίνει να παίζει βιολί. Στα 15 του χρόνια, έπαιξε για πρώτη φορά ηλεκτρικό μπάσο, όταν ένας συμμαθητής του χρειάστηκε κάποιον για το συγκρότημα του. Από εκεί και έπειτα ασχολήθηκε με το μπάσο, με κύριες επιρροές του τον Τζέντι Λι των Rush, τον Στιβ Χάρις των Iron Maiden, τον Κλιφ Μπάρτον των Metallica και τον Κρις Σκουάιρ των Yes.

Στην Κόρδοβα το 2012

Μαζί με τον παιδικό φίλο του και κιθαρίστα, Τζον Πετρούτσι, φοίτησαν στο μουσικό κολέγιο του Μπέρκλι, όπου γνώρισαν το ντράμερ Μάικ Πορτνόι και σχημάτισαν τους Majesty, μετά την προσθήκη του τραγουδιστή Κρις Κόλινς και του κιμπορντίστα Κέβιν Μουρ. Μετά την μετονομασία του σχήματος σε Dream Theater και την προσθήκη του τραγουδιστή Τσάρλι Ντομινίτσι, ηχογράφησαν το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο "When Dream And Day Unite", το οποίο κυκλοφόρησε μέσω της "Mechanic Records". Τα φωνητικά των Dream Theater ανέλαβε ο Τζέιμς ΛαΜπρι για το "Images And Words" του 1992, το οποίο με την βοήθεια του σινγκλ "Pull Me Under" ανέβασε κατακόρυφα την δημοτικότητα τους. Έκτοτε, έχουν κυκλοφορήσει μία σειρά δίσκων που έχουν πει στο Top-100 του Billboard, με το "Black Clouds And Silver Linings" του 2009 να μπαίνει στο Top-10, όπως και οι επόμενες κυκλοφορίες τους.

Ο ρόλος του Μιουνγκ στην σύνθεση των κομματιών των Dream Theater ήταν μικρότερος σε σχέση με τους Πετρούτσι και Πορτνόι, ενώ όντας ιδιαίτερα συγκρατημένος δίνει σπάνια συνεντεύξεις. Μέχρι την προσθήκη του ντράμερ Μάικ Μαντσίνι, ήταν το μοναδικό μέλος του συγκροτήματος ο οποίος δεν είχε συνεισφέρει στα φωνητικά. Έχει διατηρήσει την εμφάνιση του με τα μακρυά μαλλιά και το δερμάτινο παντελόνι από το ξεκίνημα των Dream Theater και είναι γνωστός ως ήρεμος και ντροπαλός, αν και σε ένα περιστατικό όπου ο Κρις Κόλινς προσέβαλε την κορεάτικη καταγωγή του, ο Μιουνγκ εξοργίστηκε και τον απείλησε με αποτέλεσμα να μην επαναληφθεί ποτέ κάποιο παρόμοιο σχόλιο.

Είναι παντρεμένος με την Λίσα Μιουνγκ, με την οποία έχει δύο παιδιά. Έχει δηλώσει ότι η θρησκευτική του πεποίθηση συμβαδίζει με τον Χριστιανισμό.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

με τους Dream Theater[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

με τους The Jelly Jam[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • The Jelly Jam (2002)
  • The Jelly Jam 2 (2004)
  • Shall We Descend (2011)

Άλλες κυκλοφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Platypus - When Pus Comes to Shove (1998)
  • Gordian Knot - Gordian Knot (1998)
  • Platypus - Ice Cycles (2000)
  • Explorers Club - Raising the Mammoth (2002)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Τσεχική Εθνική Βάση Δεδομένων Καθιερωμένων Όρων. ola2002151361. Ανακτήθηκε στις 23  Νοεμβρίου 2019.
  2. «The 60 greatest bassists of all time | John Myung». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2014. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]