Τζένιφερ Κόνελι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζέννιφερ Κόννελλυ
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Jennifer Connelly (Αγγλικά)
Γέννηση12  Δεκεμβρίου 1970[1][2][3]
Cairo[4][5][6]
ΚατοικίαΝέα Υόρκη
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Στάνφορντ (1990, 1990), Πανεπιστήμιο Γέιλ (1988, 1989) και Saint Ann's School[7]
Ιδιότηταηθοποιός[8], ηθοποιός φωνής[9][10], μοντέλο και τραγουδιστής[11]
ΣύζυγοςΠολ Μπέτανι (από 2003)[12]
ΤέκναStellan Bettany και Agnes Bettany
ΓονείςGerard Karl Connelly
Είδος τέχνηςδραματική κινηματογραφική ταινία
Σημαντικά έργαΡέκβιεμ για ένα όνειρο, Ένας Υπέροχος Άνθρωπος, Σπίτι από Άμμο και Ομίχλη και Labyrinth
ΒραβεύσειςΌσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου (2002), Χρυσή Σφαίρα Β' Γυναικείου Ρόλου - κινηματογραφική ταινία (2002), βραβείο BAFTA καλύτερου Β΄ γυναικείου ρόλου (2002) και Broadcast Film Critics Association Award for Best Supporting Actress (2001)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Τζέννιφερ Λυν Κόννελλυ (αγγλ. Jennifer Lynn Connelly, 12 Δεκεμβρίου 1970) είναι Αμερικανίδα ηθοποιός και πρώην μοντέλο. Έχει βραβευτεί με Όσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου, για την ερμηνεία της στην ταινία Ένας Υπέροχος Άνθρωπος (A Beautiful Mind).

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και σε ηλικία δέκα ετών γράφτηκε σε πρακτορείο μοντέλων και ξεκίνησε να εμφανίζεται σε διαφημιστικά περιοδικών και εφημερίδων. Ο πρώτος της κινηματογραφικός ρόλος ήταν στην ταινία Κάποτε στην Αμερική (Once Upon a Time in America, 1984), του Σέρτζιο Λεόνε, όπου είχε μια σύντομη εμφάνιση ως νεαρή Ντέμπορα. Ακολούθησαν διάφορες ταινίες, εκ των οποίων οι πιο αξιόλογες ήταν οι Phenomena (1985) του Ντάριο Αρτζέντο, The Rocketeer (1991) της Disney, Inventing the Abbots (1997) και Σκοτεινή πόλη (1998).

Το 2000 συμμετείχε στην ταινία Pollock, υποδυόμενη την ερωμένη του εξπρεσιονιστή Αμερικανού ζωγράφου Τζάκσον Πόλοκ. Στην ταινία Ρέκβιεμ για ένα όνειρο (Requiem for a Dream) του Ντάρρεν Αρονόφσκι υποδύθηκε μια ηρωινομανή, και κατάφερε να κερδίσει την προσοχή και την εκτίμηση των κριτικών κινηματογράφου. Από τότε έχει πρωταγωνιστήσει σε μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες, όπως Ένας Υπέροχος Άνθρωπος (2001), The Hulk (2003), Σπίτι από Άμμο και Ομίχλη (2003) και Dark Water (2005).

Είναι παντρεμένη με τον Άγγλο ηθοποιό Πωλ Μπέττανυ, με τον οποίο γνωρίστηκε στα γυρίσματα της ταινίας A Beautiful Mind, και έχουν έναν γιο. Έχει, επίσης, έναν ακόμη γιο από προηγούμενη σχέση της με τον φωτογράφο Ντέηβιντ Ντούγκαν.

Επιλεγμένη φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]