Τζέιμς Χιούγκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζέιμς Χιούγκα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση22  Σεπτεμβρίου 1943
Σαν Φρανσίσκο
Θάνατος8  Φεβρουαρίου 2010[1][2]
Louisville
Αιτία θανάτουπολλαπλή σκλήρυνση
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Ύψος168 cm Edit this on Wikidata
Βάρος64 kg Edit this on Wikidata
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Κολοράντο
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααθλητής του αλπικού σκι
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τζέιμς Χιούγκα (James "Jimmie" Heuga, 23 Σεπτεμβρίου 1943 - 8 Φεβρουαρίου 2010) ήταν Αμερικανός πρώην αθλητής του αλπικού σκι, ο οποίος αναδείχθηκε τρίτος Ολυμπιονίκης το 1964 στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Ίνσμπρουκ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο βασκικής καταγωγής αθλητής μεγάλωσε στο Σκουόου Βάλεϊ της Καλιφόρνια, όπου εργαζόταν ο πατέρας του ως χειριστής αναβατήρων για χιονοδρομίες επί 35 χρόνια. Κατά συνέπεια ο μικρός Τζίμι ξεκίνησε τις χιονοδρομίες σε ηλικία 5 ετών. Τέσσερα χρόνια αργότερα εμφανίστηκε σε μία ταινία του Γουόρεν Μίλερ με θέμα τις χιονοδρομίες και στα 15 του έγινε μέλος της χιονοδρομικής ομάδας των ΗΠΑ. Αργότερα εντάχθηκε στο δυναμικό της πανεπιστημιακής ομάδας του Κολοράντο, με προπονητή τον Μπομπ Μπίτι, πετυχαίνοντας την κατάκτηση του πρωταθλήματος του NCAA το 1963.

Ολυμπιονίκης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1964 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο αγώνισμα του σλάλομ. Στους αγώνες εκείνους ο Μπίλι Κιντ κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο και οι δυο τους ήταν οι πρώτοι Αμερικανοί που έγιναν Ολυμπιονίκες στις αλπικές χιονοδρομίες. Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1966 στο Πορτίγιο της Χιλής ο Χιούγκα ήταν τέταρτος στο σύνθετο και έκτος στο σλάλομ. Στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1968, ο αθλητής κατέλαβε την 7η θέση στο σλάλομ και την 10η στο γιγάντιο σλάλομ.

Ασθένεια και θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χιούγκα διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας κατά τη διάρκεια του παγκοσμίου κυπέλλου του 1970, γεγονός που τον ανάγκασε να σταματήσει τις χιονοδρομίες σε ηλικία 27 ετών . Ίδρυσε το Can Do Multiple Sclerosis, πρώην Κέντρο Χιούγκα κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Πέθανε από επιπλοκές της νόσου στις 8 Φεβρουαρίου 2010 σε νοσοκομείο του Μπάουλντερ, στο Κολοράντο.[3]

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • χάλκινο μετάλλιο σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες με την ομάδα των ΗΠΑ στο σλάλομ (1964)
  • πρωταθλητής NCAA, στο σλάλομ, με το πανεπιστήμιο του Κολοράντο (1963)


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.denverpost.com/sports/ci_14361975.
  2. (Αγγλικά) Find A Grave. 47947165. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. «Former Olympic skier Heuga dies». The Associated Press. ESPN. 8 Φεβρουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2010. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]