Τζάμπο (ελέφαντας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο ελέφαντας Τζάμπο

Ο Τζάμπο (Jumbo) (Γαλλικό Σουδάν 1862 - Οντάριο 15 Σεπτεμβρίου 1885 ) ιδιαίτερα μεγάλων διαστάσεων (εκτιμάται ότι έφτανε τα 4 μέτρα ύψος).

Η ζωή του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Γαλλικό Σουδάν το 1861 και οδηγήθηκε στο ζωολογικό κήπο του Παρισιού και το 1865 σε αυτόν του Λονδίνου. Στο Λονδίνο έγινε διάσημος και απέκτησε το όνομά του. Πωλήθηκε στον Π. Τ. Μπάρναμ, έναν ιδιαίτερα δημοφιλή στις ΗΠΑ ιδιοκτήτη τσίρκου, το 1882. Πέθανε στο σιδηροδρομικό σταθμό του St. Thomas, στο Οντάριο του Καναδά, καθώς συνεθλίβη από μια ατμομηχανή, στις 15 Σεπτεμβρίου 1885.

Το 1889, ο Μπάρναμ δώρισε τον ταριχευμένο Τζάμπο στο Πανεπιστήμιο Tufts, όπου ήταν έκθεμα ως την καταστροφή του από πυρκαγιά, το 1975. Οι στάχτες του φυλάσσονται στο γραφείο του αθλητικού διευθυντή του Πανεπιστημίου Ταφτ, όπου είναι μασκότ μέχρι σήμερα[1].

Μεταθανάτιες τιμές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξαιτίας του μεγέθους του ελέφαντα αυτού, το όνομα «Τζάμπο» σημαίνει «μεγάλου μεγέθους». Το Boeing 747 είναι γνωστό ως "Jumbo Jet". Επίσης, ένα άγαλμα ελέφαντα στήθηκε στο Πανεπιστήμιο Ταφτ. Ωστόσο, από λάθος εικονίζει έναν ασιατικό και όχι έναν αφρικανικό ελέφαντα, όπως ήταν ο Τζάμπο.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Tufts Magazine Αρχειοθετήθηκε 2010-05-30 στο Wayback Machine. An Elephant's Tale