Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Ίδρυση2003
ΠρύτανηςΠαναγιώτης Ζαφείρης
ΤοποθεσίαΛεμεσός, Κύπρος, Κύπρος
ΣχολέςΈξι
Ιστότοποςhttp://www.cut.ac.cy

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤεΠαΚ) είναι το 3ο δημόσιο Κυπριακό Πανεπιστήμιο και το μοναδικό δημόσιο στην επαρχία Λεμεσού.

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ΤΕΠΑΚ ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2003 και δέχθηκε τους πρώτους φοιτητές το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008. Η έδρα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου είναι η Λεμεσός.

Η εισδοχή για προπτυχιακές σπουδές γίνεται μέσω των Παγκυπρίων Εξετάσεων, ενώ αριθμός θέσεων διατίθεται για λογαριασμό υποψηφίων από την Ελλάδα διά μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ο συναγωνισμός εισδοχής στο Πανεπιστήμιο για προπτυχιακές σπουδές ήταν ιδιαίτερα έντονος. Η αναλογία υποψηφίων - εισερχομένων στις σχολές του είναι σήμερα 10 προς 1.[1]

Πανεπιστημιακές κατατάξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με πρόσφατες διεθνείς βαθμολογίες, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου κατατάσσεται:

Μεταξύ των κορυφαίων 300-350 πανεπιστημίων στην παγκόσμια πανεπιστημιακή κατάταξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης 2018-2019, 2019-2020 και 2020-2021 [2]. Επιπλέον το πανεπιστήμιο πέτυχε να κατατάσσεται σε αριθμό διεθνών δεικτών στις ακόλουθες θέσεις:

  • Times Higher Education Young University Rankings 2021:  54η θέση ανάμεσα στα 414 καλύτερα νέα πανεπιστήμια παγκοσμίως[3].
  • Times Higher Education Emerging Economies University Rankings 2020: 44η θέση ανάμεσα στα κορυφαία 533 πανεπιστήμια των αναδυόμενων οικονομιών που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα.
  • Times Higher Education Impact Rankings 2020: θέση 301- 400 ανάμεσα σε 766 πανεπιστήμια που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα. Στις επιμέρους κατατάξεις, το ΤΠΚ καταλαμβάνει τιμητικές θέσεις στους ακόλουθους στόχους (SDGs):
  1. SDG 13: Κλιματική Δράση- θέση 53 (από 376 πανεπιστήμια).
  2. SDG 7: Προσιτή και φιλική προς το περιβάλλον Ενέργεια- θέση 73 (από 361 πανεπιστήμια).
  3. SDG3: Υγεία και ευεξία- θέσεις 101-200 (από 620 πανεπιστήμια).
  4. SDG12: Υπεύθυνη παραγωγή και κατανάλωση- θέσεις 101-200 (από 360 πανεπιστήμια).
  • Times Higher Education Best Universities in Europe 2020: 148η θέση ανάμεσα στα 417 καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης.  
  • Times Higher Education World's Best Small Universities 2019: 17η θέση ανάμεσα στα 20 μικρά πανεπιστήμια παγκοσμίως.

Σχολές και Τμήματα[4][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο ΤΕΠΑΚ λειτουργούν έξι Σχολές στις οποίες υπάγονται δεκατρία τμήματα. Τα περισσότερα προγράμματα σπουδών αποτέλεσαν προϊόντα πανεπιστημιοποίησης διδακτικών αντικειμένων άλλων Ανώτερων Σχολών της Κύπρου όπως Τμήματα του Ανώτερου Τεχνολογικού Ινστιτούτου, της Νοσηλευτικής Σχολής, του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έγινε συγχώνευση Ανώτερων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με σκοπό την ίδρυση του ΤΕΠΑΚ.

  • Σχολή Επιστημών Υγείας
    • Τμήμα Νοσηλευτικής
    • Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης Η προσθήκη του Τμήματος Επιστημών αποκατάστασης έγινε με απόφαση που λήφθηκε τον Απρίλιο του 2010 με σκοπό να δεχτεί τους πρώτους του φοιτητές το Σεπτέμβριο του 2013 στο πρόγραμμα Λογοθεραπείας/Λογοπαθολογίας. Το νέο τμήμα θα προσφέρει τέσσερα προγράμματα σπουδών και συγκεκριμένα, Πτυχίο Λογοθεραπείας/Λογοπαθολογίας, Πτυχίο Φυσικοθεραπείας, Πτυχίο Εργοθεραπείας και τέλος Πτυχίο Κλινικής Κοινωνικής Εργασίας. Το τμήμα θα προσφέρει επίσης τέσσερα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, καθώς και ένα διδακτορικό.
    • Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία έχει ενταχθεί στο ΤΕΠΑΚ κάτω από τη Σχολή Επιστημών Υγείας και προσφέρει Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών. Πρόκειται για το μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Περιβαλλοντική Υγεία. Από το Σεπτέμβρη του 2011 θα προσφέρονται ακόμη δύο Μεταπτυχιακά Προγράμματα, στην Βιοστατιστική και Επιδημιολογία, και ένα τέταρτο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Οικονομία και Πολιτική της Υγείας που θα αρχίσει τον Σεπτέμβρη του 2013.
  • Σχολή Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης
    • Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου Αποτελεί ένα ξεχωριστό τμήμα καθώς παρέχει την δυνατότητα στους φοιτητές του, να συνδυάσουν διαφόρων κατηγοριών πεδία κατά τις σπουδές τους. Υπάρχουν συγκεκριμένα 5 πεδία: Δημοσιογραφία, Μάρκετινγκ, Πολιτική της Επικοινωνίας, Σχεδιασμό Ιστοσελίδας, Κοινωνιολογία. Οι φοιτητές καλούνται να επιλέξουν την κατεύθυνση-κλίση που τους ενδιαφέρει. Η ιδιομορφία του τμήματος, είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα συνδυασμού των πεδίων, αυξάνοντας το ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια των σπουδών. Οι μαθητές στο Τμήμα αυτό οφείλουν να διδαχτούν 16 Υποχρεωτικά Μαθήματα Βάσης, 6 Υποχρεωτικά Μαθήματα Γλώσσας, 20 μαθήματα Επιλογής Θεματικών Περιοχών και 6 μαθήματα Ελεύθερης Επιλογής. Με την συμπλήρωση 12 ή περισσότερων μαθημάτων σε μία Θεματική Περιοχή θα αποτυπώνεται και στο Πτυχίο ως «επιτυχής ολοκλήρωση των απαιτήσεων» της συγκεκριμένης Θεματικής Περιοχής. Το πτυχίο απονέμεται στους φοιτητές που συμπληρώνουν 240 ECTS έχοντας επιτύχει σε 48 μαθήματα των 5 ECTS. Οι Θεματικές Περιοχές είναι 5 και είναι οι ακόλουθες: (1) Πολιτική Επικοινωνία, (2) Δημοσιογραφία, (3) Εφαρμοσμένη Επικοινωνία, (4) Τεχνολογία, Κουλτούρα και Κοινωνία, (5) Διαχείριση Πληροφορίας. Το Τμήμα αυτή την στιγμή, 2021 φιλοξενεί 43 πρωτοετής φοιτητές.
    • Τμήμα Δημόσιας Επικοινωνίας με κατευθύνσεις τη Διαφήμιση, τη Δημοσιογραφία και τις Δημόσιες Σχέσεις.

Διοίκηση[5][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ΤΕΠΑΚ ως ανεξάρτητο και αυτοδύναμο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου διοικείται από το Συμβούλιο του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου για οικονομικές και διοικητικές υποθέσεις ενώ η Σύγκλητος αποτελεί το Ανώτατο Ακαδημαϊκό όργανο του Πανεπιστημίου.

Τη λειτουργία του Πανεπιστημίου στηρίζουν επτά Υπηρεσίες.[6]

Βιβλιοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου απευθύνεται κυρίως σε όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας (διδακτικό προσωπικό, φοιτητές, ερευνητές κ.λπ.) και στους υπόλοιπους πολίτες που την επισκέπτονται. Κύριος σκοπός της είναι να υποστηρίζει τη διαδικασία της έρευνας και της μόρφωσης των χρηστών με τις υπηρεσίες και πηγές πληροφόρησης που διαθέτει και να καλύπτει τις ανάγκες που έχουν για πληροφόρηση και ενημέρωση. Για την πραγματοποίηση της αποστολής της, η βιβλιοθήκη έχει θέσει επιμέρους στόχους την συνεργασία της με άλλες βιβλιοθήκες και επιστημονικά ιδρύματα, τον εξοπλισμό της σε τεχνολογική υποδομή και την ανανέωση των παρεχόμενων υπηρεσιών της, την οργάνωση και τη διατήρηση χρήσιμων συλλογών και των εμπλουτισμό της με νέες προσκτήσεις ή και δωρεές που αποδέχεται, τη στελέχωση της από ειδικευμένο προσωπικό και την παρακολούθηση των σύγχρονων εξελίξεων. Ως Κεντρική Βιβλιοθήκη, περιλαμβάνει την βιβλιοθήκη της Σχολής Επιστημών Υγείας και την Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Η συλλογή της καλύπτει όλα τα θεματικά πεδία που θεραπεύει το Πανεπιστήμιο και αποτελείται από επιστημονικό υλικό (βιβλία και περιοδικά), οπτικοακουστικό υλικό (CD-ROMs, DVD-ROMs, φωτογραφίες κ.ά.), γενικό πληροφοριακό υλικό, (εγκυκλοπαίδειες, ευρετήρια κ.ά.), διδακτορικές διατριβές και διπλωματικές εργασίες προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου και άλλων Ιδρυμάτων, συγγράμματα και σημειώσεις μαθημάτων που δανείζονται στους σπουδαστές του και ιστορικά βιβλία διαφόρων θεμάτων.

Υποδομή - Χωροθέτηση Κτιρίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πανεπιστήμιο εδρεύει στον πυρήνα του ιστορικού κέντρου της Λεμεσού σε ιστορικά αναπαλαιωμένα κτήρια όπως το Παλαιό Κτίριο του Κτηματολογίου, το κτίριο Δικαστηρίων, το Παλαιό κεντρικό ταχυδρομείο, το ιστορικό ξενοδοχείο Κοντινένταλ, το πρώην πολυκατάστημα Τοφής Κυριάκου και άλλα. Η σταδιακή ανάπτυξη του Πανεπιστημίου σε αριθμό σχολών, τμημάτων και φοιτητών προβλέπει επέκταση πέρα από τον ιστορικό πυρήνα της πόλης και δημιουργία πανεπιστημιούπολης στην περιοχή που στεγάζεται σήμερα η Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού και το παλαιό Γενικό Νοσοκομείο της πόλης.

Διεθνείς Σχέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου αποτελεί ένα από τα οκτώ πανεπιστήμια της πρωτοβουλίας για δημιουργία του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, EUt+, μαζί με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Ρίγας (Λετονία), το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Σόφιας (Βουλγαρία), το Hochschule Darmstadt, Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών (Γερμανία), το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου (Ιρλανδία), το Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο της Καρταχένα (Ισπανία), το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Τροίας (Γαλλία) και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κλουζ-Ναπόκα (Ρουμανία).

Το Ευρωπαϊκό Τεχνολογογικό Πανεπιστήμιο, EUt + είναι το αποτέλεσμα της συνένωσης οκτώ ευρωπαίων τριτοβάθμιων ιδρυμάτων που μοιράζονται από κοινού το όραμα "Σκεφτόμαστε πρώτα ανθρώπινα" για μια πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση της τεχνολογίας και τη φιλοδοξία να δημιουργήσουν έναν νέο θεσμό στη τριτοβάθμια εκπαίδευση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη βάση της συνομοσπονδιακής συνεργασίας μεταξύ των ιδρυμάτων αυτών.

Μέσω του EUt +, οι εταίροι δεσμεύονται να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο μέλλον για τους φοιτητές τους, του προσωπικού τους και των περιοχών που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις τους.

Απόφοιτοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γνωστοί απόφοιτοι του ΤΕΠΑΚ:

Μιλαν Τραίκοβιτς

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. http://www.cut.ac.cy/university/vision/?languageId=1[νεκρός σύνδεσμος]
  2. «World University Rankings». Times Higher Education (THE) (στα Αγγλικά). 26 Σεπτεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2019. 
  3. «Cyprus University of Technology». Times Higher Education (THE) (στα Αγγλικά). 19 Οκτωβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2021. 
  4. http://www.cut.ac.cy/faculties/?languageId=1
  5. http://www.cut.ac.cy/university/administration/
  6. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Αυγούστου 2014. Ανακτήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]