Τα 101 σκυλιά της Δαλματίας ΙΙ: Η περιπέτεια του Πάτσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τα 101 σκυλιά της Δαλματίας ΙΙ:
Η περιπέτεια του Πάτσα

101 Dalmatians II:
Patch's London Adventure
Εξώφυλλο Αμερικανικού DVD
ΣκηνοθεσίαΤζιμ Κάμεραντ
Μπράιαν Σμιθ
ΠαραγωγήΚάρολιν Μπέιτς
Λέσλι Χαφ
ΣενάριοΤζιμ Κάμεραντ
Μπράιαν Σμιθ
ΙστορίαΤζιμ Κάμεραντ
Νταν Ρουτ
Γκάρετ Κ. Τσιφ
Μπράιαν Σμιθ
Ηθοποιοί φωνήςΜπόμπι Λόκγουντ
Μπάρι Μπόστγουικ
Σάμιουελ Γουέστ
Κάθ Σούκι
Σουζάν Μπλέικσλι
Τζέφ Μπένετ
Μορίς Λαμάρς
Τζέισον Αλεξάντερ
Μάρτιν Σορτ
Ρομπ Πόλσεν
Τιν Μπέντινκ
Τζόντι Μπένσον
Μέρι ΜακΛέοντ
Μπεν Τιμπέρας
Έλι Ράσελ Λινέτζ
Κάσια Κροπίνσκι
Τάρα Στρονγκ
Κάθρυν Μπέουμοντ
Μάικλ Λέρνερ
Τζιμ Κάμινγκς
ΜουσικήΡίτσαρντ Γκιμπς
ΜοντάζΡόμπερτ Σ. Μπίχαρντ
Ρον Πράις
Εταιρεία παραγωγήςWalt Disney Pictures
Disney Television Animation
ΔιανομήWalt Disney Studios Motion Pictures
Πρώτη προβολή21 Ιανουαρίου 2003
Διάρκεια74 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαAγγλικά
ΠροηγείταιΤα 101 σκυλιά της Δαλματίας

Τα 101 σκυλιά της Δαλματίας ΙΙ: Η περιπέτεια του Πάτσα (αγγλικά: 101 Dalmatians II: Patch's London Adventure - γνωστό και ως 101 Dalmatians: The Animated Sequel) είναι μια Αμερικανική ταινία κινουμένων σχεδίων που κυκλοφόρησε απευθείας σε βίντεο το 2003 με εταιρεία παραγωγής την Disney Television Animation και διανομή από την Walt Disney Studios Home Entertainment. Αποτελεί τη συνέχεια της ταινίας κινουμένων σχεδίων της Disney του 1961, Τα 101 σκυλιά της Δαλματίας. Τις φωνές τους στους χαρακτήρες χαρίζουν οι Μάρτιν Σορτ, Τζέισον Αλεξάντερ, Μπάρι Μπόστγουικ, Σουζάν Μπλέικσλι, Καθ Σούκι, Τζεφ Μπένετ, Τζιμ Κάμινγκς και Μπόμπι Λόκγουντ. Συγκέντρωσε τέσσερα βραβεία DVDX στις κατηγορίες Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων, Καλύτερος Σκηνοθέτης, Καλύτερο Μοντάζ και Καλύτερη Μουσική. Η Disney επανακυκλοφόρησε την ταινία σε DVD στις 16 Σεπτεμβρίου 2008.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1962, η οικογένεια Ράντκλιφ και τα εκατόν ένα σκυλιά Δαλματίας τους ετοιμάζονται να μετακομίσουν στο «Dalmatian Plantation», ένα σπίτι στην εξοχή με πάρα πολύ χώρο για όλους. Ωστόσο, ένα από τα κουτάβια, ο Πάτσας, νιώθει ότι όλοι τον αγνοούν και εύχεται να μπορούσε να μην ήταν ένας από τους εκατόν έναν αλλά μοναδικός, όπως και ο τηλεοπτικός του ήρωας, Θάντερμπολ. Καθώς βλέπει την αγαπημένη του σειρά, Thunderbolt Adventure Hour, ακούει ότι κάποιος μπορεί να έχει την ευκαιρία να εμφανιστεί σε αυτήν. Όταν η οικογένεια φεύγει για την εξοχή και εκείνος μένει πίσω καταλάθος, αποφασίζει να πάει στην ακρόαση για τη σειρά για να γνωρίσει τον ήρωά του και να προσπαθήσει να είναι αυτός που θα παίξει στη σειρά ως γκεστ. Δεν εντυπωσιάζει όμως τους παραγωγούς και ο Πάτσας φεύγει στεναχωρημένος. Εν τω μεταξύ, ο Λιλ Λάιτνινγκ χειραγωγεί τον Θάντερμπολ στο να πιστέψει ότι οι σεναριογράφοι σχεδιάζουν να τον σκοτώσουν και να τον αντικαταστήσουν στη σειρά και του λέει ότι θα πρέπει να κάνει κάτι ηρωικό στην πραγματική ζωή, έτσι ώστε να τραβήξει πάνω του τα βλέμματα. Ο Θάντερμπολ φεύγει για να το πράξει και πέφτει πάνω στον Πάτσα.

Σε άλλο σημείο του Λονδίνου, η Κρουέλα Ντε Βιλ έχει επιστρέψει, αλλά είναι υπό επιτήρηση και ασφαλιστικά μέτρα εξαιτίας της συμπεριφοράς της στο παρελθόν. Καθώς δεν της επιτρέπεται να ζει όπως ζούσε πριν, επιχειρεί να απαλύνει την εμμονή της με τις βούλες με τη βοήθεια του Λαρς, ενός Γερμανού καλλιτέχνη. Για να τον εμπνεύσει, αρχίζει και πάλι να κυνηγά τα εκατόν ένα σκυλιά Δαλματίας, τα οποία βρίσκει βλέποντας μια φωτογραφία του Πάτσα στην εφημερίδα και διαβάζοντας τη νέα διεύθυνση των Ράντκλιφ στην ταυτότητά του. Η οικογένεια του Πάτσα αντιλαμβάνεται ότι ο Πάτσας έχει ξεμείνει στο Λονδίνο όταν ο Ρότζερ βλέπει τη φωτογραφία του στην εφημερίδα, και επιστρέφουν για να τον βρουν. Η Κρουέλα πληρώνει την εγγύηση των δύο πρωτοπαλίκαρών της, Τζάσπερ και Χόρας, για να τους βγάλει από τη φυλακή. Τους στέλνει να κλέψουν τα κουτάβια, κάτι το οποίο καταφέρνουν, και τα πηγαίνουν στον Λαρς. Όταν η Κρουέλα απαιτεί να της φτιάξει ένα αριστούργημα χρησιμοποιώντας τη γούνα τους, ο Λαρς αρνείται να το κάνει γιατί δεν θέλει να κάνει κακό στα κουτάβια. Θυμωμένη, τον δένει και τον φιμώνει και επιστρέφει στο αρχικό της σχέδιο να φτιάξει μια γούνα Δαλματίας.

Τα φυλακισμένα κουτάβια χρησιμοποιούν το «γάβγισμα του λυκόφωτος» για να στείλουν σήμα κινδύνου, το οποίο ακούνε ο Πάτσας και ο Θάντερμπολ και βάζουν μπρος για να σώσουν την οικογένεια του Πάτσα. Στο δρόμο τους, συναντούν τον Λιλ Λάιτνινγκ, ο οποίος πάει μαζί τους και πείθει τον Θάντερμπολ να μην ακολουθήσει το σχέδιο του Πάτσα να σώσει τα κουτάβια κρυφά, αλλά να επιτεθεί φανερά. Κάνοντάς το πράξη, καταφέρνει να τρομάξει τον Τζάσπερ και τον Χόρας, αλλά η Κρουέλα τον κτυπάει ρίχνοντάς τον αναίσθητο και φυλακίζοντάς τον μαζί με τον Πάτσα. Ο Λιλ Λάιτνινγκ, πιστεύοντας ότι το σχέδιό του έχει ολοκληρωθεί, πριν φύγει, τρυπώνει μέσα στο κτίριο και αποκαλύπτει στον Πάτσα ότι ο Θάντερμπολ είναι μια απάτη μιας και του έλεγε ψέματα όλη μέρα, ενώ στον Θάντερμπολ λέει ότι αυτό που του είχε πει ότι θα τον σκοτώσουν στη σειρά ήταν ψέμα για να τον βγάλει από τη μέση και να πάρει εκείνος τη θέση του. Συντετριμμένος από την αποκάλυψη και με τον Θάντερμπολ να του λέει ότι είναι απλά ένας ηθοποιός, ο Πάτσας πέφτει σε απόγνωση. Τα αδέλφια του όμως τον κάνουν να ξαναβρεί την αυτοπεποίθησή του θυμίζοντάς του ότι ο Θάντερμπολ είχε δραπετεύσει από μια παρόμοια κατάσταση σε ένα από τα επεισόδια της σειράς. Ο Πάτσας καταφέρνει να βγει από το κλουβί του και απελευθερώνει την οικογένειά του, αλλά ο Θάντερμπολ μένει πίσω, ντροπιασμένος που απογοήτευσε τον Πάτσα. Τα κουτάβια το σκάνε από την οροφή του κτιρίου ενώ ο Θάντερμπολ το σκάει λίγο αργότερα από το κλουβί του και απελευθερώνει τον Λαρς.

Τα κουτάβια κλέβουν ένα διώροφο λεωφορείο αλλά η Κρουέλα, ο Τζάσπερ και ο Χόρας τα βλέπουν και τους καταδιώκουν με ένα κλεμμένο φορτηγό. Η καταδίωξη στους δρόμους του Λονδίνου τους οδηγεί στο σημείο όπου ο Λιλ Λάιτνινγκ είναι έτοιμος να ξεκινήσει γυρίσματα για τη δική του σειρά, αλλά συγκρούονται με το σκηνικό και όλα καταστρέφονται. Η Κρουέλα, ο Τζάσπερ και ο Χόρας καταφέρνουν να παγιδέψουν τα κουτάβια σε ένα στενό. Ο Πάτσας προσπαθεί να τους κρατήσει μακριά ενώ οι υπόλοιποι το σκάνε, αλλά οι τρεις τους είναι απτόητοι. Την κατάλληλη στιγμή, φτάνει ο Θάντερμπολτ, με τον Λαρς να τον έχει οδηγήσει μέχρι εκεί. Προσποιούμενος ότι παθαίνει καρδιακό επεισόδιο, κερδίζει προσωρινά τη συμπάθεια του Λιλ Λάιτνινγκ ενώ ο αντιπερισπασμός του οδηγεί την Κρουέλα να κτυπήσει τον Τζάσπερ και τον Χόρας και στη συνέχεια και τον εαυτό της. Ο Πάτσας οπισθοχωρεί στο λεωφορείο, το οποίο βάζει μπρος στέλνοντας τους τρεις κακούς και τον Λιλ Λάιτνινγκ να πέσουν στον Τάμεση. Καθώς ο Πάτσας και ο Θάντερμπολντ στέκονται περήφανοι, ο Πάτσας καταφέρνει επιτέλους να γαβγίσει όπως ο Θάντερμπολτ.

Η αστυνομία συλλαμβάνει τον Λιλ Λάιτνινγκ, τον Τζάσπερ και τον Χόρας, ενώ η Κρουέλα, που έχει πια χάσει τελείως τα λογικά της, οδηγείται σε ψυχιατρική κλινική. Οι Ράντκλιφ και η Νάνι φτάνουν μαζί με τον Πόνγκο και την Περντίτα και αφού επανενώνονται με τα κουτάβια, ο Πάτσας τους συστήνει τον Θάντερμπολντ. Ο Πόνγκο τον ευχαριστεί που έσωσε την οικογένειά του αλλά ο Θάντερμπολντ λέει ότι εκείνος είναι απλά ένας ηθοποιός σε αντίθεση με τον Πάτσα, ο οποίος είναι πραγματικά ένας «αληθινός, μοναδικός σκύλος-θαύμα». Μέσω μιας εφημερίδας, αποκαλύπτεται η μετέπειτα τύχη των ηρώων ενώ σε μια σκηνή μετά τους τίτλους τέλους, βλέπουμε ότι ο Πάτσας είναι ο νέος βοηθός του Θάντερμπολντ στη σειρά, ενώ τα υπόλοιπα κουτάβια εμφανίζονται ως κομπάρσοι.

Ηθοποιοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ελληνική μεταγλώττιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κυκλοφορία και soundtrack[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία κυκλοφόρησε απευθείας σε βίντεο για πρώτη φορά στις 21 Ιανουαρίου 2003[1], ενώ επανακυκλοφόρησε ως Ειδική Έκδοση στις 16 Σεπτεμβρίου 2008.[2] Στις 3 Σεπτεμβρίου 2012, κυκλοφόρησε σε Blu-Ray[3] ενώ μια Ειδική Έκδοση που περιείχε DVD και Blu-ray μαζί κυκλοφόρησε στις 9 Ιουνίου 2015.[4]

Κατά τη διάρκεια της ταινίας, ακούγονται έξι τραγούδια:[εκκρεμεί παραπομπή]

  1. «Seeing Spots»
  2. «Dalmatian Plantation»
  3. «The Thunderbolt Adventure Hour»
  4. «Canine Crunchies»
  5. «Cruella de Vil»
  6. «Try Again» (από τον Γουίλ Γιανγκ)

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έλαβε θετικές κριτικές από τους κριτικούς. Η ιστοσελίδα συλλογής κριτικών Rotten Tomatoes δίνει στην ταινία ένα ποσοστό 67% με μέσο όρο σκορ 5/10, βασισμένα σε 6 κριτικές.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «101 Dalmatians II - Patch's London Adventure». Amazon. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2016. 
  2. Cedeno, Kelvin. «101 Dalmatians II: Patch's London Adventure - Special Edition DVD Review». Ultimate Disney. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2016. 
  3. «101 Dalmatians II: Patch's London Adventure [Blu-ray]». Amazon. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2016. 
  4. «101 Dalmatians II: Patch's London Adventure [Blu-ray] - Special Edition». Amazon. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2016. 
  5. «101 Dalmatians II - Patch's London Adventure». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]