Ταρκάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ταρκάν Τεβετογλου
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Tarkan Tevetoğlu (Τουρκικά)
Γέννηση17 Οκτωβρίου 1972
Country flag Φρανκφούρτη, Γερμανία
ΕθνικότηταCountry flag Τουρκική
ΣπουδέςBaruch College
Ιδιότητατραγουδιστής και συνθέτης
Όργαναφωνή
Είδος τέχνηςΤραγούδι
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ταρκάν Τεβέτογλου (Tarkan Tevetoğlu, 17 Οκτωβρίου 1972) είναι Τούρκος τραγουδιστής. Είναι ο μεγαλύτερος σταρ της Τουρκίας και αποκαλείται Μegastar, γνωστός και στο εξωτερικό.

Γεννήθηκε στην Αλζεί της Γερμανίας. Η καριέρα του άρχισε το 1992 με το πρώτο του άλμπουμ Yine Sensiz ("Ξανά χωρίς εσένα") το οποίο πούλησε 750.000 αντίτυπα.

Η επιτυχία του μεγάλωσε το 1994 με το δεύτερο άλμπουμ του Aacayipsin το 1994 στο οποίο συνεργάστηκε με πολύ μεγάλα ονόματα στον χώρο της μουσικής μπόρεσε να φτάσει τα 2,5 εκατομμύρια αντίτυπα. Είχε γίνει πλέον ένας από τα μεγαλύτερα αστέρια της τουρκικής ποπ μουσικής με πάρα πολλούς θαυμαστές οι όποιοι πολλαπλασιάζονταν με τον καιρό.

Το 1997 κυκλοφόρησε το επόμενο άλμπουμ με όνομα Olurum Sana ("Πεθαίνω για σένα") και πούλησε 3,5 εκατομμύρια αντίτυπα ενώ η φήμη του μεγάλωνε κάθε μέρα όλο και πιο πολύ.

Η επιτυχία του κορυφώθηκε με το τραγούδι "Şımarık" (περισσότερο γνωστό ως "Kiss Kiss") το οποίο έκανε τον τραγουδιστή "World Star", γνωστό σε όλο τον κόσμο και κατέκτησε το βραβείο του καλύτερου ξένου τραγουδιού. Η δόξα του είχε φτάσει στα ύψη καθώς ο Ταρκάν έδινε συναυλίες σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου, έπαιρνε μέρος σε πολλές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές και κέρδισε πάρα πολλά βραβεία.

Το 2001 ακολούθησε το single "Kuzu Kuzu" το οποίο πούλησε 200 χιλιάδες κασέτες και 500 χιλιάδες CD. Τρεις μήνες αργότερα κυκλοφόρησε το άλμπουμ με τίτλο '"Karma" το όποιο ξεπέρασε τα 1,5 εκατομμύρια αντίτυπα και κέρδισε πολλά σημαντικά βραβεία.

Το 2003 συνέχισε την πορεία του στον χώρο του τραγουδιού με το άλμπουμ "Dudu" το οποίο πούλησε 1 εκατομμύρια αντίτυπα και κέρδισε το βραβείο του καλύτερου ποπ καλλιτέχνη της χρόνιας. Το τραγούδι "Dudu" ερμηνεύτηκε επίσης και στα ελληνικά από την Πέγκυ Ζήνα με το τίτλο "Δεν αξίζεις" και σημείωσε μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα.

Το 2005 βγήκε το single "Ayrılık Zor" ("Ο χωρισμός είναι δύσκολος") ενώ το 2006 το αγγλικό single "Bounce" το οποίο κυκλοφόρησε σε όλη την Ευρώπη. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε και το αγγλικό άλμπουμ "Come Closer" ("Έλα κοντά") και το δεύτερο αγγλικό single "Start The Fire".

Το 2007 κυκλοφόρησε το έκτο άλμπουμ στα τουρκικά με το όνομα "Metamorfoz" ("Μεταμόρφωση"). Σε αυτό το άλμπουμ όλοι οι στίχοι των τραγουδιών γράφηκαν από τον ίδιο και τα 7 από τα τραγούδια είναι εξ ολοκλήρου γραμμένα από τον Ταρκάν.

Την ίδια χρονιά επίσης ο διάσημος τραγουδιστής έγραψε και ένα τραγούδι με όνομα "Uyan" ("Ξύπνα") με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τη συνείδηση των ανθρώπων και να τους κάνει να καταλάβουν τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος δίνοντας μεγάλη υποστήριξη στην οργάνωση για την προστασία της φύσης "Doga Derneği" στην οποία συμμετέχει και βοηθά με οποιοδήποτε δυνατό τρόπο.

Το 2010 μετά από πολλές δύσκολες στιγμές στην προσωπική του ζωή, επανήλθε με το άλμπουμ "Adımı Kalbine Yaz" ("Γράψε το όνομα μου στην καρδιά σου") το οποίο έκανε μεγάλη επιτυχία και κέρδισε πολλά και σημαντικά βραβεία.

Το 2012 κυκλοφόρησε το νέο single "Aşk Gitti Bizden" (Η αγάπη έχει μας αφήσει), και ερμήνευσε το τραγούδι "Hatasız Kul Olmaz" (Δεν υπάρχει σκλάβος χωρίς λάθος) το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο άλμπουμ ενός μεγάλου Τούρκου κλασσικού τραγουδιστή ενώ το 2013 ερμήνευσε το τραγούδι "Firuze" στο οποίο και έδωσε ζωή όπως λένε πολλοί και συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ φτιαγμένο προς τίμηση για τη μεγάλη στιχουργό Aysel Gürel κάποια χρονιά μετά τον θάνατό της.

Το 2017 κυκλοφόρησε το νέο του άλμπουμ "10".

Ο Ταρκάν μεγάλωσε στη Γερμανία και συγκεκριμένα στην περιοχή Alzey μέχρι τα 14 του, οπού μετακόμισε μαζί με την οικογένεια του στο Karamürsel (κοντά στη Νικομήδεια) της Τουρκίας και συνέχισε να φοιτά σε μουσικό σχολείο. Σπούδασε κλασική μουσική και παράλληλα δούλευε τραγουδώντας σε διάφορες δεξιώσεις με σκοπό να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά του. Με το πρώτο του άλμπουμ έγινε πολύ γνωστός και άρχισε να κατακτάει τις καρδιές πολλών κοριτσιών και να αποκτάει θαυμαστές. Σε κάθε περίοδο στην καριέρα του ήταν πολύ προσεκτικός και τελειομανής αφού κάθε του βήμα γίνονταν πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες ενώ ο ίδιος πάντα προσπαθεί ακόμη και σήμερα να κρατάει τον εαυτό του μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Αγαπάει πάρα πολύ τα ζώα και τη φύση και κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να βοηθήσει στο θέμα αυτό.

Ο διάσημος τραγουδιστής έχει κάνει πολλές σχέσεις στη ζωή του, και η πιο μακροχρόνια ήταν με τη δικηγόρο Bilge Öztürk με την οποία ήταν μαζί από το 2001 έως το 2008, συνολικά 7 χρόνια. Μέτα από αυτή τη μεγάλη σχέση έχουν ειπωθεί πολλά για τις επόμενες σχέσεις του. Ο ίδιος δεν έχει παραδεχτεί καμιά από τις φήμες, όμως τίποτα δεν είναι σίγουρο.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1997 Ölürüm Sana Τουρκία: 4.5 millions
  • 2001 Karma Τουρκία: 2 millions
  • 2010 Adımı Kalbine Yaz

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

https://web.archive.org/web/20140117045812/http://www.tarkan.com/home/

https://www.facebook.com/tarkan?ref=ts&fref=ts

https://twitter.com/tarkan