Ταγκάλογκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ταγκάλογκ
Συνολικός πληθυσμός
15.000.000 (υπολογισμός)
Χώρες με σημαντικούς πληθυσμούς

Φιλιππίνες, Αμερική, Βόρνεο

Γλώσσα
Ταγκάλογκ
Θρησκεία
Ρωμαιοκαθολικοί

Οι Ταγκάλογκ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εθνογλωσσική ομάδα στις Φιλιππίνες. Το όνομα τους προέρχεται από το όνομα ταγκαιλόγκ που σημαίνει «άνθρωποι που ζουν κοντά στο ποτάμι». Τα τελευταία χρόνια πλέον αυτοαποκαλούνται Φιλιππινέζοι.

Πληθυσμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Ταγκάλογκ είναι περίπου 15 εκατομμύρια. Ομιλούν τη γλώσσα Ταγκάλογκ και μερικές διαλέκτους της. Ως προς το θρήσκευμα οι περισσότεροι είναι χριστιανοί. Ένας σημαντικός αριθμός των ταγκάλογκ χαρακτηρίζονται ως Μεστίζο, καθώς έχουν και κινεζική ή ισπανική ή αμερικάνικη καταγωγή.

Πολιτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πολιτισμός των Ταγκάλογκ ήταν πολύ διαφορετικός σε σχέση με σήμερα. Οι επιρροές της Κίνας, της Ισπανίας και της Αμερικής έχουν διαμορφώσει τον πολιτισμό των Ταγκάλογκ που ουσιαστικά είναι και ο φιλιππινέζικος πολιτισμός. Οι Ταγκάλογκ συμμετείχαν ενεργά στις μεγαλύτερες στιγμές της φιλιππινέζικης ιστορίας όπως η φιλιππινέζικη επανάσταση.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η προφορική παράδοση των Ταγκάλογκ έχει διασωθεί σε αντίθεση με τη γραπτή. Η περιοχή Μπατάνγκας είναι το σημείο μηδέν για τους Ταγκάλογκ και η καρδιά του πολιτισμού τους. Οι Ταγκάλογκ οργάνωσαν πολλές επαναστάσεις κατά των Ισπανών αποίκων. Μάλιστα ο εθνικός ήρωας των Φιλιππίνων, Χοσέ Ρισάλ, ήταν Ταγκάλογκ στην καταγωγή. Κατά τη διάρκεια της φιλιππινέζικης επανάστασης το 1898, πολλοί από τους αρχηγούς της, όπως ο Εμίλιο Αγκιλνάδο, ο Απολινάριο Μαμπίνι, ο Αντρές Μπονιφάσιο και ο Εμίλιο Τζακίντο ήταν Ταγκάλογκ.