Τάσος Χαλκιάς (ηθοποιός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τάσος Χαλκιάς
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Αναστάσιος Χαλκιάς (Ελληνικά)
Γέννηση22  Ιανουαρίου 1952
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
ΣπουδέςΔραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός
Αξιοσημείωτο έργοΗ λάμψη των άστρων
Το πάρκινγκ
Παγίδα
Μαντάμ Σουσού
Η πρώτη απεργία
Σταύρωση χωρίς ανάσταση
Συνωμοσία
Ξενοδοχείο Αμόρε
Η Δίκη
Οι τρεις Χάριτες
Θυσία
Το τέλος της μοναξιάς
Είμαι ο.... πρωθυπουργός
Το ταξίδι που σκοτώνε
Χάι Ροκ
Το Δις Εξαμαρτείν
Λαβ Σόρρυ
Δρόμοι της πόλης
Ο ιός του πατέρα
Δεσποινίς Μαργαρίτα
Κρις Κρος
Θα σε δω στο Πλοίο
Αν θυμηθείς τ' όνειρό μου
Βελούδο από μετάξι
Σ' αγαπώ για πάντα
Η λίμνη των στεναγμών
Επτά Θανάσιμες Πεθερές
Έρωτας με επιδότηση ΟΓΑ
Οι βαρβάτοι
Εντιμότατοι κερατάδες
Amore Mio
Λόλα
Επιστροφή
Ονειροπαγίδα
Κάτω Παρτάλι
Άγριες Μέλισσες
Μην αρχίζεις τη μουρμούρα (7ος κύκλος)
Χαιρέτα μου τον Πλάτανο
Ο Γιατρός
Παγιδευμένοι
Για άλλα πρόσωπα με το ίδιο όνομα, δείτε: Τάσος Χαλκιάς (αποσαφήνιση).

Ο Αναστάσιος (Τάσος) Χαλκιάς (Αθήνα,22 Ιανουαρίου 1952) είναι Έλληνας ηθοποιός.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Αθήνα με καταγωγή από τη Ζαγορά Πηλίου. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 1974 με άριστα. Δάσκαλοί του ο Άγγελος Τερζάκης, ο Γιάννης Σιδέρης, η Μαρία Χορς, η Μαίρη Αρώνη, η Κατερίνα Ανδρεάδη και η Ελένη Χατζηαργύρη. Ξεκίνησε την καριέρα του τη δεκαετία του 1970 ενώ από το 1978 έως το 1990 είναι μέλος του Εθνικού Θεάτρου. Έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές σειρές, κινηματογραφικές ταινίες καθώς και θεατρικές παραστάσεις. Είναι ιδρυτής της Ανώτερης Σχολής Υποκριτικής "Πρώτη Πράξη".

Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο και με μια πλειάδα Ελλήνων ηθοποιών, με τους οποίους ανέβασε παραστάσεις στην Επίδαυρο αλλά και πραγματοποίησε περιοδείες σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1977 συνεργάστηκε με το Άρμα Θέσπιδος (Κρατική Κινητή Θεατρική Μονάδα), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, όπου για έναν χρόνο περιόδευσε στην Ελλάδα με τα έργα׃ "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, "Ο Ποπολάρος" του Γρηγορίου Ξενόπουλου, "Χάανς Κολχάας" του Τζον Σόντερς, "Το τάβλι" του Δημήτρη Κεχαΐδη και "Το γαϊτανάκι" της Ζωρζ Σαρή.

Το 1978 ξεκίνησε την συνεργασία του με το Εθνικό Θέατρο στο οποίο διένυσε μία θεατρική πορεία δεκατριών χρόνων, συμμετέχοντας σε περισσότερες από εξήντα παραγωγές κλασσικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, ελληνικού και ξένου, σε όλες της σκηνές του Εθνικού καθώς και στην Επίδαυρο.

Το 1986 έπαιξε στην ιδιαίτερα επιτυχμένη σειρά της ΕΡΤ2 Μαντάμ Σουσού με την Άννα Παναγιωτοπούλου στον ρόλο της Σουσούς.

Το φθινόπωρο του 1990 αποχώρησε από το Εθνικό Θέατρο και συνεργάστηκε με την Σύγχρονη Ελληνική Σκηνή της Κατερίνας Μαραγκού στη "Νόρα" του Χένρικ Ίψεν στο Θέατρο «Αθηνών», ερμηνεύοντας τον ρόλο του Κρόκστα.

Το καλοκαίρι και τον χειμώνα του 1991-1992 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην επιθεώρηση, ανεβάζοντας το "Έκτο πάτωμα" και το "Κλειδί για δυο", στο Θέατρο Περοκέ και στο Θέατρο Διάνα αντίστοιχα.

Το 1993 συνεργάστηκε με τον Πέτρο Φιλιππίδη στο Θέατρο «Αθηνά», όπου ανέβασαν το "Αταίριαστο ζευγάρι" του Νιλ Σάιμον.

Το 1994 συνεργάστηκε με τη Μιμή Ντενίση και τον Χρήστο Πολίτη στο Θέατρο «Ακροπόλ», ερμηνεύοντας τον ρόλο του Τολστόι στην "Άννα Καρένινα".

Το καλοκαίρι του 1995, συνθιασάρχες για πρώτη φορά με τον Γιώργο Παρτσαλάκη, ανέβασαν στο θέατρο Μετροπόλιταν την κωμωδία "Απιστίες" των Ν. Τσιφόρου - Π. Βασιλειάδη. Συνεχίζοντας την συνεργασία τους τον χειμώνα του 95-96, αποτόλμησαν το ανέβασμα των "Άθλιων" του Β. Ουγκώ στο Θέατρο «Καλουτά» σε θεατρική διασκευή του Π. Μάρκαρη και σκηνοθεσία του Κ. Δαμάτη.

Τον χειμώνα του 1996-1997, επιχείρησαν την πρώτη τους θεατρική τουρνέ στην επαρχία με την κωμωδία "Απιστίες", σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία και κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του κοινού της ελληνικής περιφέρειας.

Το καλοκαίρι του 1997 δημιούργησε μαζί με την Πένυ Παπουτσή, την Πολιτιστική εταιρία Θ.Ε.Ρ.Ο.Σ (Θεατρική, έκφραση, Ρεπερτόριο, Όραμα, Στόχος), με σκοπό την δική του πρόταση για το θέατρο. Τον χειμώνα της ίδιας χρονιάς, ανέβασαν στο θέατρο Σταθμός το "Ενυδρείο" του Κώστα Μουρσελά.

Το καλοκαίρι του 1998 συνεργάστηκε με τη Θεατρική διαδρομή των Κ. Πολυτόπουλου και Κ. Μπάλα, όπου με επικεφαλής τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, ανέβασαν τον "Οιδίποδα επί Κολωνώ" του Σοφοκλή, περιοδεύοντας σε όλα τα θέατρα της Ελλάδας.

Τον χειμώνα του 1998-1999 συνεργάστηκε με θίασο πρωταγωνιστών και πάλι μαζί με τον Γιώργο Παρτσαλάκη, ανεβάζοντας στο θέατρο Βεάκη την "Αυλή των Θαυμάτων" του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Το καλοκαίρι του 1999, συνεχίζοντας την επιτυχημένη συνεργασία τους με τον Γιώργο Παρτσαλάκη αλλά και με άλλους πρωταγωνιστές, ανέβασαν στο θέατρο Αθήναιον την σατιρική κωμωδία του Άλαν Μπλίνσντεϊλ "Σάλτο μορτάλε".

Τον χειμώνα του 1999-2000 ανέβασε μαζί με τον Γιώργο Παρτσαλάκη το έργο "Μπαμπάδες με ρούμι", των Μιχάλη Ρέππα - Θανάση Παπαθανασίου, σε πανελλήνια περιοδεία.

Τον χειμώνα του 2000-2001 μαζί με την Άννα Παναγιωτοπούλου, ανέβασε στο θέατρο «Αλίκη» το έργο της Έλενας Ακρίτα "Η δίαιτα του αστροναύτη".

Το καλοκαίρι του 2001 σε συνεργασία με την Θεατρική Διαδρομή ανέβασαν στην Επίδαυρο και σε περιοδεία τους "Ιππής" του Αριστοφάνη, μαζί με τον Γιώργο Παρτσαλάκη.

Το καλοκαίρι του 2002, πάλι συνεργαζόμενος με την Θεατρική Διαδρομή, ανέβασαν στην Επίδαυρο και σε περιοδεία την "Λυσιστράτη" του Αριστοφάνη ενώ την ίδια χρονιά ανέβασε στο Θέατρο Αμιράλ το πολυβραβευμένο έργο του Άντονυ Σάφερ, "Σλουθ", σε παραγωγή Βαγγέλη Λειβαδά.

Κινηματογράφος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Ρόλος
1979 Ανατολική περιφέρεια [1]
1982 Η στροφή
1985 Το θερμοκήπιο Στέλιος
1999 Safe Sex [2] Αντώνης
2001 Το κλάμα βγήκε απ' τον παράδεισο Στέφανος
2003 Οξυγόνο [3] καλεσμένος στο πάρτι

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ΕΡΤ (13 Δεκεμβρίου 2016). ««Ανατολική περιφέρεια» στην ΕΡΤ2». ertnews.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2023. 
  2. ΕΡΤ (22 Νοεμβρίου 2020). ««Safe Sex» – Η ξεκαρδιστική κωμωδία στην ΕΡΤ2». ertnews.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2023. 
  3. «Οξυγόνο». MEGA TV. 21 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]