Σώστε τον Τίγρη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σώστε τον Τίγρη
Save the Tiger
ΣκηνοθεσίαΤζον Τ. Αβίλντσεν
ΠαραγωγήΈντουαρντ Σ. Φέλντμαν
Στιβ Σέιγκαν
Μάρτιν Ράνσοχοφ
ΣενάριοΣτιβ Σέιγκαν
ΠρωταγωνιστέςΤζακ Λέμον
Τζακ Γκίλφορντ
Λόρι Χάινεμαν
ΦωτογραφίαΤζέιμς Όμπρεϊ Κρέιμπ
ΜοντάζΝτέιβιντ Μπέθερτον
Εταιρεία παραγωγήςFilmways
ΔιανομήParamount Pictures και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 14/2/1973
Κυκλοφορία1973
Διάρκεια100 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαAγγλικά

Η ταινία Σώστε τον Τίγρη (αγγλ. Save the Tiger) είναι δράμα παραγωγής 1973 σε σκηνοθεσία Τζον Τ. Αβίλντσεν και πρωταγωνιστές τους Τζακ Λέμον, Τζακ Γκίλφορντ, Λόρι Χάινεμαν, Θάιερ Ντέιβιντ, Λάρα Πάρκερ και Λιβ Λίντελαντ. Το σενάριο έγραψε ο Στηβ Σέιγκαν διασκευάζοντας το ομώνυμο μυθιστόρημά του για τη μεγάλη οθόνη. Η ταινία χάρισε στον Τζακ Λέμον το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου το 1973 (είχε ήδη βραβευτεί με Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου το 1955 για την ταινία του Τζον Φορντ Μίστερ Ρόμπερτς (Mr. Roberts)) και με τη νίκη του έγινε ο πρώτος από μια σειρά ηθοποιών που έχουν βραβευτεί τόσο με Όσκαρ Α΄ όσο και Β΄Ανδρικού Ρόλου.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χάρι Στόουνερ (Τζακ Λέμον), είναι ένας μεσήλικας διευθυντής μιας εταιρίας ρούχων, που κινδυνεύει να χρεοκοπήσει. Αδυνατώντας να βρει νόμιμους τρόπους για να βοηθήσει την εταιρία να ορθοποδήσει, ο Χάρι προτείνει στο συνέταιρό του Φιλ (Τζακ Γκίλφορντ), ως λύση, τον εμπρησμό με σκοπό την είσπραξη της αποζημίωσης από την ασφάλεια. Στο μεταξύ πίνει και παραπονιέται για την κατάντια του σύγχρονου κόσμου. Έχοντας τα νεύρα του τεντωμένα ο Χάρι παρουσιάζει την νέα κολεξιόν της εταιρίας του και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στοιχειώνεται από τις μορφές των συμπολεμιστών του, που χάθηκαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρά τις τύψεις συνειδήσεως για την απάτη που πάει να κάνει, (που έρχεται αντίθετη στις αρχές του), ο Χάρι πληρώνει έναν απατεώνα για να κάψει το εργοστάσιό του.

Πληροφορίες παραγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ταινία βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Στηβ Σέιγκαν, που πραγματεύεται την εσωτερική διαμάχη και τις ανησυχίες ενός μεσήλικα απογοητευμένου από τη ζωή που προσπαθώντας να επιβιώσει στη σύγχρονη αμερικανική κοινωνία υιοθετεί μεθόδους που αντιτίθονται στα ιδανικά της νιότης του και που έχει στοιχειωθεί από τη μνήμη της θητείας του στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Σέιγκαν έγραψε ο ίδιος το σενάριο για τη μεγάλη οθόνη κι ο Τζακ Λέμον ήθελε πάρα πολύ να ερμηνεύσει τον κεντρικό ρόλο, παρά το γεγονός ότι η ταινία δεν είχε εμπορική προοπτική. Η ταινία γυρίστηκε με χαμηλό προϋπολογισμό (1.000.000 δολάρια) κι ο Τζακ Λέμον πέρα από χαμηλό μισθό έλαβε ποσοστά από τα κέρδη. Η ταινία ήταν εμπορική αποτυχία, αλλά οι κριτικοί αγάπησαν την ερμηνεία του Τζακ Λέμον, την οποία χαρακτήρισαν την καλύτερή δραματική του μετά από εκείνη στην ταινία του Μπλέικ Έντουαρντς. Οι κριτικοί υποστήριζαν ότι ο Λέμον θα κέρδιζε το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου πριν την πρεμιέρα της ταινίας στους κινηματογράφους. Όταν κέρδισε το βραβείο έγινε ο πρώτος ηθοποιός στην ιστορία του κινηματογράφου, κάτοχος τόσο του όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου, όσο και του Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου.

Όσο η ταινία μονταριζόταν, ο Λέμον βρισκόταν στην Ευρώπη, όπου γύριζε την ταινία Αβάντι (Avanti!, 1972) του Μπίλι Γουάιλντερ. Κάποια στιγμή του έστειλαν μια κόπια της ταινίας κι εκείνος κάλεσε τον Γουάιλντερ για να την δουν μαζί. Όταν η ταινία τελείωσε ο Λέμον ζήτησε την άποψη του Γουάιλντερ για την ταινία. Και ο μεγάλος σκηνοθέτης πρότεινε μια αλλαγή, την περικοπή της σκηνής στην οποία ο Τζακ Λέμον επισκέφτεται την ερωμένη του σχετικά νωρίς στην ταινία. Ο σκηνοθέτης θεωρούσε ότι επιβράδυνε τη ροή της υπόθεσης.

Ο Τζακ Λέμον, που στο παρελθόν είχε αντιμετωπίσει προβλήματα με το αλκόολ, θεωρούσε την ερμηνεία του στην ταινία Σώστε τον τίγρη, μια από τις πιο εσωτερικές και ικανοποιητικές στιγμές στην φιλμογραφία του.

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βράβευση:

  • Α' Ανδρικού Ρόλου - Τζακ Λέμον

Υποψηφιότητα:

  • Β' Ανδρικού Ρόλου - Τζακ Γκίλφορντ
  • Πρωτότυπου Σεναρίου – Στηβ Σέιγκαν


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]