Συζήτηση χρήστη:Αρκάς

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.

Σχετικά με αυτό τον πίνακα

Προηγούμενη συζήτηση αρχειοθετήθηκε στη Συζήτηση χρήστη:Αρκάς/Αρχείο 1 στις 2019-09-06.

V-astro (συζήτησησυνεισφορές)

— Καμιά διαφωνία με την τακτοποίηση που έκανες, μόνο με την αφαίρεση πληροφοριών. Θα τους βάλω παραπομπές όταν βρω τον χρόνο. —~~~~

Αρκάς (συζήτησησυνεισφορές)

Τα μόνα που αφαίρεσα ήταν οι τοποθεσίες, που δεν έχουν εγκυκλοπαιδικό ενδιαφέρον και μία περιγραφή δύο κυρίων, χωρίς πηγή, που και αυτό δεν είδα να προσθέτει κάτι εγκυκλοπαιδικό, αλλά τέλος πάντων αν επιμένεις και βρεις πηγή πρόσθεσέ το ξανά. Εσύ έκανες πλήρη αναστροφή όμως.

Αρκάς (συζήτησησυνεισφορές)

Ρε σύ, συγγνώμη, μου κάνεις πλάκα; Γιατί αφαίρεσες ξανά και όλα τα άλλα; Σχεδόν ίδια τα επανέφερες.

V-astro (συζήτησησυνεισφορές)

Παραπομπές δεν ήθελες ρε παιδί μου; Καλά, δεν ασχολούμαι άλλο με το ίδιο λήμμα...

Απαντήστε στο "Κουρούνια"
Jimkats (συζήτησησυνεισφορές)

Καληπέρα σε, είδα ότι αφαίρεσες από διάφορα λήμματα οικισμών, από το πρότυπο Κωμόπολη πεδία όπως δήμος, τηλ.κώδ. και ταχ.κωδ. Καταλαβαίνω γιατί το κάνεις, για να παίρνει τα δεδομένα από το Wikidata κατευθείαν, και μια χαρά κάνεις. Απλά υπάρχει ένα θεματάκι. Για το πεδίο Δήμος, εμφανίζει ολόκληρο το όνομα του δήμου, π.χ. Δήμος Δήμος Άργους-Μυκηνών, αντί για Δήμος Άργους-Μυκηνών, γιατί πολύ απλά έτσι είναι γραμένο το label στο Wikidata. Αυτό όμως χαλάει πολλές φορές την εμφάνιση στο πρότυπο, και επίσης δεν θεωρώ εμφανίσιμο το να διάβάσεις σε πίνακα πληροφοριών την λέξη Δήμος δύο φορές :p. Και δεν θεωρώ ορθή ιδέα το να αφαιρέσουμε την λέξη Δήμος από το κύριο label στο Wikidata :p Τι θα μπορούσε να γίνει λες;--jimkats (συζήτηση) 18:10, 20 Ιανουαρίου 2022 (UTC)

Αρκάς (συζήτησησυνεισφορές)

Καλησπέρα @Jimkats,

Το έχω δει, το γνωρίζω και συμφωνώ επί της ουσίας μαζί σου για το Δήμο. Επέλεξα όμως συνειδητά να τραβάει από όποιες τιμές μπορεί το λήμμα από το wikidata, γιατί σε τελική ανάλυση νομίζω ότι εκεί πρέπει να πάει το πράγμα με τους πίνακες και ας υπάρχει αυτή η ανορθογραφία, προτιμώντας να διορθωθεί κάποια στιγμή αυτό το πρόβλημα όταν γίνει αρκετά εμφανές από τα όλο αυξανόμενα λήμματα που τραβάνε από wikidata. Παρόμοιο πρόβλημα είχε και η τιμή «υψόμετρο», όπου ο ίδιος θεώρησα ότι η λύση ήταν να πάω στο wikidata item της μονάδας και από «μέτρο» να το κάνω «μέτρο/μέτρα» διορθώνοντάς το (στο... περίπου). Εδώ, αν κι εγώ το έχω στα υπ' όψιν, πραγματικά κι εγώ δεν έχω σκεφτεί ακόμα ποια λύση μπορεί αν δοθεί, αλλά ελπίζω να γίνει κάποια στιγμή. Αν σκεφτείς κάτι ή κάποιος άλλος να το δούμε. Δεν ξέρω αν υπάρχει και κάποια λύση με κώδικα, δεν είμαι τόσο εξοικειωμένος με αυτό το κομμάτι για να ψαχτώ. Ίσως θα έπρεπε να τεθεί σε κάποια ανοιχτή σελίδα το θέμα; Δεν ξέρω. Καλή συνέχεια.

Serresmap (συζήτησησυνεισφορές)

@Αρκάς @Jimkats Διόρθωσα το πρόβλημα με την διπλή εμφάνιση της λέξης "Δήμος", αλλά κατά τη γνώμη μου δεν θα έπρεπε η παράμετρος Δήμος να είναι συνδεδεμένη με την ιδιότητα P131 των Wikidata. Η συγκεκριμένη ιδιότητα αναφέρεται σε οποιαδήποτε διοικητική εδαφική οντότητα και όχι αποκλειστικά σε έναν Δήμο. Το αποτέλεσμα είναι διοικητικές υποδιαιρέσεις όπως η Δημοτική Ενότητα, να καταλήγουν να εμφανίζονται λανθασμένα ως Δήμος στο πρότυπο (π.χ. Λαγκάδα Χίου). Περισσότερα εδώ.

Αρκάς (συζήτησησυνεισφορές)

Ευχαριστούμε για το "μπάλωμα" σε πρώτη φάση. Τώρα για το ευρύτερο θέμα, τι να σου πω, δεν έχω τελική άποψη για το τι πρέπει να γίνει αυτή τη στιγμή. Βασικά δεν έχω καλή εικόνα της πραγματικής χρήσης του P131 από τη wikidata εν γένει.

Jimkats (συζήτησησυνεισφορές)

Καλά έκανες. ΓΙα το P131, αυτό που γενικά ισχύει από όσο έχω καταλάβει και σε άλλες χώρες και με διάφορες συζητήσεις που είδα, αφορά την χαμηλότερη αυτοδιοικητική οντότητα στην οποία γεωγραφικά υπάγεται το στοιχείο. Για την Ελλάδα, αυτό είναι ο Δήμος, όπως ισχύει με την τρέχουσα αυτοδιοίκηση. Ο λόγος που περιστασιακά υπάρχουν και οι Δημοτικές Ενότητες, είναι γιατί στα ίδια items συμπεριλαμβάνονται και οι αντίστοιχοι καποδιστριακοί Δήμοι (αφού υποτίθεται είναι συνέχεια τους, απλά όχι ως αυτοδιοικούμενες μονάδες). Το ζήτημα λοιπόν αφορά το αν θέλουμε οι καποδιστριακοί Δήμοι να παραμένουν σε ξεχωριστά items ή να είναι μαζί με τις αντίστοιχες Δημοτικές Ενότητες. Αυτό είναι που πρέπει να συζητηθεί, αλλά πέραν του wikidata:Wikidata:WikiProject Greece, όπου λίγα άτομα είναι, δεν υπάρχει άλλο οργανωμένο μέρος της Ελληνικής κοινότητας του Wikidata για να μπορούν να συζητιούνται τέτοια θέματα (και υπάρχουν και πολλά).

Αρκάς (συζήτησησυνεισφορές)

@Jimkats τώρα που το βλέπω γραμμένο κι από εσένα κι εδώ την ίδια ιδέα έχω στο μυαλό μου βασικά. Νομίζω ότι μάλλον θα έπρεπε στο P131 να καταχωρούνται μόνο οι Δήμοι, χωρίς να είμαι και απόλυτος στην άποψη αυτή, καθώς όπως είπα δεν το έχω σκαλίσει αρκετά το θέμα, απλά θυμάμαι αραιά και που να έχω αφαιρέσαι από το P131 διπλές εισαγωγές σε λήμματα και να αφήνω το Δήμο.

Serresmap (συζήτησησυνεισφορές)

@Jimkats @Αρκάς υπάρχουν 992 αντικείμενα για Δημοτικές Ενότητες, τα οποία δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε να συνδέονται με αντικείμενα οικισμών. Είναι ο δεύτερος λόγος που αναφέρω στη Συζήτηση προτύπου:Κωμόπολη χωριό. Ότι δεν πρέπει να χειριζόμαστε τα Wikidata βάση του τι θα εμφανιστεί στη Wikipedia. Τα Wikidata είναι ένα επίπεδο πάνω από τη Wikipedia, μοιράζει δεδομένα και σε άλλα συστήματα, ακόμη και εκτός του ιδρύματος Wikimedia. Αυτά τα αντικείμενα φέρουν την ονομασία "Δημοτική Ενότητα", γι' αυτό δεν μπορούμε να πούμε ότι θεωρούνται υποδιαιρέσεις του προγράμματος Καποδίστρια. Τα αντικείμενα που αφορούν διοικητικές υποδιαιρέσεις τους προγράμματος Καλλικράτης, είναι ήδη συνδεδεμένα μεταξύ τους με σχέσεις στα Wikidata. Οι Δημοτικές Ενότητες ανήκουν σε Δήμους, οι Δήμοι σε Περιφερειακές Ενότητες, οι Περιφερειακές Ενότητες σε Περιφέρειες, οι Περιφέρειες σε Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Σε ένα αντικείμενο οικισμού, είναι περιττό να προστεθούν όλες οι βαθμίδες, καθώς αυτές μπορούν να αντληθούν ήδη λόγω των σχέσεων. Σε οικισμούς πρέπει να γίνεται σύνδεση με το όσο το δυνατόν χαμηλότερης βαθμίδας αντικείμενο υπάρχει. Αν δηλαδή υπάρχουν αντικείμενα και για Δήμο και για Δημοτική Ενότητα, το αντικείμενο της Δημοτικής Ενότητας είναι αυτό που πρέπει να συνδεθεί με τον οικισμό. Αυτό αναφέρουν και οι οδηγίες χρήσης Wikidata για την ιδιότητα P131: "You only need to add the most local admin territory, but check that item also has a P131, with the next level, and so on".

Jimkats (συζήτησησυνεισφορές)

@Serresmap @Αρκάς Αυτό είναι ένα από τα πολλά θέματα που θέλω να συζητηθεί για το Wikidata, τι είναι προτιμότερο να μπει ως αυτή η χαμηλότερη διοικητική οντότητα για τα ελληνικά δεδομένα; Τι νοείται δηλαδή "local admin territory"; Πέραν φυσικά του αν υπάρχουν ήδη τα αντίστοιχα αντικείμενα ή όχι.

Αν το πάμε σε πλήρη διοικητική υποδιαίρεση, αυτό είναι η Δημοτική Κοινότητα, οι οποίες έχουν και κάποιον μικρό βαθμό αυτοδιοίκησης. Αλλιώς, για καθαρά αυτοδιοικητική μονάδα, είναι ο Δήμος.

Αρκάς (συζήτησησυνεισφορές)

Καλησπέρα. Αυτές τις μέρες δεν έχω αρκετό χρόνο, αλλά κάποια στιγμή θα το ψάξω και θα προσπαθήσω να επανέλθω.

Απαντήστε στο "Αφαίρεση πεδίων προτύπου"
MediaWiki message delivery (συζήτησησυνεισφορές)

Hello Αρκάς,

Really sorry for the inconvenience. This is a gentle note to request that you check your email. We sent you a message titled "The Community Insights survey is coming!". If you have questions, email surveys@wikimedia.org.

You can see my explanation here.


Απαντήστε στο "We sent you an e-mail"
Dipa1965 (συζήτησησυνεισφορές)

Καλησπέρα. Με αφορμή το λήμμα για τη μάχη των Δολιανών, θα ήθελα να παρατηρήσω ότι θεωρώ πως δεν υπάρχει λόγος να μετακινούνται μαζικά οι παραπομπές μετά την τελεία ή άλλο σημείο στίξης. Είναι μεν κανόνας στην αγγλόφωνη ΒΠ αλλά εδώ είναι αποδεκτές και πριν από σημείο στίξης. Μάλιστα πολλοί τις χρησιμοποιούμε με αυτόν τον τρόπο για να δείξουμε ότι τεκμηριώνουν τη συγκεκριμένη πρόταση μόνο και όχι ολόκληρη τη παράγραφο που προηγείται.

Επίσης δεν βλέπω καμία χρησιμότητα στην εκ των υστέρων προσθήκη κενών χαρακτήρων στους τίτλους ενοτήτων αφού αυτά τα κενά ούτως ή άλλως δεν απεικονίζονται. Δεν ειναι βεβαια καποιο σοβαρό πρόβλημα αλλά δεν ωφελεί και σε κάτι. Καλή συνέχεια.

Αρκάς (συζήτησησυνεισφορές)

Καλησπέρα,

Οκ, αισθητικά είναι και τα δύο θέματα πιο πολύ. Το δεύτερο για να είναι ομοιόμορφα τα κείμενα στο μάτι κατά την επεξεργασία. Ξέρω ότι δεν αλλάζει κάτι στο λήμμα.

Για το πρώτο, όντως έχω συνηθίσει από την αγγλική και το κάνω κυρίως στα λήμματα που έχουν και τον έναν τρόπο και τον άλλο ανάμικτα.

Dipa1965 (συζήτησησυνεισφορές)

Όντως σε όποιο λήμμα υπάρχουν δύο ισοδύναμοι τρόποι μορφοποίησης καλό είναι να επιβάλλεται ομοιομορφία.

2A02:587:CC95:8ABA:FC25:B7A0:E21A:C0B1 (συζήτησησυνεισφορές)

Δέσποινα Νικολαΐδου ΠΕΘΑΝΕ Θάνατος 16 Φεβρουαρίου 2023 (89 ετών)

Αρκάς (συζήτησησυνεισφορές)

Το γνωρίζω. Τα δεδομένα που επιμένεις να βάζεις, τα τραβάει ήδη το λήμμα από τα βικιδεδομένα. Δε χρειάζεται χειροκίνητη εισαγωγή.

Απαντήστε στο "παραπομπή πριν από τελεία"
Εὐθυμένης (συζήτησησυνεισφορές)

Για να είμαι ειλικρινής έχω μια αμφιβολία - το λιγότερο - σχετικά με το κατά πόσο είναι σωστό τα μοναστήρια να χαρακτηρίζονται ως οικισμοί. Τόσο ο Τίμιος Πρόδρομος όσο και άλλα ακόμη σίγουρα είναι γνωστά - σχεδόν αποκλειστικά - για την ιστορία τους ως μοναστήρια και όχι ως στατιστικά δεδομένα. 😕🤷‍♂️

Αρκάς (συζήτησησυνεισφορές)

Καλησπέρα. Δεν έχω εντρυφήσει στο θέμα για να έχω συγκεκριμένη άποψη. Πάντως μερικά, αν θυμάμαι καλά και θες να το ελέγξεις, αναφέρονται στις στατιστικές απογραφές της ΕΛΣΤΑΤ. Όχι όλα. Οπότε μάλλον το θέμα είναι λίγο περίπλοκο.

Εὐθυμένης (συζήτησησυνεισφορές)

Σίγουρα, είναι όντως περίπλοκο θέμα. Απλώς, και εκεί βρίσκεται η κύρια διαφωνία μου, το θέμα είναι πώς τους "φερόμαστε". Δηλαδή, πχ. εάν θα χρησιμοποιούμε πρότυπο οικισμού ή κτιρίου, εάν θα τα παρουσιάζουμε στην αρχή της εισαγωγής ως αυτό που πραγματικά είναι (μοναστήρια δλδ.), κτλ.

Αρκάς (συζήτησησυνεισφορές)

Ναι, το κατάλαβα, απλώς δεν έχω τελική απάντηση και δε με έχει απασχολήσει σοβαρά το θέμα. Δική μου άποψη θεωρώ ότι θα ήταν σωστό να αναφέρονται ως μοναστήρια. Σωστότερη όμως ίσως να ήταν, όσα αναφέρονται ως οικισμοί από την ΕΛΣΤΑΤ να έχουν ξεχωριστά λήμματα για το μοναστήρι και ξεχωριστό για τον οικισμό. Αλλά επειδή και αυτό μάλλον υπερβολή είναι, ίσως όσα αναφέρονται από την ΕΛΣΤΑΤ να έχουν πρότυπο οικισμού και όσα δεν αναφέρονται, να έχουν πρότυπο κτηρίου. Δεν ξέρω σίγουρα.

Απαντήστε στο "Μοναστήρια"
Εὐθυμένης (συζήτησησυνεισφορές)

Με πρόλαβες. 😅 Ήθελα από καιρό να ξεκινήσω λήμμα για τον συγκεκριμένο αλλά με πρόλαβες. 😂😂 Εεε, τουλάχιστον τώρα έχει. 😅 Βέβαια, χρειάζεται λίγο "πείραγμα" γιατί Ελληνοκαναδό είναι κατά κάποιο τρόπο λάθος να τον ορίσουμε. Καναδό ελληνικής καταγωγής, ναι. Άλλωστε, Ελληνοκαναδάς ως χώρα δεν υπάρχει. 😅 Πέραν αυτού, τα περί καταγωγής θα πρέπει να μεταφερθούν στην αρχή των (αναλυτικών) βιογραφικών πληροφοριών. 🙂

Αρκάς (συζήτησησυνεισφορές)

Καλησπέρα. Τροποποίησε το λήμμα κατά βούληση. Δεν έχω πρόβλημα.

Απαντήστε στο "Παντέμης"
TYRIOTIS (συζήτησησυνεισφορές)

Αγαπητέ Αρκά καλημέρα, είμαι αρχάριος χρήστης της wikipedia και σε ευχαριστώ για τις διορθώσεις σου για τον Τυρό.

Ότι έχεις διορθώσει είναι σωστό αλλά θα ήθελα να σε ενημερώσω για κάποια θέματα που ίσως δεν γνωρίζεις.

Στον πλυθησμό του Τυρού έχεις βάλει 217 ο οποίος είναι ο πληθυσμός της γειτονιάς του Άνω Τυρού και όχι ολόκληρης της τοπικής Κοινότητας Τυρού που μαζί με την παραλία Τυρού είναι 1249 η οποία αποτελεί και έδρα της τοπικής Κοινότητας Τυρού αλλά και της Δημοτικής Ενότητας Τυρού.

Επίσης κάτι άλλο που ίσως να μην γνωρίζεις είναι πως η έταιρη τοπική Κοινότητα των Σαπουνακαιϊκων η οπόια έχει δυο γειτονιές την Παραλία και τα Σαπουνακαιϊκα είναι οικιστικα ενωνμένες με της γειτονιές της τοπικής Κοινότητας Τυρού και αποτελούν ενιαίο οικιστικό σύνολο που οι κατοικοι και όσοι γνωριζουν αποκαλούν Τυρό, δηλαδή δεν τις ξεχωριζουν σαν απεχουν χιλιομετρα η μια απο την άλλη αλλα το θεωρούν ένα χωριό μια ενιαία οντότητα. Όταν λοιπόν γράφουμε 217 η ξεχωρίζουμε τις κοινότητες δημιουργουμε αλαλούμ.

Για αυτό το λόγο ως πληθυσμό είχα γράψει 1779 με την απογραφή του 2011 και 1752 με την καινούργια.

Για την ιστορία μεχρι το 1912 αποτελούσαν ένα χωριό και για λόγους άγνωστους με βασιλικό διάταγμα του 1912 εγιναν δύο αλλά πάλι ως Τυρό το ξεραμε και μας ηξεραν.

Το 1993 συνενώθηκαν και δημιουργήθηκε ο Δήμος Τυρού.

Επίσης έχουν ξεκινήσει η διαδικασίες για την συνένωση των δυο κοινοτήτων και πάλι.

Σε ευχαριστώ πολύ.


Διοικητική διαίρεση Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας

Αρκάς (συζήτησησυνεισφορές)

Καλησπέρα πατριώτη!

Τα στοιχεία που μου λες, τα γνωρίζω μέσες άκρες. Παρεμφερή θέματα άλλωστε ισχύουν και σε άλλες κοινότητες της Κυνουρίας, όχι μόνο σ' εσάς. Στην πραγματικότητα, τα συγκεντρωτικά στοιχεία που αναφέρεις, θα έπρεπε να μπουν σε μία νέα σελίδα με την ονομασία «Τοπική Κοινότητα Τυρού». Μπορώ να στη δημιουργήσω και να τα συμπληρώσεις, αν δε γνωρίζεις πως να το ξεκινήσεις.

Αν θέλουμε μάλιστα να είμαστε ακριβέστεροι, τα λήμματα όπως είναι, είναι τελείως λάθος. Ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος του κειμένου του λήμματος Τυρός, μαζί με τις φωτογραφίες, θα έπρεπε να μεταφερθεί στο λήμμα Παραλία Τυρού και όχι εκεί που είναι. Αλλά δεν ήθελα να το ανοίξω το θέμα, για την αποφυγή ενδεχόμενης γκρίνιας. Νομίζω όμως ότι καταλαβαινεις καλύτερα από εμένα αυτά που έγραψα*** και ότι επί τη ευκαιρία που ανοίξαμε την κουβέντα, καλό θα ήταν να γίνει σε όλα μια διόρθωση επί το ακριβέστερο. Και αν θες οτιδήποτε πιο «τεχνικό» είμαι εδώ να σε βοηθήσω.

*** και απόδειξη αυτού ο πίνακας εδώ: Δήμος Νότιας Κυνουρίας#Δημοτική Ενότητα Τυρού

Φιλικά.

Απαντήστε στο "Πλυθησμός Τυρού και ονμασία"
Εὐθυμένης (συζήτησησυνεισφορές)

Καλημέρα, θα σου πρότεινα να επιφορτώσεις το συγκεκριμένο αρχείο στα Commons, ώστε να είναι προσβάσιμο για περισσότερο κόσμο.

Αρκάς (συζήτησησυνεισφορές)

Καλημέρα. Δεν είναι compatible το τρέχον license για να μεταφερθεί. Δεν ξέρω αν μπορεί να αλλαχτεί με κάποιο άλλο συμβατό. Αν έχεις κάποια πρόταση μου λες.

Απαντήστε στο "Αρχείο:ELAS.svg"
Geraki (συζήτησησυνεισφορές)
Απαντήστε στο "Πρόταση για διαγραφή κατηγορίας"
Atlantia (συζήτησησυνεισφορές)

Καλημέρα! Αφαιρέθηκε προσωρινά μέχρι να γίνει η κλήρωση και να αποσαφηνιστούν οι συμμετοχές των σωματείων για την περίοδο 2021-22. Επειδή το πρότυπο φιλοξενεί πάρα πολλούς συνδέσμους είναι τεχνικά ευκολότερο να αφαιρεθεί από παντού και να προστεθεί στους ισχύοντες συλλόγους, παρά να προσθαφαιρεθεί στους παλαιούς. Οπότε υπομονή λίγες ημέρες απλώς :-) Αν ξεχαστεί, βάλε το μόνος σου, κανένα απολύτως πρόβλημα! Atlantia talk 12:50, 4 Οκτωβρίου 2021 (UTC)

Αρκάς (συζήτησησυνεισφορές)

Οκ, κατάλαβα ευχαριστώ. Θα το βάλω από τώρα, για να μην ξεχαστεί, μιας και η συμμετοχή της ομάδας είναι δεδομένη. Καλή συνέχεια!

Απαντήστε στο "Ερμής Μελιγούς"