Συζήτηση:Συγχωροχάρτι/Υποψήφιο Αξιόλογο

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συγχωροχάρτι[επεξεργασία κώδικα]

  • Υπέρ. Πιστεύω ότι και από θέμα έκτασης και ανάλυσης είναι αρκετά καλό. --Veron 23:21, 17 Ιανουαρίου 2008 (UTC)[απάντηση]
  • Υπέρ. Σημαντικό θέμα και άψογη παρουσίαση-τεκμηρίωση. --Vchorozopoulos 05:10, 20 Ιανουαρίου 2008 (UTC)[απάντηση]
  • Υπέρ. Όπως προαναφέρθηκε, εξαιρετική αναλυτική τεκμηρίωση, με στρωτό κατανοητό λόγο. Εξαιρετικό.--Θεόδωρος 00:40, 24 Ιανουαρίου 2008 (UTC)[απάντηση]
  • Κατά. Το λήμμα, αναμφίβολα, αντανακλά βαθιά έρευνα επί του θέματος, εντούτοις ο τρόπος παρουσίασης έχει σοβαρά προβλήματα, καθότι σε μεγάλο βαθμό είναι εκτός θέματος. Αντί για τον τίτλο «συγχωροχάρτια», του ταιριάζει ο τίτλος «γιατί τα ορθόδοξα συγχωροχάρτια ήταν καλύτερα από τα παπικά». Το 80 τοις εκατό του άρθρου εξηγεί για ποιον λόγο τα Ορθόδοξα συγχωροχάρτια ήταν δόκιμα έναντι των απαράδεκτων παπικών. Ο θεματικός εκτροχιασμός του λήμματος είναι αποτέλεσμα του απολογητικού χαρακτήρα και της προκατειλημμένης παρουσίασης.
Για την καθολική εκκλησία αναφέρεται:
το δόγμα της άφεσης αμαρτιών[11] από την Εκκλησία παραχώρησε τεράστιο έλεγχο στους πάπες επί των συνειδήσεων των ανθρώπων… Με αυτό τον τρόπο, η μετάνοια έπαψε να είναι θέμα ειλικρίνειας και άρχισε να μετατρέπεται σε ζήτημα οικονομικό…Η σκανδαλώδης εκμετάλλευση αυτής της παπικής θεολογικής πρακτικής…
Για την ορθόδοξη:
Μέσα στον πλούτο των μορφών της εκκλησιαστικής επιστολογραφίας, υπήρξαν και ποικίλες συνοδικές επιστολές, που αποστέλλονταν με απόφαση των Ιερών Συνόδων όπως οι Επιτιμητικές και οι Συγχωρητικές.
Σύμφωνα με εκκλησιαστικές μαρτυρίες της εποχής, οι πρακτικές αυτές θεωρούνταν ως "μη αντικείμεναι μεν τοις ιεροίς κανόσι"[33] ενώ η εφαρμογή του μέτρου δεν ήταν γενικευμένη αλλά εμφανιζόταν "κατά τόπους" και "κατά καιρικάς περιστάσεις"[34].
Πάντως, σε όποιο βαθμό κι αν παρουσιάστηκε το φαινόμενο αυτό, η ύπαρξη μιας έντυπης συγχωρητικής ευχής ίσως σκόπευε να λειτουργήσει ως αντιστάθμισμα, σε μια περίοδο όπου τα συγχωροχάρτια της καθολικής Εκκλησίας αποτελούσαν ισχυρό προσηλυτιστικό όπλο των Ρωμαιοκαθολικών μισσιονάριων.
Οι κατά καιρούς πατριάρχες των Ιεροσολύμων για να μπορέσουν ν' ανταποκριθούν σ' αυτές τις επιτακτικές [οικονομικές] ανάγκες κατέφευγαν σε περιοδίες που ονομάζονταν "ζητείες". Για να μη δημιουργούνται υπόνοιες για απάτη, προηγείτο συνήθως μια πατριαρχική επιστολή, η "απανταχούσα", προς τους μητροπολίτες των ορθοδόξων επαρχιών, η οποία παρουσίαζε τα προβλήματα και καλούσε τους χριστιανούς να βοηθήσουν στη διατήρηση των Αγίων Τόπων.
Αυτά τα ολίγα.--FiatLux 15:50, 25 Ιανουαρίου 2008 (UTC)[απάντηση]

Σχόλιο. Μα αν αφαιρεθούν, τότε θα προκύψει έλλειμα τεκμηρίωσης. Τι εννοώ. Είναι απαραίτητο νομίζω ωστε να καταδειχθεί η λογική του συγχωροχαρτιού κάποιων ορθόδοξων εκκλησιών, να αναφερθούν τέτοια στοιχεία τα οποία δείχνουν τη διαφορά τους. Έτσι λοιπόν όπως θα αναφέρεις με ποιά λογική οι καθολικοί εξέδωσαν τα συγχωροχάρτια (και τι πέτυχαν), με την ίδια λογική θα πρέπει να αναφερθεί με ποιό σκεπτικό εκδόθηκε από την ορθόδοξη εκκλησία. Ειδάλλως αφαιρείς τις φράσεις που σημείωσες και δες μετά τι έχουμε (και κάθε παρόμοια φράση εννοείται). Έτσι λοιπόν εξέδωσαν συγχωροχάρτια ας πούμε, γιατί; γιατί είχαν οικονομικές ανάγκες. Θα το αποκρύψουμε, επειδή αυτομάτως απαντάει σε ερωτήματα απολογητικής τακτικής;--Θεόδωρος 17:10, 25 Ιανουαρίου 2008 (UTC) Σχόλιο. Φίλε Θεόδωρε, στο λήμμα τα έχουμε αναλύσει τα πράγματα. Έχεις δικαίωμα να θεωρείς ότι η παρουσίαση είναι εγκυκλοπαιδική και αμερόληπτη και καλώς κάνεις που στηρίζεις την υποψηφιότητά του. Προσωπικά διαφωνώ και καταψήφισα. Έθεσα την περίληψη του προβλήματος εδώ, και όποιος ενδιαφέρεται να διαπιστώσει περισσότερα μπορεί να διαβάσει το ίδιο το άρθρο και ύστερα ας ψηφίσει ό,τι θεωρεί σωστό. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα είναι σεβαστό.--FiatLux 17:23, 25 Ιανουαρίου 2008 (UTC)[απάντηση]

  • Υπέρ. περ παραπάνω --Diu 00:03, 21 Φεβρουαρίου 2008 (UTC)[απάντηση]
  • Απρόθυμα Κατά.. Τι εξαίρετο άρθρο για τα δεδομένα της Βικιπαιδείας!!! 'Ισως το καλύτερο που έχω διαβάσει! Και όμως, δεν μπορώ να το υποστηρίξω! Γιατί έχει ένα μεγάλο ελάττωμα: έλλειψη αντικειμενικότητας, είναι POV, όπως λέμε στη Wikipedia. Ιδίως η εισαγωγή και το κεφάλαιο "Προσπάθειες εξομοίωσης ανατολικών και δυτικών συγχωρητικών" φτάνουν στα όρια της ορθόδοξης προπαγάνδας. Απαλείψτε αυτές τις προβληματικές πτυχές της προσπάθειάς σας, και μετά αποθεώστε αυτό το θαυμάσιο άρθρο, που με τόσο μεράκι έχει δουλευτεί.--Yannismarou 18:30, 15 Μαρτίου 2008 (UTC)[απάντηση]