Στρατός της Σωτηρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το έμβλημα του Στρατού της Σωτηρίας στην Ελλάδα
Το έμβλημα του διεθνή Στρατού της Σωτηρίας

Ο Στρατός της Σωτηρίας (αγγλικά: The Salvation Army) είναι Χριστιανική Ιεραποστολική Κίνηση, με ρίζες στον Μεθοδισμό, που ιδρύθηκε από τον Χριστιανό κήρυκα Γουίλιαμ Μπουθ το 1865 με το όνομα Χριστιανική Ιεραποστολή του Λονδίνου και το 1878 έγινε γνωστό με το όνομα Στρατός της Σωτηρίας. Σύμφωνα με την επίσημη Ελληνική Ιστοσελίδα του Στρατού της Σωτηρίας «Ο Στρατός της Σωτηρίας έχει σαν σκοπό του την διάδοση του μηνύματος της Αγάπης του Θεού και την προσφορά στον άνθρωπο ανεξάρτητα από πολιτικές, θρησκευτικές και φυλετικές πεποιθήσεις».

Πιστεύω[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πιστεύω του Στρατού της Σωτηρίας βασίζονται στα εξής 11 Άρθρα της Πίστης:

  1. Πιστεύουμε ότι τα βιβλία της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης είναι Θεόπνευστα, και μόνο αυτά αποτελούν τον Θεϊκό κανόνα της Χριστιανικής πίστης και ζωής.
  2. Πιστεύουμε ότι υπάρχει μόνο ένας Θεός, που είναι απείρως τέλειος, ο Δημιουργός, Διατηρητής και Κυβερνήτης των πάντων, και είναι ο μοναδικός που αξιώνει θρησκευτικής λατρείας
  3. Πιστεύουμε στη τριαδικότητα του Θεού – ο Πατέρας, ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα, ομοούσιοι και αδιαίρετοι σε ισχύ και δόξα.
  4. Πιστεύουμε ότι στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού η Θεϊκή και ανθρώπινη φύση είναι ενωμένες, έτσι είναι αληθινά και ορθά Θεός και αληθινά και ορθά άνθρωπος.
  5. Πιστεύουμε ότι οι πρώτοι μας γονείς γεννηθήκαν σε κατάσταση αθωότητας, αλλά με την ανυπακοή τους έχασαν την αγνότητα και ευτυχία τους, και ως συνέπεια της πτώσης τους όλοι οι άνθρωποι έγιναν αμαρτωλοί, ολοκληρωτικά διεφθαρμένοι, και έτσι δίκαια εκτέθηκαν στην οργή του Θεού.
  6. Πιστεύουμε ότι ο Κύριος Ιησούς Χριστός με το πάθος και τον θάνατο του εξιλέωσε όλο τον κόσμο έτσι ώστε οποιοσδήποτε να μπορεί να σωθεί.
  7. Πιστεύουμε ότι η μετάνοια απευθείας στο Θεό, πίστη στον Κύριο μας Ιησού Χριστό, και η αναγέννηση από το Άγιο Πνεύμα, είναι απαραίτητα για τη σωτηρία.
  8. Πιστεύουμε ότι είμαστε δικαιωμένοι με τη χάρη μέσω της πίστης στον Κύριο μας Ιησού Χριστό και ότι αυτός που πιστεύει έχει μαρτυρία στον εαυτό του.
  9. Πιστεύουμε ότι η συνέχιση της κατάστασης της σωτηρίας εξαρτάται πάνω στη συνεχόμενη υπακοή με πίστη στον Ιησού Χριστό.
  10. Πιστεύουμε ότι ο πλήρης αγιασμός είναι προνόμιο όλων των πιστών, και ότι ολόκληρο το πνεύμα και η ψυχή και το σώμα τους πρέπει να παρουσιαστεί αβλαβές στον ερχομό του Κύριου μας Ιησού Χριστού
  11. Πιστεύουμε στην αθανασία της ψυχής, στην ανάσταση του σώματος, στην γενική κρίση στο τέλος του κόσμου, στην αιώνια ευτυχία των δίκαιων, και στην ατελείωτη τιμωρία των αμαρτωλών.

Σύμβολα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οικόσημο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αποτελεί το παλιότερο επίσημο έμβλημα του Στρατού της Σωτηρίας Οι συμβολισμοί του είναι οι εξής:

  1. Ο κύκλος με τις ακτίνες - ο ήλιος - αντιπροσωπεύει το φως και τη φωτιά του Αγίου Πνεύματος
  2. Ο Σταυρός στο κέντρο αντιπροσωπεύει το σταυρό του Κυρίου μας Ιησού Χριστού
  3. Το γράμμα S, από την Αγγλική λέξη Salvation, που στα Ελληνικά σημαίνει Σωτηρία
  4. Τα Σπαθιά αντιπροσωπεύουν το πολεμικό χαρακτήρα του Ευαγγελίου απέναντι στην αμαρτία
  5. Οι κύκλοι αντιπροσωπεύουν τις αλήθειες του Ευαγγελίου
  6. Το Στέμμα συμβολίζει το στέμμα της δόξας το οποίο ο Θεός σε όλους τους Στρατιώτες του που θα είναι πιστοί μέχρι τέλους
  7. Το σύνθημα ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΦΩΤΙΑ δείχνει το ΑΙΜΑ του Ι. Χριστού που χύθηκε στο σταυρό για χάρη μας και τη ΦΩΤΙΑ του Αγίου Πνεύματος. Πηγάζει από 2ο και 3ο άρθρο του Συμβόλου της Πίστεως





Σημαία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάθε Σώμα (εκκλησία) ή κοινωνικό κέντρο του Στρατού της Σωτηρίας έχει τη δικιά του Σημαία με το όνομα γραμμένο κάτω από τον ήλιο

Στη Σημαία βρίσκουμε τους εξής συμβολισμούς:

  1. Το σύνθημα ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΦΩΤΙΑ δείχνει το ΑΙΜΑ του Ι. Χριστού που χύθηκε στο σταυρό για χάρη μας και τη ΦΩΤΙΑ του Αγίου Πνεύματος
  2. Το ΚΟΚΚΙΝΟ χρώμα μας δείχνει το αίμα του Ι. Χριστού που χύθηκε για όλους τους αμαρτωλούς
  3. Το ΚΙΤΡΙΝΟ χρώμα συμβολίζει τη Φωτιά του Αγίου Πνεύματος
  4. Το ΜΠΛΕ χρώμα μας θυμίζει την αγνότητα της ψυχής η οποία πλύθηκε με το Αίμα και βαφτίστηκε με τη Φωτιά

Ιστοσελίδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]