Στρατονίκη της Συρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Στρατονίκη της Συρίας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Στρατoνίκη‏ (Ελληνικά)
Προφορά
Γέννηση318 π.Χ. (περίπου)
Θάνατος268 π.Χ. (περίπου)
Αντιόχεια
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΣέλευκος Α΄ Νικάτωρ[1]
Αντίοχος Α΄ Σωτήρ
ΤέκναΑντίοχος Β΄ Θεός
Στρατονίκη της Μακεδονίας
Απάμα Β΄
Φίλα
Λαοδίκη
Σέλευκος
ΓονείςΔημήτριος ο Πολιορκητής και Φίλα
ΑδέλφιαΦίλα
Αντίγονος Β΄ Γονατάς
Κρατερός ο ιστορικός
Δημήτριος ο Λεπτός
Κόρραγος (γιος Δημητρίου)
Αλέξανδρος
Δημήτριος ο Καλός
ΟικογένειαΔυναστεία των Αντιγονιδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαηγεμών της Αυτοκρατορίας των Σελευκιδών
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Στρατονίκη της Συρίας ήταν κόρη του Μακεδόνα βασιλιά Δημήτριου του Πολιορκητή και της Φίλας, κόρης του Αντίπατρου. Το 300 π.Χ., όταν δεν θα πρέπει να ήταν μεγαλύτερη των 17 ετών, το χέρι της ζήτησε ο Σέλευκος Α’ Νικάνωρ, βασιλιάς της Συρίας και στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οδηγήθηκε από τον πατέρα της στην ακτή της Πιερίας στη Μακεδονία, όπου οι γάμοι της γιορτάστηκαν με μεγαλοπρέπεια. Παρά τη μεγάλη διαφορά στην ηλικία τους πρέπει να έζησε σε αρμονία με τον ηλικιωμένο βασιλιά για κάποια χρόνια, του χάρισε μάλιστα μια κόρη, στην οποία έδωσε το όνομα της μητέρας της.

Τότε ο γιος του Σέλευκου από την Απάμα, ο Αντίοχος, αρρώστησε βαριά, αρνούμενος να περιποιηθεί τον εαυτό του ή να φάει. Ο γιατρός που τον φρόντιζε, ο Ερασίστρατος, ανακάλυψε πως αιτία της συμπεριφοράς του αυτής ήταν κάποια ερωτική απογοήτευση. Παρατήρησε πράγματι πως ενώ, κατά τις επισκέψεις διαφόρων γυναικών στον άρρωστο πρίγκιπα, εκείνος έμενε απαθής, κατά τις επισκέψεις του πατέρα του με τη νεαρή του σύζυγο, τη Στρατονίκη, παρουσίαζε τα συμπτώματα ενός κεραυνοβολημένου από έρωτα ανθρώπου. Κατέληξε λοιπόν στο συμπέρασμα πως ο νεαρός ήταν ερωτευμένος, αλλά, θεωρώντας ανίερο το να αγαπά τη σύζυγο του πατέρα του, προσπαθούσε μάταια να καταπιέσει τα συναισθήματά του, πράγμα που εκφραζόταν σε φυσική ατονία. Έτσι ο Ερασίστρατος μίλησε με τρόπο στον ηλικιωμένο Σέλευκο που αισθανόταν μεγάλη τρυφερότητα για το γιο του, και ο οποίος συγκατατέθηκε στην ένωση της Στρατονίκης με τον Αντίοχο. Κατόπιν τους ονόμασε βασιλείς των επαρχιών της Άνω Ασίας. Τα παραπάνω γεγονότα αφηγείται ο Πλούταρχος στους Παράλληλους Βίους του (“Δημήτριος 31, 32”).

Το ζευγάρι κατόπιν εγκαταστάθηκε στη Βαβυλώνα. Το 281 π.Χ. ο Σέλευκος δολοφονείται από τον Πτολεμαίο Κεραυνό, και ο Αντίοχος ανεβαίνει στο θρόνο του βασιλείου της Συρίας. Η ένωση της Στρατονίκης μαζί του πρέπει να ήταν ευτυχισμένη, αν και δεν έχουμε ιδιαίτερα πολλές αναφορές για τη ζωή της Στρατονίκης μετά το σημείο αυτό. Χάρισε στον Αντίοχο πέντε παιδιά: το Σέλευκο, τη Λαοδίκη, τον Αντίοχο, που διαδέχτηκε τελικά τον πατέρα του στο θρόνο ως Αντίοχος Β' Θεός, την Απάμα, που νυμφεύθηκε το Μάγα της Κυρήνης και τη Στρατονίκη, σύζυγο του Δημητρίου Β’ της Μακεδονίας. Την κόρη της από το Σέλευκο, την Φίλα, παντρεύτηκε ο αδελφός της Αντίγονος Γονατάς. Η πόλη της Στρατονίκειας στην Καρία ονομάστηκε, σύμφωνα με το γεωγράφο Στράβωνα, από τον Αντίοχο προς τιμήν της συζύγου του.

Χρονολόγιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος (π.Χ.) Γεγονός
Γέννηση της Στρατονίκης, κόρης του Δημητρίου του Πολιορκητή και της Φίλας Α'.
299 π.Χ. Γάμος με το Σέλευκο Α' τον Νικάτορα.
Γέννηση της Φίλας.
294 – 293 π.Χ. Γάμος με τον γιο του Σέλευκου, Αντίοχο Α' το Σωτήρα.
Διαμονή στη Βαβυλώνα.
Γέννηση των παιδιών της από τον Αντίοχο.
281 π.Χ. Θάνατος του Σέλευκου στη Θράκη. Άνοδος του Αντίοχου στο θρόνο.
Πόλεις λαμβάνουν το όνομα τους προς τιμήν της, Στρατονίκεια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]