Στοά Αδριανού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Στοά Αδριανού
Είδοςστοά
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Αθηναίων
ΧώραΕλλάδα

Η Στοά του Αδριανού ήταν στοά στην αρχαία Αθήνα. Ο Παυσανίας την κατατάσσει στα πιο υπέροχα κτήρια που ανέγειρε ο Αδριανός.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία οικοδομήματα της Αθήνας. Βρίσκεται μεταξύ των οδών Αιόλου, Ηφαίστου, Άρεως και της Πύλης της Αγοράς. Έχει σχήμα τετράγωνο επίμηκες, διαστάσεων από δυτικά προς ανατολικά 122 μέτρων, από βόρεια προς νότια 82 μέτρων. Σχετικά άριστα διατηρημένος είναι ο μετώπιος δυτικός τοίχος, ο οποίος καταλήγει στην κυρία πύλη του οικοδομήματος. Ο αντίστοιχος ανατολικός τοίχος είναι κατεστραμμένος. Ο τοίχος είναι κατασκευασμένος με μεγάλους πεντελικούς λίθους. Μπροστά του είναι τοποθετημένοι επτά μονόλιθοι κίονες χωρίς ραβδώσεις από λίθο φρυγίο, που μοιάζει με αλάβαστρο. Έχουν ύψος 8 μέτρα και 60 εκατοστά και διάμετρο 90 εκατοστά. Τα επιστύλια σώζονται. Στο τέλος του τοίχου στέκουν δύο ραβδωτοί κορινθιακοί κίονες, οι οποίοι χρησίμευαν ως κύρια πύλη της Ποικίλης στοάς. Στο νότιο τέρμα του τοίχου σώζονται βυζαντινές αγιογραφίες, μαρτυρία μεταγενέστερου χριστιανικού ναού που έχει κατεδαφιστεί.

Στο εσωτερικό της στοάς έγιναν ανασκαφές από την Αρχαιολογική Εταιρεία και ανακαλύφτηκαν πολλά οικήματα, ίχνη κιόνων, πλάκες, τμήματα αλαβάστρου, και αμμοκονίας, και αναπαραστάθηκε όλο το διάγραμμα του οικοδομήματος. Υπολογίζεται ότι περιείχε πάνω από εκατό κίονες.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]