Στήλη του Λέοντα Α΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η στήλη του Λέοντα Α΄ (457-474) ανεγέρθηκε από την αδελφή του, Ευφημία, στο ανατολικό τμήμα του Αυγουσταίου. Συγκεκριμένα η στήλη βρισκόταν μπροστά από τη Σύγκλητο, στην περιοχή που ονομαζόταν Πιττάκια (ή Πιττάκης) και κατά πάσα πιθανότητα γειτνίαζε με τη στήλη της αυτοκράτειρας Ευδοξίας. Η στήλη στηριζόταν σε βαθμιδωτή βάση και στεκόταν όρθια στη θέση της τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 10ου αιώνα, καθώς αναφέρεται στα Πάτρια. Εκτός από κάποιες παραδόσεις, που αναφέρουν τα Πάτρια, δεν είναι γνωστή καμία άλλη πληροφορία για τη μορφή ή την τύχη της στήλης.

Παραδόσεις γύρω από τη στήλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τα Πάτρια η στήλη του Λέοντα Α΄ ανεγέρθηκε στο σημείο που βρισκόταν, γιατί αυτό γειτνίαζε με το σπίτι της αδελφής του Λέοντα, Ευφημίας, την οποία ο αυτοκράτορας επισκεπτόταν σε εβδομαδιαία βάση. Η τακτική δημόσια παρουσία του αυτοκράτορα στο σημείο εκείνο πιθανώς ενθάρρυνε τους πολίτες τόσο της πρωτεύουσας, όσο και της υπόλοιπης αυτοκρατορίας να εναποθέτουν "πιττάκια", δηλαδή επιστολές, στα σκαλοπάτια της βάσης της στήλης. Μέσα από τα πιττάκια οι πολίτες έθεταν υπόψη του αυτοκράτορα τα παράπονα ή τα αιτήματά τους. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο και η γύρω περιοχή πήρε την ονομασία "Πιττάκια" ή "Πιττάκης".

Παραπομπές - Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • (Γαλλικά) Janin, Raymond (1964). Constantinople byzantine: développement urbain et répertoire topographique. Παρίσι: Institut Français d’Études Byzantines. σελ. 76. 
  • Theodorus, Preger (1901). Scriptores Originum Constantinopolitanum. Λειψία: B. G. Teubneri, ΙΙ, 166-167.