Στέφανος Μουσούρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στέφανος Μουσούρος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Στέφανος Μουσούρος (Ελληνικά)
Γέννηση15  Ιανουαρίου 1841
Αθήνα
Θάνατος1906
Κωνσταντινούπολη
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική Αυτοκρατορία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
οθωμανικά Τουρκικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδιπλωμάτης
πολιτικός
Οικογένεια
ΓονείςΠαύλος Μουσούρος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΗγεμόνας της Σάμου (1896–1899)
Θυρεός

Ο Στέφανος Μουσούρος (15 Ιανουαρίου 1841 - 1906) ήταν ελληνικής καταγωγής διπλωμάτης και πολιτικός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας του 19ου αιώνα.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 15 Ιανουαρίου 1841 την περίοδο που υπηρετούσε σ΄ αυτήν ως πρέσβης, ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μουσούρος. Σπούδασε Νομική στο Παρίσι και στο Λονδίνο. Σε ηλικία είκοσι χρονών μπήκε στην υπηρεσία της Οθωμανικής Αυτοκρατορικής Κυβέρνησης και διορίστηκε πρεσβευτής της στη Ρώμη. Κλήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και διορίστηκε μέλος της επιτροπής δημοσίων έργων. Το 1896 ο Σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ τον διόρισε ηγεμόνα της Σάμου. Μετά όμως τη λήξη του Ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897 και του αντίκτυπου που είχε, αντικαταστάθηκε και στη θέση του ανέλαβε ο Κωνσταντίνος Βαγιάννης. Στη συνέχεια διορίστηκε πρέσβης στο Λονδίνο όπου και παρέμεινε εκεί μέχρι το θάνατό του.

Στην πολιτική ιεραρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έφερε τον υψηλότερο βαθμό Βαλά και τιμήθηκε με τα παράσημα Μετζιτιέ, (α΄ τάξης), Οσμανιέ, (β΄ τάξης), τους ιταλικούς μεγαλόσταυρους των αγίων Μαυρικίου και Λαζάρου και του Στέμματος της Ιταλίας, το παράσημο του Λέοντα και του Ήλιου της Περσίας (β΄ τάξης) και πολλά άλλα τιμητικά διαφόρων κρατών που έλαβε λόγω υπηρεσιακής ιδιότητας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]