Σπυρίδων Βάσης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σπυρίδων Βάσης
Γέννηση1852
Κέρκυρα
Θάνατος1912
Αθήνα
ΥπηκοότηταΕλλάδα
ΣπουδέςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ιδιότηταδιδάσκων πανεπιστημίου και φιλόλογος

Ο Σπυρίδων Βάσης (18521912) ήταν καθηγητής της λατινικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είχε καταγωγή από την Ήπειρο, αλλά γεννήθηκε στην Κέρκυρα[1], όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Τελειώνοντας το Γυμνάσιο του απονεμήθηκε το βραβείο του αρμοστή Ντάγκλας για τις άριστες επιδόσεις του. Σπούδασε φιλολογία χάρι στο «Πετρίδειο Κληροδότημα» του 1870 στο Πανεπιστήμιο, υπό τον Κωνσταντίνο Σ. Κόντο. Αναγορεύθηκε διδάκτωρ το 1876 και το 1878, ως πανεπιστημιακός υπότροφος, μετέβη στη Γερμανία για σπουδές στα λατινικά γράμματα. Μετά την επιστροφή του στην Αθήνα, το 1890 εξελέγη τακτικός καθηγητής της λατινικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο. Δυο φορές, το 1894 και το 1910, χρημάτισε κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής.

Ο Βάσης συνέγραψε πολλές πραγματείες σχετικές με τη ρωμαϊκή ιστορία και αρχαιολογία, τη λατινική γραμματική, καθώς και κριτικές και ερμηνευτικές παρατηρήσεις στα έργα του Κικέρωνα (Quaestiones Ciceronianas), του Προπέρτιου, του Οράτιου, του Βιργίλιου, του Πλουτάρχου, του Διονυσίου του Αλικαρνασσέα κ.ά. Επίσης, έγραψε τα «Υπατικά γράμματα προς Ωρωπίους» και τη «Ρωμαίων Πολιτεία», για την οποία στα κατάλοιπά του βρέθηκαν πολλές συμπληρωματικές σημειώσεις. Το σημαντικό και ογκώδες συγγραφικό έργο του Σπυρίδωνα Βάση, αποτελεί –κατά τον καθηγητή Ερρίκο Σκάσση: «δείγμα της ερμηνευτικής ικανότητος και της κριτικής οξυδέρκειας του ανδρός».

Ο Βάσης, αν και Επτανήσιος, στα γεγονότα του «γλωσσικού ζητήματος», τάχθηκε, περιέργως, με το μέρος των καθαρευουσιάνων.

Απεβίωσε το 1912 στην Αθήνα.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Βάσης, Σπυρίδων (Κέρκυρα, 1852 - Αθήνα, 1912) - Εκδοτική Αθηνών Α.Ε.». www.greekencyclopedia.com. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2016. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]