Σογκουνάτο Καμακούρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το σογκουνάτο Καμακούρα (Ιαπωνικά: 鎌倉幕府, Kamakura bakufu) ήταν ένα είδος στρατιωτικής δικτατορίας που επέβαλαν στην Ιαπωνία οι Σόγκουν από το 1185 (επισήμως από το 1192) έως το 1333 (περίοδος Καμακούρα). Ιδρυτής του ήταν ο Γιοριτόμο, αρχηγός της φατρίας Μιναμότο. Ο Γιοριτόμο, ο οποίος είχε αποκτήσει μεγάλη εξουσία μετά την εξόντωση της φατρίας Τάιρα, λαμβάνοντας από τον αυτοκράτορα τον τίτλο του Σέι-ι-τάι-σόγκουν, επέλεξε την Καμακούρα στη Χονσού για να εγκαταστήσει την κυβέρνησή του.

Μετά τον θάνατο του Γιοριτόμο, αν και οι Σόγκουν συνέχισαν αρχικά να προέρχονται από τους Μιναμότο, την πραγματική εξουσία πήρε στα χέρια της η οικογένεια της χήρας του Γιοριτόμο, της Μασάκο Χότζο, που είχε την αντιβασιλεία μετά το θάνατο του Γιοριτόμο. Οι Χότζο κατάφεραν να διατηρήσουν την εξουσία για 135 έτη.

Το 1221 ο Αυτοκράτορας Γκο Τόμπα προσπάθησε ανεπιτυχώς να κερδίσει ξανά την εξουσία, με την λεγόμενη εξέγερση Τζοκίου. Το 1274 και το 1281 οι Μογγόλοι του Κουμπλάι Χαν επιχείρησαν να εισβάλουν στην Ιαπωνία και ήρθαν σε σύγκρουση με το σογκουνάτο Καμακούρα. Οι Μογγόλοι, που αντιμετώπισαν και πολλές δυσκολίες με δυνατούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή (τους λεγόμενους Καμικάζε), αποκρούστηκαν επιτυχώς από τους Σαμουράι του σογκουνάτου. Το σογκουνάτο όμως έχασε μεγάλη από την δύναμή του με τους πολέμους αυτούς. Το 1331 ο αυτοκράτορας Γκο Ντάιγκο επιχείρησε μια νέα σύγκρουση με το σογκουνάτο Καμακούρα, η οποία όμως αποκρούστηκε από τον Τακαούτζι Ασικάγκα. Όμως, το 1333, ο Τακαούτζι Ασικάγκα επαναστάτησε και συμμάχησε με τον αυτοκράτορα. Τότε νίκησε το σογκουνάτο Καμακούρα και στη θέση του εγκατέστησε το σογκουνάτο Ασικάγκα.

Σχετική Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Mass, Jeffrey P. The Kamakura bakufu : a study in documents. Stanford: Stanford University Press, 1976.
  • Mass, Jeffrey P. Warrior government in early medieval Japan : a study of the Kamakura Bakufu, shugo and jitō New Haven: Yale University Press, 1974.
  • Ōyama Kyōhei. Kamakura bakufu 鎌倉幕府. Tokyo: Shōgakkan 小学館, 1974.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Kamakura shogunate της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).