Σκούπα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μικρά σκουπάκια

Το σάρωθρο, κοινώς σκούπα, είναι ένα ευρύτατης χρήσης εργαλείο καθαρισμού. Υπάρχουν διάφορα είδη σαρώθρων ανάλογα της χρήσης. Τα συνηθέστερα και απλούστερα αυτών κατασκευάζονται από σπερματοφόρους θυσάνους σόργου ή σάρου, ή βούρλων, ή θύμου, ή καλαμιών, ή ρυζιού κ.λπ. που έχουν εμβαπτιστεί προηγουμένως σε διάλυμα θειικού χαλκού (κοινώς γαλαζόπετρα). Αμέσως μετά η άκρη τους δένεται σφιχτά που αποτελεί τη μικρή λαβή του εργαλείου, ενώ η άλλη άκρη χωρίζεται επιμέρους σε τμήματα που συρράβονται κατά σειρά σε σχήμα βεντάλιας.
Για ευκολότερη χρήση ή άκρη της λαβής δένεται σε στειλεό (κοινώς κοντάρι, ή σκουπόξυλο) σταθερού ή μεταβλητού μήκους (πτυσσόμενο). Υφίστανται σκούπες που είναι κατασκευασμένες από πλαστικό ή από αχυρένιο βλαστό. Χρησιμεύει στην απομάκρυνση σκόνης και σκουπιδιών από κάποιο χώρο (δάπεδα, τοίχους, αυλές, κ.λπ.). Συνδυάζεται στη χρήση συχνά και με το φαράσι.

Την σύγχρονή εποχή χρησιμοποιείται και η ηλεκτρική σκούπα, η οποία απορροφά την σκόνη και μικροαντικείμενα τα οποία συλλέγει σε μία εσωτερική αναλώσιμη σακούλα.

Η σκούπα στα παραμύθια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μάγισσα με μαγική σκούπα

Η σκούπα εκτός από αντικείμενο καθημερινής χρήσης συναντάται σε πολλά παραμύθια ως ιπτάμενη σκούπα. Πρόκειται για μαγεμένη σκούπα που χρησιμοποιείται από μάγισσες για να πετάνε και συναντάται σε πολλές ιστορίες που αναφέρονται σε μάγους.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Brooms στο Wikimedia Commons
  • Λεξιλογικός ορισμός του σκούπα στο Βικιλεξικό