Σκήψις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σκήψις
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Σκήψις
39°48′10″N 26°41′10″E
ΧώραΤουρκία[1]
Διοικητική υπαγωγήΕπαρχία Τσανάκκαλε
Ζώνη ώραςUTC+03:00 (επίσημη ώρα)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Συντεταγμένες: 39°51′10″N 26°48′13″E / 39.852778°N 26.803611°E / 39.852778; 26.803611

Η Σκήψις ήταν πόλη Τρωική της Μυσίας, εκεί που σήμερα βρίσκεται το χωριό Kurşuntepe, κοντά στην πόλη Bayramiç της Τουρκίας. Το αξιοσημείωτο είναι ότι εκεί φιλοξενήθηκε η βιβλιοθήκη του Αριστοτέλους, προτού μετακινηθεί στην Αλεξάνδρεια και στην Πέργαμο. Η πόλη υπήρξε σε δύο φάσεις, δηλαδή κτίστηκε πρώτα η Παλαίσκηψις και αργότερα η Σκήψις και οι δύο στο όρος Ίδη.

Η Παλαίσκηψις θεωρήθηκε -κατά την γηγενή μυσιακή παράδοση- ως πρωτεύουσα των κτήσεων του Αινείου και βρισκόταν στις πηγές του Αισήπου ποταμού στο όρος Ίδη. Ο ερευνητής William Vaux το 1877 σημείωσε ένα γειτονικό χωριό που έφερε την ονομασία Eski Skisepje (στα τουρκικά σημαίνει Παλαιά Σκήψις). Ο δόκτωρ Andreas David Mordtmann που ανακάλυψε τον αρχαίο οικισμό, βοηθήθηκε από τον δόκτωρα Archibald Ross Colquhoun, από μια αναφορά του William Vaux:

Ανακάλυψα μια πιο αρχαία πόλη με την ακρόπολή της, τους πύργους και τα τείχη κτισμένα από πελεκητή πέτρα και πλαισιωμένα από τέσσερις πύλες. Την αρχαιότητα του τόπου αποκαλύπτει μια βελανιδιά που έχει τις ρίζες της στο τείχος, καθώς και από τον κορμό της που έχει μεγαλώσει σε μια περιφέρεια των 530 εκατοστών. Από αναφορά του Στράβωνος, ανακάλυψα ίσως το αρχαίο ερείπιο στην Μικρά Ασία, γι'αυτό πιστεύω πως δεν θα μπορούσε να είναι άλλο παρά η Παλαιά Σκήψις.

Η μεταγενέστερη Σκήψις κτίστησε σε απόσταση 6 σταδίων από την παλαιά πόλη, κάτω στους πρόποδες του όρουςΊδη. Στην νέα αυτή πόλη ανακαλύφθηκαν τα έργα του Αριστοτέλους και Θεοφράστου, κατά την εποχή του Απελλικώνος (1ος αιώνας π.Χ.). Ο μαθητής των δύο πρώτων Νηλεύς, μετέφερε τα συγγράμματα των διδασκάλων του από την Αθήνα στην πατρίδα του την Σκήψιν. Αργότερα οι διάδοχοι και αγράμματοι συγγενείς του Νηλέως, έκλεισαν τα συγγράμματα σε μια αποθήκη και τα άφησαν να σαπίσουν.[2] Τριακόσια περίπου χρόνια μετά, ένας πλούσιος και συλλέκτης βιβλίων από την Ιωνική Τέω, ονόματι Απελλικών, ανακάλυψε τα χειρόγραφα και αφού τα αγόρασε, τα επέστρεψε στον τόπο συγγραφής τους την Αθήνα.

Αρκετές φορές στην ιστορία, οι Σκήψιοι αναγκάζονταν να μεταναστεύσουν για διαφόρους λόγους. Όταν μάλιστα οι πολίτες των γειτονικών πόλεων αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στην Τροία, οι Σκήψιοι οδηγήθηκαν στον επαναπατρισμό. Η πόλη εκκενώθηκε για πολλοστή φορά, την στιγμή που οι γείτονες πόλεις αναγκάζονταν να στέλνουν τους κατοίκους τους στην τρωϊκή Αλεξάνδρεια.

Μια παράδοση θέλει τον άγιο Κορνήλιο τον εκατόνταρχο, έναν Ρωμαίο που προσηλυτίστηκε στον Χριστιανισμό μέσω του Αποστόλου Πέτρου, να είναι ο πρώτος επίσκοπος της Σκήψεως.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) GeoNames. 2005. Ανακτήθηκε στις 6  Απριλίου 2015.
  2. Στράβων, Γεωγραφικά ΙΓ 15.54

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]