Σινέντ Ο' Κόνορ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σινέντ Ο'Κόνορ
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Sinéad O'Connor (Αγγλικά)[1], Magda Davitt (Πολλαπλές γλώσσες)[1] και Shuhada' Sadaqat (Πολλαπλές γλώσσες)[2]
Γέννηση8  Δεκεμβρίου 1966[3][4][5]
Glenageary[6]
Θάνατος26 Ιουλίου 2023 (56 ετών)
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Τόπος ταφήςDeans Grange Cemetery[7][8]
ΚατοικίαKnockananna (από 2020)[9]
Dalkey[10]
Bray[11][12][13]
Λονδίνο[14]
Χώρα πολιτογράφησηςΔημοκρατία της Ιρλανδίας[15]
ΣπουδέςNewtown School, Waterford[16]
Ιδιότητατραγουδιστής-τραγουδοποιός[17]
ΣύζυγοςJohn Reynolds (1989–1991)[18][19], Nick Sommerlad (2001–2002)[18][20], Steve Cooney (2010–2011)[18] και Barry Herridge (2011)[21][18]
ΤέκναJake Reynolds[18], Roisin Waters[18], Shane O'Connor Lunny[18] και Yeshua Bonadio[18]
ΓονείςJohn O’Connor[22]
ΑδέλφιαJoseph O'Connor[15]
Όργανακιθάρα[23], φωνή[24], tin whistle, κρουστό μουσικό όργανο και πιάνο
Είδος τέχνηςεναλλακτική ροκ[17], ποπ ροκ[1], ρέγκε[25], φολκ ροκ[26], college rock[17], Celtic rock[17] και Indie Pop[17]
Σημαντικά έργαNothing Compares 2 U
ΒραβεύσειςRockbjörnen (1990)[27], Βραβείο Μουσικής Μπίλμπορντ (1990)[28], Βραβείο Μουσικής Μπίλμπορντ (1990)[28], MTV Video Music Award for Video of the Year (1990)[29][30], MTV Video Music Award for Best Post-Modern Video (1990)[29][30], Grammy Award for Best Alternative Music Performance (1991)[31], BRIT Award for International Female Solo Artist (1991)[32], Goldene Europa (1994)[33], World Soundtrack Award for Best Original Song Written Directly for a Film (2012)[34] και Choice Music Prize (2023)[35]
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Σινέντ Μαρί Μπερναντέτ Ο' Κόνορ (αγγλικά: Sinéad Marie Bernadette O'Connor‎‎), (8 Δεκεμβρίου 1966 – 26 Ιουλίου 2023) ήταν Ιρλανδή τραγουδίστρια και τραγουδοποιός. Ο πρώτος δίσκος της, The Lion and the Cobra, κυκλοφόρησε το 1987 και την έκανε παγκοσμίως γνωστή. Ο δεύτερος δίσκος της, I Do Not Want What I Haven't Got (1990), έλαβε διθυραμβικές κριτικές με την κυκλοφορία του και έγινε η μεγαλύτερη επιτυχία της, πουλώντας πάνω από επτά εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Το πρώτο single, "Nothing Compares 2 U", ανακηρύχθηκε το 1990 το νούμερο ένα single από το Billboard Music Awards.

Κυκλοφόρησε δέκα δίσκους : ο δίσκος Am I Not Your Girl? (1992) και ο δίσκος Universal Mother (1994) έγιναν και οι δύο χρυσοί στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο δίσκος Faith and Courage (2000) έγινε χρυσός στην Αυστραλία και ο δίσκος Throw Down Your Arms (2005) έγινε χρυσός στην Ιρλανδία. Το έργο της περιλάμβανε τραγούδια για ταινίες, συνεργασίες με πολλούς άλλους καλλιτέχνες και εμφανίσεις σε συναυλίες για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Τα απομνημονεύματά της, που κυκλοφόρησαν το 2021 με τίτλο Rememberings, έγιναν μπεστ-σέλλερ.

Σε όλη την μουσική της καριέρα ήταν ειλικρινής για το πνευματικό της ταξίδι, τις κοινωνικοπολιτικές της απόψεις, τον ακτιβισμό, τα τραύματά της και τους αγώνες της με την ψυχική υγεία.

Το 1999 χειροτονήθηκε ιερέας από τη Λατινική Τριδεντική Εκκλησία, μια αίρεση που δεν αναγνωρίζεται από την κύρια Καθολική Εκκλησία. Μίλησε με συνέπεια για θέματα σχετικά με την κακοποίηση παιδιών, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον αντιρατσισμό, την οργανωμένη θρησκεία και τα δικαιώματα των γυναικών. Το 2017, η Ο' Κόνορ άλλαξε το όνομά της σε Magda Davitt. Αφού ασπάστηκε το Ισλάμ το 2018, το άλλαξε σε Shuhada' Sadaqat. Ωστόσο, συνέχισε να ηχογραφεί και να εμφανίζεται με το βιολογικό της όνομα.

Πρώιμα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σινέντ Ο' Κόνορ γεννήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1966 στο Γκλέναγκερι του Δουβλίνου.[36] Ονομάστηκε Σινέντ από την Σινέντ ντε Βαλέρα, τη μητέρα του γιατρού που προήδρευε του τοκετού, Éamon de Valera, και Μπερναντέτ προς τιμήν της Αγίας Μπερναντέτ της Λούρδης. Ήταν το τρίτο από τα πέντε παιδιά της οικογένειας. Τα αδέλφια της ήταν ο μυθιστοριογράφος Joseph, η Eimear, ο John και ο Eoin.

Οι γονείς της ήταν ο Τζον Όλιβερ «Σον» Ο' Κόνορ, μηχανικός δομικών κατασκευών που αργότερα έγινε δικηγόρος, και η Γιοχάννα Μαρί Ο' Γκράντι (1939-1985), οι οποίοι παντρεύτηκαν στην Εκκλησία της Παναγίας στο Δουβλίνο το 1960. Χώρισαν όταν η Σινέντ ήταν 8 ετών. Αυτή και τα δύο μεγαλύτερα αδέρφια της μεγάλωσαν με τη μητέρα τους η οποία, σύμφωνα με μαρτυρίες της Σινέντ, τους κακοποιούσε σωματικά. Το τραγούδι της Fire on Babylon αναφέρεται στις επιπτώσεις της δικής της κακοποίησης αλλά και όλων των κακοποιημένων παιδιών. Το 1979 η Ο' Κόνορ αποφάσισε να ζήσει με τον πατέρα της και τη νέα του σύζυγο, Βιόλα Μάργκαρετ Σουτερ (το γένος Κουκ) στην Αλεξάνδρια της Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

Σε ηλικία 15 ετών, οι κλοπές σε καταστήματα και οι κοπάνες από το σχολείο, είχαν ως αποτέλεσμα την τοποθέτησή της για 18 μήνες στο Κέντρο Συμμόρφωσης Grianán, ένα άσυλο Μαγδαληνών, το οποίο διοικούνταν από το Τάγμα της Παναγίας της Φιλανθρωπίας.[36] Εκεί ευδοκίμησε καθώς αφοσιώθηκε στην ανάπτυξη της γραφής και της μουσικής και επειδή της επιβλήθηκε η συμμόρφωση. Οι ανυπότακτοι σπουδαστές μερικές φορές στέλνονταν να κοιμηθούν στο παρακείμενο γηροκομείο, μια εμπειρία για την οποία σχολίασε αργότερα : «Ποτέ δεν έχω βιώσει - και μάλλον δεν θα βιώσω ποτέ - τέτοιο πανικό και τρόμο και αγωνία για το οτιδήποτε».

Το 1983 ο πατέρας της την έστειλε στο Newtown School όπου με την ενθάρρυνση από τον καθηγητή της, για την εκμάθηση της ιρλανδικής γλώσσας, ηχογράφησε μία επίδειξη με δύο δικά της τραγούδια. Στα μέσα του 1984 γνώρισε τον Κόλουμπ Φάρελι και μαζί δημιούργησαν ένα συγκρότημα, το Ton Ton Macoute, με την Σινέντ τραγουδίστρια. Εκείνη εγκατέλειψε το σχολείο και ακολούθησε το συγκρότημα στο Δουβλίνο.

Η μητέρα της Ο'Κόνορ, Μαρί, πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στις 10 Φεβρουαρίου 1985 σε ηλικία 45 ετών, καθώς έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου της πάνω σε παγωμένο δρόμο και συγκρούστηκε με λεωφορείο, όταν η Ο'Κόνορ ήταν 18 ετών. Λίγο αργότερα η ίδια η Ο' Κόνορ εγκατέλειψε το συγκρότημα. Η μουσική της καριέρα ξεκίνησε όταν το ιρλανδικό συγκρότημα In Tua Nua ανακάλυψε τη φωνή της. Η φήμη της ανήλθε προς το τέλος της δεκαετίας του 1980 με το πρώτο της άλμπουμ, The Lion and the Cobra. Το 1990 έκανε παγκόσμια επιτυχία με το Nothing Compares 2 U. Ωστόσο το τραγούδι της αντιμετώπισε κατά καιρούς πολλές διαφωνίες ύστερα από δηλώσεις και χειρονομίες τις ίδιας, όπως η χειροτονία της ως ιερέας παρόλο που ήταν γυναίκα με Ρωμαιοκαθολικό υπόβαθρο.

Τον Ιούνιο του 1993, η Ο'Κόνορ έγραψε μια δημόσια επιστολή στους Irish Times με την οποία ζητούσε από τους ανθρώπους να «σταματήσουν να την πληγώνουν» : «Αν μπορέσω μόνο να καταπολεμήσω τις φωνές των γονιών μου / και να συγκεντρώσω μια αίσθηση αυτοεκτίμησης / τότε θα μπορέσω να τραγουδήσω ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ...» Η επιστολή επαναλάμβανε τις κατηγορίες για κακοποίηση από τους γονείς της όταν ήταν παιδί, τις οποίες η Ο'Κόνορ είχε κάνει σε συνεντεύξεις της. Ο αδελφός της Τζόζεφ υπερασπίστηκε τον πατέρα τους στην εφημερίδα, αλλά συμφώνησε όσον αφορά την «ακραία και βίαιη κακοποίηση της μητέρας τους, τόσο συναισθηματική όσο και σωματική». Η Ο'Κόνορ δήλωσε εκείνο το μήνα: «Η οικογένειά μας είναι πολύ μπερδεμένη. Δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας. Είμαστε όλοι σε αγωνία. Εγώ πάντως είμαι σε αγωνία».

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1980[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ο' Κόνορ ως τραγουδίστρια για το συγκρότημα Ton Τon Macoute τράβηξε την προσοχή της μουσικής βιομηχανίας και υπέγραψε με την Ensign Records, η οποία κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ The lion and the Cobra στα τέλη του 1987.[37] Το λεύκωμα αυτό πούλησε περισσότερα από 500.000 αντίτυπα και έγινε πλατινένιο. Εκείνη την περίοδο απέκτησε έναν έμπειρο μάνατζερ, τον Φάτνα Ο' Σίλαϊ. Αμέσως μόλις υπέγραψε ξεκίνησε τη συνεργασία παρέχοντας τα φωνητικά για το τραγούδι Heroine το οποίο έγραψε με τον κιθαρίστα των U2 The Edge για το σάουντρακ της ταινίας Captive. Το τραγούδι Mandinka ήταν μία μεγάλη ραδιοφωνική επιτυχία της εποχής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1989 ο τραγουδιστής των The The Ματ Τζόνσον κάλεσε την Ο' Κόνορ σαν τραγουδίστρια για το άλμπουμ Mind Bomb.

1990[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ της το 1990 με τίτλο I Do Not Want What I Haven' t Got, το οποίο βαθμολογήθηκε ως το Δεύτερο Καλύτερο Άλμπουμ της Χρονιάς από το NME,[38] διακρίθηκε και οι κριτικοί επαίνεσαν την εκφραστική φωνή της. Την ίδια χρονιά συμμετείχε σε μία συναυλία των Pink Floyd καλεσμένη από τoν Ρόγερ Γουότερ. Την επιτυχία της αυτή ακολούθησε το σινγκλ Nothing Compares 2 U, διασκευή του ομώνυμου τραγουδιού του Prince,[39][40] που κέρδισε τέσσερις υποψηφιότητες για βραβείο Grammy συμπεριλαμβανομένου του Καλύτερου Άλμπουμ και Καλύτερου Τραγουδιού. Για έντεκα εβδομάδες βρισκόταν στην πρώτη θέση στην Ιρλανδία όπως και στη Γερμανία. Το βίντεο του Nothing Compares 2U κέρδισε το βραβείο MTV για το Βίντεο της Χρονιάς και η Σινέντ ονομάστηκε Καλλιτέχνης της Χρονιάς το 1991. Το 1990 συνέβαλε σε μία διασκευή του You Do Something To Me, αφιέρωμα στο AIDS. Μοιράζοντας τον χρόνο της για εννιά χρόνια μεταξύ Λονδίνου και Λος Άντζελες επέστρεψε στο σπίτι της στο Δουβλίνο το 1992 για να αφοσιωθεί στην ανατροφή του εξάχρονου γιου της, που είχε αποκτήσει με τον ντράμερ Τζον Ρέινολντς τη δεκαετία του '80. Τους επερχόμενους μήνες τους πέρασε τραγουδώντας με τον δάσκαλό της Φρανκ Μέριμαν στο Parnell School of Music. Το 1992 επίσης συνέβαλε φωνητικά στο Come talk to me και το 1993 συνέβαλλε στο σάουντρακ για την ταινία In the Name of the Father με το τραγούδι You Made Me the Thief of Your Heart με τη συνεισφορά του τραγουδιστή των U2, Bono. To 1995 συμμετείχε στο μουσικό φεστιβάλ Lollapalooza αλλά τα σχέδιά της ανατράπηκαν όταν έμεινε για δεύτερη φορά έγκυος. Το 1997 έπαιξε στην ταινία του Νιλ Τζόρνταν The Butcher Boy.

2000[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ο' Κόνορ το 2007.

Το Faith and Courage κυκλοφόρησε το 2000[41] συμπεριλαμβανομένου του σινγκλ No Man's Woman.[42] Την παραμονή της κυκλοφορίας του η Ο' Κόνορ ανακοίνωσε πως είναι λεσβία κάτι το οποίο αργότερα ανακάλεσε. Το 2002 κυκλοφόρησε το άλμπουμ Sean-Nós Nua[43] το οποίο περιείχε ένα cover από ένα καναδέζικο τραγούδι το οποίο κατακρίθηκε για ερμηνεία λεσβιακής αγάπης και όχι ετεροφυλικής. Το 2003 κυκλοφόρησε το άλμπουμ της She Who Dwells in the Secret Place of the Most High Shall Abide Under the Shadow of the Almighty και αμέσως μετά ανακοίνωσε την αποχώρηση της από το μουσικό χώρο. Στο άλμπουμ της Collaborations, το οποίο κυκλοφόρησε το 2005, συνεργάστηκε με καταξιωμένους καλλιτέχνες. Ύστερα από μία μικρή χρονική περίοδο αδράνειας ανακοίνωσε σε μία συνέντευξή της ότι η αποχώρηση της αφορούσε αποκλειστικά την ποπ και ροκ μουσική και ότι ήθελε να δοκιμάσει και άλλα είδη. Το ρέγκε άλμπουμ Throw Down Your Arms δέχθηκε θετικές κριτικές το 2005. Στις 8 Νοεμβρίου του 2006 παρουσίασε 7 τραγούδια από το επερχόμενο άλμπουμ της Theology το οποίο κυκλοφόρησε τελικά το 2007.[44]

Τον Ιανουάριο του 2010, η Ο' Κόνορ, πραγματοποίησε ένα ντουέτο με την τραγουδίστρια Μαίρη Τζ. Μπλάιτζ με τίτλο This is to Mother You. Τα έσοδα από τις πωλήσεις του τραγουδιού δωρίθηκαν στον οργανισμό GEMS.[45] Η Ο' Κόνορ ανακοίνωσε ότι δούλευε για την ηχογράφηση ενός νέου άλμπουμ, με τίτλο Home. Στις 10 Οκτωβρίου του 2011 η Ο' Κόνορ ανακοίνωσε ότι η ημερομηνία κυκλοφορίας του άλμπουμ, με τίτλο How About I Be Me (And You Be You) είχε οριστεί για τις 20 Φεβρουαρίου 2012.[46] Το τραγούδι Lay your head down, γραμμένο από τους Μπάιαν Μπερν και Γκλεν Κλόουζ για το σάουντρακ της ταινίας Albert Nobbs και εκτελούμενο από την Ο' Κόνορ, απέσπασε Χρυσή Σφαίρα για το Καλύτερο Πρωτότυπο Τραγούδι.[47]

Εμφάνιση στο Saturday Night Live[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 3 Οκτωβρίου 1992, η Ο' Κόνορ εμφανίστηκε στην αμερικανική βραδινή τηλεοπτική εκπομπή Saturday Night Live ως μουσικός καλεσμένος. Τραγούδησε μια a cappella εκδοχή του τραγουδιού «War» του Μπομπ Μάρλεϊ του 1976, το οποίο προοριζόταν ως διαμαρτυρία κατά της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από την Καθολική Εκκλησία και της συνεχιζόμενης συγκάλυψής της, αναφερόμενη στην παιδική κακοποίηση και όχι στον ρατσισμό. Στη συνέχεια, παρουσίασε στην κάμερα μια φωτογραφία του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ, ενώ τραγουδούσε τη λέξη «evil». Έσκισε τη φωτογραφία σε κομμάτια, λέγοντας «Fight the real enemy» (Πολεμήστε τον πραγματικό εχθρό), και πέταξε τα κομμάτια προς την κάμερα. Αυτό το περιστατικό συνέβη εννέα χρόνια πριν ο Ιωάννης Παύλος Β' αναγνωρίσει τη σεξουαλική κακοποίηση εντός της Εκκλησίας.

Το Saturday Night Live δεν γνώριζε εκ των προτέρων το σχέδιο της Ο'Κόνορ - κατά τη διάρκεια της πρόβας, κράτησε ψηλά μια φωτογραφία ενός παιδιού πρόσφυγα. Ο αντιπρόεδρος του NBC για το Late Night Rick Ludwin θυμήθηκε ότι όταν είδε την ενέργεια της O'Connor, «κυριολεκτικά πετάχτηκε από την καρέκλα [του]». Η σεναριογράφος του SNL Paula Pell θυμήθηκε ότι το προσωπικό στον θάλαμο ελέγχου συζητούσε για το κόψιμο των καμερών. Το κοινό ήταν εντελώς σιωπηλό, χωρίς αποδοκιμασίες ή χειροκροτήματα - ο εκτελεστικός παραγωγός Lorne Michaels θυμήθηκε ότι «ο αέρας έφυγε από το στούντιο». Διέταξε να μη χρησιμοποιηθεί το σήμα του χειροκροτήματος.

Παγκόσμιο κοινό παρακολούθησε τη ζωντανή εμφάνιση της Ο'Κόνορ, την οποία το εξώφυλλο της New York Daily News χαρακτήρισε «Ιερό Τρόμο». Το NBC έλαβε περισσότερα από 500 τηλεφωνήματα την Κυριακή και άλλα 400 τη Δευτέρα, με όλα, εκτός από επτά, να επικρίνουν την Ο'Κόνορ - συνολικά το δίκτυο έλαβε 4.400 τηλεφωνήματα. Σε αντίθεση με τις φήμες, το NBC δεν τιμωρήθηκε με πρόστιμο από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών για την πράξη της Ο'Κόνορ, καθώς η FCC δεν έχει ρυθμιστική αρμοδιότητα για τέτοιου είδους συμπεριφορές. Το NBC δεν αφαίρεσε την παράσταση από την καθυστερημένη μετάδοση της δυτικής ακτής εκείνο το βράδυ. Από το 2016, το NBC μεταδίδει επαναλήψεις του επεισοδίου χρησιμοποιώντας υλικό από την πρόβα τζενεράλε.

Κατά τη διάρκεια του εναρκτήριου μονολόγου του την επόμενη εβδομάδα, ο καθολικά μεγαλωμένος παρουσιαστής Τζο Πέσι κράτησε τη φωτογραφία, εξηγώντας ότι την είχε συναρμολογήσει ξανά με ταινία, προκαλώντας τεράστιο χειροκρότημα. Ο Pesci είπε επίσης ότι αν ήταν δική του η εκπομπή, «θα της έδινα [sic] ένα τέτοιο χαστούκι».

Σε μια συνέντευξη του 2002 στο Salon, όταν ρωτήθηκε αν θα άλλαζε κάτι από την εμφάνισή της στο SNL, η O'Connor απάντησε: «Διάολε, όχι!» Στο βιβλίο της «Αναμνήσεις» του 2021, η Ο'Κόνορ δήλωσε για το περιστατικό: «Όλοι θέλουν μια ποπ σταρ, βλέπετε; Αλλά εγώ είμαι μια τραγουδίστρια διαμαρτυρίας. Απλά είχα πράγματα που ήθελα να βγάλω από μέσα μου. Δεν είχα καμία επιθυμία για φήμη».

Η αντίδραση της Μαντόνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν η Μαντόνα, μεγαλωμένη σύμφωνα με τη καθολική θρησκεία, εμφανίστηκε αργότερα εκείνη τη σεζόν στο SNL, αφού τραγούδησε το «Bad Girl», κράτησε μια φωτογραφία του Joey Buttafuoco και δήλωσε : «Πολεμήστε τον πραγματικό εχθρό» καθώς την έσκισε. Η Μαντόνα επιτέθηκε επίσης έντονα στην Ο'Κόνορ στον Τύπο για το περιστατικό, λέγοντας στους Irish Times: «Νομίζω ότι υπάρχει καλύτερος τρόπος να παρουσιάσει τις ιδέες της παρά να σκίσει μια εικόνα που σημαίνει πολλά για άλλους ανθρώπους». Και πρόσθεσε: «Αν είναι εναντίον της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και έχει πρόβλημα μαζί τους, νομίζω ότι πρέπει να μιλήσει γι' αυτό». Ο Jon Pareles στους New York Times έκανε λόγο για «επαγγελματική ζήλια» και έγραψε:

Αφού η Μαντόνα έβαλε τον εαυτό της να ντυθεί, να καλωδιωθεί, να δεθεί και να γδυθεί πλήρως για να προωθήσει το άλμπουμ της Erotica και το βιβλίο της Sex, η Ο'Κόνορ έκλεψε τις εντυπώσεις με μια φωτογραφία ενός πλήρως ντυμένου άνδρα. Αλλά η άλλη δυσφήμιση που έπεσε πάνω στην Ο'Κόνορ έδειξε ότι είχε χτυπήσει νεύρο.

Ο Bob Guccione Jr. σε ένα άρθρο του στο Spin το 1993 ήταν ανένδοτος στην υπεράσπιση του O'Connor, γράφοντας:

Η Μαντόνα την κακοποίησε στον Τύπο, προφανώς για να ενισχύσει τη δημοσιότητα του Sex και τις πωλήσεις του νέου της άλμπουμ, Erotica ... Αλλά όταν η διαμάχη με τη Σινέντ απείλησε να αποσπάσει μέρος της προσοχής από την επικείμενη κυκλοφορία του Sex, η Μαντόνα βρήκε βολικά και πάλι τη θρησκεία...

Τον Νοέμβριο 1991, ένα χρόνο πριν από το περιστατικό, η O'Connor είχε δηλώσει στο περιοδικό Spin:

Η Μαντόνα είναι ίσως το μεγαλύτερο πρότυπο για τις γυναίκες στην Αμερική. Υπάρχει μια γυναίκα που οι άνθρωποι θαυμάζουν ως μια γυναίκα που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των γυναικών. Μια γυναίκα που με προσβλητικό τρόπο προς το πρόσωπό μου, είπε ότι μοιάζω σαν να είχα πέσει πάνω σε χορτοκοπτική μηχανή και ότι είμαι τόσο σέξι όσο μια βενετσιάνικη περσίδα. Τώρα είναι η γυναίκα που η Αμερική θαυμάζει ως ακτιβίστρια για τις γυναίκες, η οποία χλευάζει μια άλλη γυναίκα επειδή δεν είναι σέξι.

Παράσταση αφιέρωμα στον Μπομπ Ντίλαν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δύο εβδομάδες μετά την εμφάνισή της στο Saturday Night Live, η Ο' Κόνορ επρόκειτο να ερμηνεύσει το «I Believe in You» στη συναυλία αφιέρωμα για την 30ή επέτειο του Μπομπ Ντίλαν στο Madison Square Garden. Την υποδέχτηκε ένα βροντερό μείγμα από επευφημίες και χλευασμούς. Κατά τη διάρκεια των αποδοκιμασιών, ο Kris Kristofferson της είπε να μην «αφήσει τους μπάσταρδους να σε ρίξουν» και εκείνη εκείνη απάντησε: «Δεν είμαι πεσμένη». Ο θόρυβος έγινε τελικά τόσο δυνατός που η O'Connor δεν είδε κάποιο λόγο να ξεκινήσει το προγραμματισμένο τραγούδι. Ζήτησε από τον πληκτρά να σταματήσει και να δυναμώσει το μικρόφωνο, και στη συνέχεια φώναξε πάνω από το κοινό με μια αυτοσχέδια, φωνητική εκτέλεση του «War», την οποία σταμάτησε αμέσως μετά την αναφορά της στην παιδική κακοποίηση, τονίζοντας το νόημα της προηγούμενης ενέργειάς της. Στη συνέχεια κοίταξε για ένα δευτερόλεπτο κατευθείαν στο κοινό και αποχώρησε από τη σκηνή. Στη συνέχεια, ο Kristofferson την παρηγόρησε καθώς εκείνη έκλαιγε.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2017 άλλαξε το νόμιμο όνομά της σε Magda Davitt, λέγοντας σε συνέντευξή της ότι επιθυμεί να «απελευθερωθεί από τα πατριαρχικά ονόματα σκλάβων. Ελεύθερη από τις γονικές κατάρες». Κατά τη μεταστροφή της στο Ισλάμ τον Οκτώβριο 2018, υιοθέτησε το όνομα Shuhada και πριν από τα μέσα του 2019 άλλαξε επίσης το επώνυμό της από Davitt σε Sadaqat.

Προσωπική και δημόσια εικόνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ενώ το ξυρισμένο κεφάλι της ήταν αρχικά μια διαβεβαίωση ενάντια στις παραδοσιακές απόψεις για τις γυναίκες, χρόνια αργότερα, η Ο'Κόνορ είπε ότι είχε αρχίσει να αφήνει τα μαλλιά της πίσω, αλλά αφού τη ρώτησαν αν ήταν η Enya, η Ο'Κόνορ τα ξύρισε ξανά. «Δεν αισθάνομαι σαν τον εαυτό μου αν δεν έχω ξυρισμένα τα μαλλιά μου. Οπότε ακόμα και όταν θα είμαι γριά, θα τα ξυρίζω».

Γάμοι και παιδιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ο'Κόνορ απέκτησε τέσσερα παιδιά ενώ παντρεύτηκε και χώρισε τέσσερις φορές. Απέκτησε τον πρώτο της γιο, τον Τζέικ, το 1987 με τον πρώτο της σύζυγο, τον μουσικό παραγωγό Τζον Ρέινολντς, ο οποίος ήταν συμπαραγωγός σε πολλά άλμπουμ της, μεταξύ των οποίων και το Universal Mother. Ο Reynolds και η Ο'Κόνορ παντρεύτηκαν αργότερα στο ληξιαρχείο του Westminster τον Μάρτιο 1989. Την ίδια χρονιά, η Ο'Κόνορ έκανε έκτρωση αφού τα πράγματα δεν πήγαν καλά με τον πατέρα. Αργότερα έγραψε το τραγούδι "My Special Child" για την εμπειρία αυτή. Η Ο'Κόνορ και ο Ρέινολντς ανακοίνωσαν το σχέδιό τους να χωρίσουν τον Νοέμβριο 1991, αφού είχαν χωρίσει για αρκετό καιρό.

Αμέσως μετά τη γέννηση της κόρης της Brigidine Roisin Waters στις 10 Μαρτίου 1996, η Ο'Κόνορ και ο πατέρας του κοριτσιού, ο Ιρλανδός δημοσιογράφος John Waters, ξεκίνησαν μια μακρά μάχη για την κηδεμονία, η οποία έληξε με την Ο'Κόνορ να συμφωνεί να αφήσει τη Roisin να ζήσει στο Δουβλίνο με τον Waters. Τον Αύγουστο 2001, η Ο'Κόνορ παντρεύτηκε τον Βρετανό δημοσιογράφο Nick Sommerlad στην Ουαλία - ο γάμος έληξε τον Ιούλιο 2002 μετά από 11 μήνες. Το 2004 απέκτησε το τρίτο της παιδί, τον γιο Shane, με τον μουσικό Donal Lunny. Το 2006 απέκτησε το τέταρτο παιδί της, τον Yeshua Francis Neil Bonadio, πατέρας του οποίου είναι ο Frank Bonadio.

Η Ο'Κόνορ παντρεύτηκε για τρίτη φορά στις 22 Ιουλίου 2010, με τον επί χρόνια φίλο και συνεργάτη της Steve Cooney, και στα τέλη Μαρτίου 2011 πήρε την απόφαση να χωρίσει. Ο τέταρτος γάμος της ήταν με τον Ιρλανδό θεραπευτή Barry Herridge. Παντρεύτηκαν στις 9 Δεκεμβρίου 2011, στο Λας Βέγκας, αλλά ο γάμος τους έληξε αφού «έζησαν μαζί μόνο 7 ημέρες». Την επόμενη εβδομάδα, στις 3 Ιανουαρίου 2012, η Ο'Κόνορ εξέδωσε μια νέα σειρά από σχόλια στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τα οποία το ζευγάρι είχε επανασυνδεθεί.

Στις 18 Ιουλίου 2015 γεννήθηκε ο πρώτος της εγγονός, από τον γιο της Jake Reynolds και τη φίλη του Lia.

Στις 7 Ιανουαρίου 2022, δύο ημέρες αφότου δηλώθηκε η εξαφάνιση του 17χρονου γιου της Σέιν από το Νιούμπριτζ της κομητείας Κίλντερ, βρέθηκε νεκρός από την Gardaí στο Μπρέι της κομητείας Γουίκλοου, έχοντας πεθάνει από αυτοκτονία με απαγχονισμό. Η Ο'Κόνορ δήλωσε ότι ο γιος της, την επιμέλεια του οποίου έχασε το 2013, βρισκόταν σε «επιτήρηση αυτοκτονίας» στο νοσοκομείο Tallaght και «έβαλε τέλος στον επίγειο αγώνα του». Η O'Connor επέκρινε την Εκτελεστική Υπηρεσία Υγείας (HSE) όσον αφορά τον χειρισμό της υπόθεσης του γιου της. Αρχικά επέκρινε την υπηρεσία οικογενειακών υπηρεσιών της Ιρλανδίας, Tusla, αλλά το απέσυρε λίγες ημέρες αργότερα. Τον Ιανουάριο του 2022, μια εβδομάδα μετά την αυτοκτονία του γιου της, νοσηλεύτηκε με δική της πρωτοβουλία μετά από μια σειρά από tweets στα οποία ανέφερε ότι επρόκειτο να αυτοκτονήσει.

Σχέση με τον Prince[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μιλώντας για τη σχέση της με τον Prince σε συνέντευξή της στον νορβηγικό σταθμό NRK τον Νοέμβριο 2014 είπε: «Τον συνάντησα μερικές φορές. Δεν τα πηγαίναμε καθόλου καλά. Στην πραγματικότητα είχαμε έναν καβγά». Συνέχισε: «Με κάλεσε στο σπίτι του μετά το "Nothing Compares 2 U". Τα κατάφερα χωρίς αυτόν. Δεν τον είχα γνωρίσει ποτέ. Με κάλεσε στο σπίτι του - και είναι ανόητο να το κάνεις αυτό σε μια Ιρλανδή γυναίκα - είπε ότι δεν του άρεσε να λέω κακές λέξεις σε συνεντεύξεις. Έτσι του είπα να πάει να γαμηθεί....Έγινε αρκετά βίαιος. Έπρεπε να δραπετεύσω από το σπίτι του στις 5 το πρωί. Είχε μεγαλύτερη δύναμη από τη δική μου». Στα απομνημονεύματά της Rememberings το 2021, η Ο'Κόνορ περιέγραψε λεπτομερώς τη συνάντησή της με τον Prince, η οποία κυμαινόταν από το να βάζει τον μπάτλερ του να σερβίρει επανειλημμένα σούπα, παρόλο που δεν επιθυμούσε σούπα, μέχρι το να τη χτυπάει με ένα σκληρό αντικείμενο που είχε τοποθετηθεί σε μαξιλαροθήκη, αφού ήθελε μαξιλαροπόλεμο, και να την καταδιώκει με το αυτοκίνητό του αφού έφυγε από την έπαυλη.

Υγεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η O'Connor αποκάλυψε ότι έπασχε από ινομυαλγία. Ο πόνος και η κόπωση που βίωσε την ανάγκασαν να κάνει ένα διάλειμμα από τη μουσική από το 2003 έως το 2005.

Σε ένα επεισόδιο της εκπομπής The Oprah Winfrey Show που μεταδόθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2007, η Ο'Κόνορ αποκάλυψε ότι είχε διαγνωστεί με διπολική διαταραχή τέσσερα χρόνια νωρίτερα και είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει στα 33α γενέθλιά της στις 8 Δεκεμβρίου 1999. Στη συνέχεια, στην εκπομπή Oprah: Where Are They Now? της 9ης Φεβρουαρίου 2014, η Ο'Κόνορ δήλωσε ότι είχε λάβει τρεις «δεύτερες γνώμες» και της είπαν και οι τρεις ότι δεν ήταν διπολική.

Είχε επίσης διαγνωστεί με σύνθετη διαταραχή μετατραυματικού στρες και οριακή διαταραχή προσωπικότητας.

Τον Αύγουστο του 2015 ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να υποβληθεί σε υστερεκτομή, αφού αντιμετώπιζε γυναικολογικά προβλήματα για πάνω από τρία χρόνια. Η Ο'Κόνορ θα κατηγορούσε αργότερα την άρνηση του νοσοκομείου να χορηγήσει θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μετά την επέμβαση ως τον κύριο λόγο για τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετώπισε τα επόμενα χρόνια, δηλώνοντας: "Εκτοξεύτηκα στη χειρουργική εμμηνόπαυση. Οι ορμόνες ήταν παντού. Έγινα πολύ αυτοκτονική. Ήμουν μια κακή περίπτωση".

Έχοντας καπνίσει κάνναβη για 30 χρόνια, η O'Connor πήγε σε κέντρο απεξάρτησης το 2016, για να τερματίσει τον εθισμό της. Η O'Connor ήταν αγοραφοβική.

Τον Αύγουστο 2017, η Ο'Κόνορ δημοσίευσε ένα 12λεπτο βίντεο στη σελίδα της στο Facebook, στο οποίο ανέφερε ότι αισθάνεται μόνη από τότε που έχασε την επιμέλεια του 13χρονου γιου της, Σέιν, ότι τα προηγούμενα δύο χρόνια ήθελε να αυτοκτονήσει, με μόνο τον γιατρό και τον ψυχίατρό της να την «κρατούν ζωντανή». Ένα μήνα μετά την ανάρτησή της στο Facebook, η Ο'Κόνορ εμφανίστηκε στο αμερικανικό τηλεοπτικό talk show Dr. Phil στο πρώτο επεισόδιο της 16ης σεζόν της εκπομπής. Σύμφωνα με τον Dr. Phil, η Ο'Κόνορ ήθελε να δώσει τη συνέντευξη επειδή ήθελε να «αποστιγματίσει την ψυχική ασθένεια», σημειώνοντας την επικράτηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας μεταξύ των μουσικών. Ο Shane πέθανε τον Ιανουάριο του 2022. Μια εβδομάδα αργότερα, μετά από μια σειρά tweets στα οποία ανέφερε ότι επρόκειτο να αυτοκτονήσει, η Ο'Κόνορ εισήχθη σε νοσοκομείο.

Σεξουαλικότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Curve το 2000, η Ο'Κόνορ δήλωσε ότι είναι λεσβία. Αργότερα ανακάλεσε τη δήλωσή της και το 2005 δήλωσε στο Entertainment Weekly : «Είμαι κατά τα τρία τέταρτα ετεροφυλόφιλη και κατά το ένα τέταρτο ομοφυλόφιλη».

Το 2013, η Ο'Κόνορ δημοσίευσε μια ανοιχτή επιστολή στον δικό της ιστότοπο προς την Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιό Μάιλι Σάιρους, στην οποία προειδοποιούσε την Σάιρους για τη μεταχείριση των γυναικών στη μουσική βιομηχανία και ισχυριζόταν ότι η σεξουαλικότητα αποτελεί παράγοντα σε αυτό, η οποία ήταν απάντηση στο μουσικό βίντεο της Σάιρους για το τραγούδι της «Wrecking Ball».

Πολιτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ο'Κόνορ ήταν ένθερμη υποστηρίκτρια της ενωμένης Ιρλανδίας και κάλεσε το αριστερό ρεπουμπλικανικό κόμμα Sinn Féin να είναι «πιο γενναίο». Τον Δεκέμβριο 2014 αναφέρθηκε ότι η Ο'Κόνορ είχε προσχωρήσει στο Sinn Féin. Η Ο'Κόνορ ζήτησε την «κατεδάφιση» της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και την αντικατάστασή της από μια νέα, ενωμένη χώρα. Κάλεσε επίσης να παραιτηθούν βασικοί πολιτικοί του Sinn Féin, όπως ο Gerry Adams, επειδή «θυμίζουν στους ανθρώπους τη βία», αναφερόμενη στις ταραχές.

Σε συνέντευξή της το 2015 στο BBC, η Ο'Κόνορ ευχήθηκε να είχε παραμείνει η Ιρλανδία υπό βρετανική κυριαρχία (η οποία έληξε μετά τον Ιρλανδικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, εκτός από τη Βόρεια Ιρλανδία), επειδή η εκκλησία ανέλαβε αντ' αυτού τη χώρα. Μετά το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016, ο Ο'Κόνορ έγραψε στο Facebook: «Η Ιρλανδία δεν ανήκει πλέον επισήμως στη Βρετανία».

Θρησκεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιανουάριο 1995, η Ο'Κόνορ εμφανίστηκε στη βρετανική βραδινή τηλεοπτική εκπομπή After Dark κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση και την Καθολική Εκκλησία στην Ιρλανδία. Στη συζήτηση συμμετείχαν ένας Δομινικανός μοναχός και ένας άλλος εκπρόσωπος της καθολικής εκκλησίας, μαζί με τον πρώην Taoiseach Garret FitzGerald. Η οικοδέσποινα Helena Kennedy περιέγραψε το γεγονός: «Η Σινέντ εμφανίστηκε και υποστήριξε ότι η κακοποίηση στις οικογένειες κωδικοποιήθηκε από την εκκλησία επειδή αρνήθηκε να δεχτεί τις μαρτυρίες των γυναικών και των παιδιών».

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο επίσκοπος Michael Cox της Ιρλανδικής Ορθόδοξης Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας (μια ανεξάρτητη καθολική ομάδα που δεν βρίσκεται σε κοινωνία με την Καθολική Εκκλησία) χειροτόνησε την Ο'Κόνορ σε ιερέα. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία θεωρεί άκυρη τη χειροτονία των γυναικών και υποστηρίζει ότι όποιος επιχειρεί να χειροτονήσει γυναίκα, διαπράττει αφορισμό. Ο επίσκοπος είχε έρθει σε επαφή μαζί της για να της προσφέρει τη χειροτονία μετά την εμφάνισή της στην εκπομπή Late Late Show του RTÉ, κατά τη διάρκεια της οποίας είπε στον παρουσιαστή Gay Byrne ότι αν δεν ήταν τραγουδίστρια, θα ήθελε να γίνει καθολικός ιερέας. Μετά τη χειροτονία της, ανέφερε ότι επιθυμούσε να την αποκαλούν Μητέρα Bernadette Mary.

Σε συνέντευξή της στο Christianity Today τον Ιούλιο του 2007, η Ο'Κόνορ δήλωσε ότι θεωρεί τον εαυτό της χριστιανή και ότι πιστεύει στις βασικές χριστιανικές έννοιες για την Αγία Τριάδα και τον Ιησού Χριστό. Είπε: «Πιστεύω ότι ο Θεός σώζει τους πάντες είτε θέλουν να σωθούν είτε όχι. Έτσι, όταν πεθάνουμε, όλοι θα πάμε στο σπίτι μας... Δεν πιστεύω ότι ο Θεός κρίνει κανέναν. Τους αγαπά όλους εξίσου». Σε συνέντευξή της τον Οκτώβριο 2002, απέδωσε στη χριστιανική της πίστη τη δύναμη που της έδωσε να ζήσει και να ξεπεράσει τις συνέπειες της παιδικής της κακοποίησης.

Στις 26 Μαρτίου 2010, η Ο'Κόνορ εμφανίστηκε στην εκπομπή Anderson Cooper 360° του CNN για να μιλήσει για το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης των Καθολικών στην Ιρλανδία. Στις 28 Μαρτίου 2010, δημοσιεύθηκε άρθρο γνώμης στην κυριακάτικη έκδοση της Washington Post, στο οποίο έγραψε για το σκάνδαλο και για την εποχή που έζησε σε πλυντήριο της Μαγδαληνής ως έφηβη. Γράφοντας για την εφημερίδα Sunday Independent χαρακτήρισε το Βατικανό ως «φωλιά των διαβόλων» και ζήτησε την ίδρυση μιας «εναλλακτικής εκκλησίας», εκτιμώντας ότι «ο Χριστός δολοφονείται από ψεύτες» στο Βατικανό. Λίγο μετά την εκλογή του Πάπα Φραγκίσκου περιέγραψε το αξίωμα του Πάπα ως «αντιχριστιανικό αξίωμα».

Η Ο'Κόνορ δήλωσε: "Η Ο'Κόνορ δεν είναι η μόνη που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο:

Λοιπόν, ξέρετε, υποθέτω ότι εύχομαι σε όλους το καλύτερο, και δεν γνωρίζω τίποτα για τον άνθρωπο, οπότε δεν θα βιαστώ να τον κρίνω για το ένα ή το άλλο πράγμα, αλλά θα έλεγα ότι έχει ένα επιστημονικά αδύνατο έργο, επειδή όλες οι θρησκείες, αλλά σίγουρα η Καθολική Εκκλησία, είναι πραγματικά ένα σπίτι χτισμένο στην άμμο, και πνίγεται σε μια θάλασσα αγάπης υπό όρους, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να επιβιώσει, και στην πραγματικότητα το ίδιο το αξίωμα του Πάπα είναι ένα αντιχριστιανικό αξίωμα, η ιδέα ότι ο Χριστός χρειάζεται έναν αντιπρόσωπο είναι γελοία και βλάσφημη ταυτόχρονα, επομένως είναι ένα σπίτι χτισμένο στην άμμο, και πρέπει να σώσουμε τον Θεό από τη θρησκεία, όλες τις θρησκείες, έχουν γίνει ένα προπέτασμα καπνού που αποσπά την προσοχή των ανθρώπων από το γεγονός ότι υπάρχει ένα Άγιο Πνεύμα, και όταν μελετάτε τα Ευαγγέλια βλέπετε ότι ο χαρακτήρας του Χριστού ήρθε για να μας πει ότι το μόνο που χρειάζεται είναι να μιλάμε απευθείας με τον Θεό, δεν χρειαζόμασταν ποτέ τη Θρησκεία.

Ερωτηθείσα αν κατά την άποψή της είναι άσχετο ποιος θα εκλεγεί Πάπας, η Ο' Κόνορ απάντησε

Ειλικρινά, δεν θέλω να δείξω ασέβεια στους Καθολικούς, γιατί πιστεύω στον Ιησού Χριστό, πιστεύω στο Άγιο Πνεύμα, σε όλα αυτά, αλλά πιστεύω επίσης σε όλα αυτά, δεν νομίζω ότι ενδιαφέρει αν το λέτε Φρεντ ή Ντέιζι, καταλαβαίνετε; Η θρησκεία είναι ένα προπέτασμα καπνού, έχει τους πάντες να μιλάνε στον τοίχο. Υπάρχει ένα Άγιο Πνεύμα που δεν μπορεί να παρέμβει για λογαριασμό μας, εκτός αν το ζητήσουμε εμείς. Η θρησκεία μας κάνει να μιλάμε στον τοίχο. Ο χαρακτήρας του Χριστού μας λέει ο ίδιος: πρέπει να μιλάτε μόνο απευθείας στον Πατέρα- δεν χρειάζεστε μεσάζοντες. Όλοι νομίζαμε ότι χρειαζόμασταν, και δεν πειράζει, δεν είμαστε κακοί άνθρωποι, αλλά ας ξυπνήσουμε... Ο Θεός ήταν εκεί πριν από τη θρησκεία- είναι εκεί [σήμερα] παρά τη θρησκεία- θα είναι εκεί όταν η θρησκεία εξαφανιστεί.

Η Tatiana Kavelka έγραψε για το μεταγενέστερο χριστιανικό έργο της Ο'Κόνορ, περιγράφοντάς το ως «θεολογικά φορτισμένο αλλά ανορθόδοξο, προσανατολισμένο προς τον διαθρησκειακό διάλογο και προς εκείνους που βρίσκονται στο περιθώριο».

Τον Αύγουστο 2018, μέσω ανοιχτής επιστολής, ζήτησε από τον Πάπα Φραγκίσκο να την αφορίσει, όπως είχε ζητήσει από τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ' και τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β'.

Τον Οκτώβριο του 2018, η Ο'Κόνορ ασπάστηκε το Ισλάμ, χαρακτηρίζοντάς το «το φυσικό συμπέρασμα του ταξιδιού κάθε ευφυούς θεολόγου». Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην Ιρλανδία από τον σουνίτη ισλαμιστή θεολόγο Shaykh Umar Al-Qadri. Άλλαξε επίσης το όνομά της σε Shuhada' Davitt. Σε μήνυμά της στο Twitter, ευχαρίστησε τους μουσουλμάνους συμπολίτες της για την υποστήριξή τους και ανέβασε ένα βίντεο με την ίδια να απαγγέλλει το αντάν, το ισλαμικό κάλεσμα για προσευχή. Ανέβασε επίσης φωτογραφίες της με τη χρήση χιτζάμπ.

Μετά τη μεταστροφή της στο Ισλάμ, η O'Connor αποκάλεσε όσους δεν είναι μουσουλμάνοι "αηδιαστικούς" και επέκρινε τους χριστιανούς και εβραίους θεολόγους στο Twitter τον Νοέμβριο του 2018. Έγραψε: «Αυτό που πρόκειται να πω είναι κάτι τόσο ρατσιστικό που ποτέ δεν πίστευα ότι η ψυχή μου θα μπορούσε να το νιώσει ποτέ. Αλλά πραγματικά δεν θέλω ποτέ ξανά να περάσω χρόνο με λευκούς ανθρώπους (αν έτσι λέγονται οι μη μουσουλμάνοι). Ούτε για μια στιγμή, για κανέναν λόγο. Είναι αηδιαστικοί». Αργότερα τον ίδιο μήνα, η Ο'Κόνορ δήλωσε ότι τα σχόλιά της έγιναν σε μια προσπάθεια να αναγκάσει το Twitter να κλείσει τον λογαριασμό της. Τον Σεπτέμβριο του 2019, ζήτησε συγγνώμη για τα σχόλια, λέγοντας: «Δεν ήταν αλήθεια τότε και δεν είναι αλήθεια τώρα. Πυροδοτήθηκα ως αποτέλεσμα της ισλαμοφοβίας που εκσφενδονίστηκε πάνω μου. Ζητώ συγγνώμη για τον πόνο που προκλήθηκε. Αυτό ήταν ένα από τα πολλά τρελά tweets που ξέρει ο Κύριος».

Απομνημονεύματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα απομνημονεύματα της Ο'Κόνορ, με τίτλο Rememberings, εκδόθηκαν τον Ιούνιο 2021. Ο Neil McCormick στην εφημερίδα The Daily Telegraph έγραψε ότι πρόκειται για ένα «γενναίο, ειρωνικό νέο απομνημονεύμα» με «χιούμορ και προοπτική». Ο Guardian έγραψε ότι ήταν ένα απομνημονεύμα «γεμάτο καρδιά, χιούμορ και αξιοσημείωτη γενναιοδωρία».

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 26 Ιουλίου 2023, η οικογένεια της Ο'Κόνορ εξέδωσε ανακοίνωση ότι πέθανε σε ηλικία 56 ετών, χωρίς να αναφέρει την ημερομηνία ή την αιτία θανάτου.[48]

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Κομμάτια
2007 Theology Something beautiful, We people who are darker than blue, Out of the depths, Dark I am yet lovely, If you had a vineyard, Watcher of men, The glory of Jah, Whomsoever dwells, Rivers of Babylon, Hosanna Filio David, I don't know how to love Him
2005 Throw Down Your Arms Jah nuh dead, Marcus Garvey, Door peep, He prayed, Y mas gan, Curly locks, Vampire, Prophet has arise, Downpressor man, Throw down your arms, Untold stories, War
2002 Sean-Nós Nua Peggy Gordon, Her mantle so green, Lord Franklin, The singing bird, Óró sé do bheatha 'bhaile, Molly Malone, Paddy's lament, The Moorlough shore, The parting glass, Báidín Fheilimí, My Lagan love, Lord Baker (with Christy Moore, vocals), I'll tell me ma
2000 Faith and Courage The healing room, No man's woman, Jealous, Dancing lessons, Daddy I'm fine, 'Til I whisper u something, Hold back the night, What doesn't belong to me, The state I'm in, The lamb's book of life, If u ever, Emma's song, Kyrié eléison
1994 Universal Mother Germaine, Fire on Babylon, John I love you, My darling child, Am I a human?, Red football, All apologies, A perfect Indian, Scorn not his simplicity, All babies, In this heart, Tiny grief song, Famine, Thank you for hearing me
1992 Am I Not Your Girl? Why don't you do right?, Bewitched-bothered and bewildered, Secret love, Black coffee, Success has made a failure of our home, Don't cry for me Argentina, I want to be loved by you, Gloomy Sunday, Love letters, How insensitive, Scarlet ribbons, Don't cry for me Argentina (instrumental)
1990 I Do Not Want What I Haven't Got Feel so different, I am stretched on your grave, Three babies, The emperor's new clothes, Black boys on mopeds, Nothing compares 2 U, Jump in the river, You cause as much sorrow, The last day of our acquaintance, I do not want what I haven't go
1987 The Lion and the Cobra Jackie, Mandinka, Jerusalem, Just like U said it would B, Never get old, Troy, I want your (hands on me), Drink before the war, Just call me Joe

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Υποψήφιο(α) Βραβείο Αποτέλεσμα
1986 The Lion and the Cobra Grammy Award for Best Female Rock Vocal Performance Υποψηφιότητα[49]
1990 Herself Rockbjornen for Best Foreign Artist Νίκη[50]
Billboard Music Awards for Rock Female Artist Νίκη[51]
"Nothing Compares 2 U" Billboard Music Awards for No.1 World Single Νίκη[52]
MTV Video Music Award for Video of the Year Νίκη
MTV Video Music Award for Best Female Video Νίκη
MTV Video Music Award for Best Post-Modern Video Νίκη
MTV Video Music Award for Breakthrough Video Υποψηφιότητα
MTV Video Music Award for Viewer's Choice Υποψηφιότητα
MTV Video Music Award for International Viewer's Choice (MTV Europe) Υποψηφιότητα
1991 Grammy Award for Record of the Year Υποψηφιότητα
Grammy Award for Best Female Pop Vocal Performance Υποψηφιότητα
Grammy Award for Best Music Video, Short Form Υποψηφιότητα
I Do Not Want What I Haven't Got Grammy Award for Best Alternative Music Performance Νίκη[53]
Juno Awards for International Album of the Year Υποψηφιότητα
Herself Juno Awards for International Entertainer of the Year Υποψηφιότητα
American Music Award for Favorite Pop/Rock Female Artist Υποψηφιότητα
Brit Award for International Female Solo Artist Νίκη
Danish Music Awards for Foreign Female Artist of the Year Νίκη
"Nothing Compares 2 U" Danish Music Awards Foreign Hit of the Year Νίκη
1992 Year of the Horse Grammy Award for Best Music Video, Long Form Υποψηφιότητα[54]
1994 "You Made Me the Thief of Your Heart" MTV Video Music Award for Best Video from a Film Υποψηφιότητα
Herself Goldene Europa Awards for Best International Singer Νίκη
Žebřík Music Award for Best International Female[55] Υποψηφιότητα
1995 Brit Award for International Female Solo Artist Υποψηφιότητα
1996 "Famine" Grammy Award for Best Music Video, Short Form Υποψηφιότητα
D&AD Award for Pop Promo Video (Individual) Wood Pencil
2000 "No Man's Woman" Billboard Music Video Award for Best Jazz/AC Clip of the Year Υποψηφιότητα
Herself Žebřík Music Award for Best International Female[56] Υποψηφιότητα
2003 "Troy" International Dance Music Awards for Best Progressive House/Trance Track Υποψηφιότητα
"Tears from the Moon" Υποψηφιότητα
2004 Herself Meteor Music Awards for Best Irish Female Υποψηφιότητα
2005 Υποψηφιότητα
2006 Υποψηφιότητα
2007 Υποψηφιότητα
2008 Υποψηφιότητα
2012 "Lay Your Head Down" World Soundtrack Award for Best Original Song Written Directly for a Film Νίκη
Golden Globe Award for Best Original Song Υποψηφιότητα[57]
"Queen of Denmark" Rober Awards Music Poll for Best Cover Version Υποψηφιότητα
2013 "GMF" (with John Grant) Rober Awards Music Poll for Song of the Year Υποψηφιότητα
2015 I'm Not Bossy, I'm the Boss Meteor Choice Music Prize for Best Album Υποψηφιότητα[58]
"Take Me To Church" Meteor Choice Music Prize for Song of the Year Υποψηφιότητα[59]
2023 I Do Not Want What I Haven't Got Choice Music Prize 'Classic Irish Album' Νίκη[60][61]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 (Αγγλικά) Rate Your Music. sinead-oconnor. Ανακτήθηκε στις 5  Αυγούστου 2023.
  2. 2,0 2,1 «Sinead O'Connor converts to Islam and changes name to Shuhada'». (Αγγλικά) 26  Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 8  Αυγούστου 2023.
  3. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά, Αγγλικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 27  Απριλίου 2014.
  4. (Αγγλικά) SNAC. w6rj7wfd. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  5. (Αγγλικά) Discogs. 42895. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  6. «Sinéad O'Connor: Irish singer dies aged 56». (Αγγλικά) 26  Ιουλίου 2023. Ανακτήθηκε στις 26  Ιουλίου 2023.
  7. 7,0 7,1 «Sinéad O'Connor's Final Resting Place Is A Peaceful Plot In South Dublin». (Βρετανικά αγγλικά) 10  Αυγούστου 2023. Ανακτήθηκε στις 12  Αυγούστου 2023.
  8. 8,0 8,1 (Αγγλικά) Find A Grave. 257068944. Ανακτήθηκε στις 18  Αυγούστου 2023.
  9. «The Tiny Irish Village Where Sinéad O’Connor Escaped the World». (Αγγλικά) 27  Ιουλίου 2023. Ανακτήθηκε στις 28  Ιουλίου 2023.
  10. «‘She found peace here’: local people tell of Sinéad O’Connor’s last years in Ireland». (Βρετανικά αγγλικά) 28  Ιουλίου 2023. 0261-3077. Ανακτήθηκε στις 28  Ιουλίου 2023.
  11. «‘She found peace here’: local people tell of Sinéad O’Connor’s last years in Ireland». (Βρετανικά αγγλικά) 28  Ιουλίου 2023. 0261-3077. Ανακτήθηκε στις 28  Ιουλίου 2023.
  12. «The Tiny Irish Village Where Sinéad O’Connor Escaped the World». (Αγγλικά) 27  Ιουλίου 2023. Ανακτήθηκε στις 28  Ιουλίου 2023.
  13. «Hundreds gather to say goodbye to Sinéad O'Connor at funeral procession in Ireland». (Αγγλικά) 8  Αυγούστου 2023. Ανακτήθηκε στις 9  Αυγούστου 2023.
  14. «Sinéad’s New Style». (Αγγλικά) Ανακτήθηκε στις 28  Ιουλίου 2023.
  15. 15,0 15,1 (Γερμανικά) Κατάλογος της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γερμανίας. 119006375. Ανακτήθηκε στις 26  Ιουλίου 2023.
  16. «Sinéad O’Connor’s tribute to Waterford teacher in new book». (Βρετανικά αγγλικά) 25  Ιουνίου 2021. Ανακτήθηκε στις 27  Ιουλίου 2023.
  17. 17,0 17,1 17,2 17,3 17,4 (Αγγλικά) AllMusic. mn0000756180. Ανακτήθηκε στις 27  Ιουλίου 2023.
  18. 18,0 18,1 18,2 18,3 18,4 18,5 18,6 18,7 «Sinéad O'Connor's Marriages: What She Said About Her Past Spouses». (Αγγλικά) 26  Ιουλίου 2023. Ανακτήθηκε στις 27  Ιουλίου 2023.
  19. prnt.sc/3Oyz59tYleIq. Ανακτήθηκε στις 27  Ιουλίου 2023.
  20. «Sinead O'Connor 'to wed'». (Βρετανικά αγγλικά) 25  Ιουνίου 2001. Ανακτήθηκε στις 27  Ιουλίου 2023.
  21. «Trennung nach 16 Tagen: Sinead O'Connor zu wild für ihren vierten Ehemann». (Γερμανικά) 28  Δεκεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 26  Ιουλίου 2023.
  22. 22,0 22,1 «Sinéad O’Connor: ‘I’ll always be a bit crazy, but that’s OK’». (Βρετανικά αγγλικά) 29  Μαΐου 2021. 0261-3077. Ανακτήθηκε στις 18  Φεβρουαρίου 2024.
  23. «‘She found peace here’: local people tell of Sinéad O’Connor’s last years in Ireland». (Βρετανικά αγγλικά) 28  Ιουλίου 2023. 0261-3077. Ανακτήθηκε στις 28  Ιουλίου 2023.
  24. Montreux Jazz Festival Database. 4960. Ανακτήθηκε στις 24  Σεπτεμβρίου 2020.
  25. «Sinéad O'Connor, Who Had A Love Affair With Reggae Music, Dead At Age 56». (Αγγλικά) 27  Ιουλίου 2023. Ανακτήθηκε στις 5  Αυγούστου 2023.
  26. Montreux Jazz Festival Database. Ανακτήθηκε στις 24  Σεπτεμβρίου 2020.
  27. «Här är alla vinnare i Rockbjörnen – 1979 till 2022». (Σουηδικά) 27  Μαΐου 2010. Ανακτήθηκε στις 30  Ιουλίου 2023.
  28. 28,0 28,1 «Sinead O’Connor Blazed a Trail for Women at the 1990 MTV Video Music Awards». (Αγγλικά) 26  Ιουλίου 2023. Ανακτήθηκε στις 30  Ιουλίου 2023.
  29. 29,0 29,1 archive.ph/20170219003236/http://www.mtv.com/vma/1990#selection-870.27-917.210. Ανακτήθηκε στις 30  Ιουλίου 2023.
  30. 30,0 30,1 «A Life in Pictures: Sinéad O'Connor». (Αγγλικά) 27  Ιουλίου 2023. Ανακτήθηκε στις 30  Ιουλίου 2023.
  31. www.grammy.com/awards/33rd-annual-grammy-awards. Ανακτήθηκε στις 30  Ιουλίου 2023.
  32. «History». (Αγγλικά) Ανακτήθηκε στις 30  Ιουλίου 2023.
  33. «Chronik der ARD | Goldene Europa 94». 19  Ιουνίου 2021. Ανακτήθηκε στις 30  Ιουλίου 2023.
  34. «Alberto Iglesias Named Film Composer of the Year at the World Soundtrack Awards». (Αγγλικά) 21  Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 30  Ιουλίου 2023.
  35. «Choice Music Prize reveals Classic Irish Album winner». (Αγγλικά) 6  Μαρτίου 2023. Ανακτήθηκε στις 30  Ιουλίου 2023.
  36. 36,0 36,1 «Sinead O'Connor – troubled Queen of Irish Music – Irish Music Daily» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2019. 
  37. «The Lion and the Cobra - Sinéad O'Connor | Songs, Reviews, Credits». AllMusic (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2019. 
  38. NME (10 Οκτωβρίου 2016). «1990». NME (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2019. 
  39. Savage, Mark (2018-04-20). «Prince's Nothing Compares 2 U released» (στα αγγλικά). https://www.bbc.com/news/entertainment-arts-43836755. Ανακτήθηκε στις 2019-03-13. 
  40. Blistein, Jon· Blistein, Jon (19 Απριλίου 2018). «Hear Prince's Original Studio Recording of 'Nothing Compares 2 U'». Rolling Stone (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2019. 
  41. «Sinéad O'Connor - Faith And Courage». Discogs (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2019. 
  42. «Sinéad O'Connor - No Man's Woman». Discogs (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2019. 
  43. «Sinéad O'Connor - Sean-Nós Nua». Discogs (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2019. 
  44. «Sinéad O'Connor - Theology». Discogs (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2019. 
  45. «Sinead O'Connor Returns With Mary J Blige: This Is To Mother You». Planet Ill (στα Αγγλικά). 8 Ιανουαρίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Ιανουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2019. 
  46. Goodwyn, Tom (24 Απριλίου 2012). «'Very unwell' Sinead O'Connor cancels all touring plans for 2012». NME (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2019. 
  47. «Albert Nobbs winner of Best Original Song written for Film and the...». Getty Images (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2019. 
  48. Newsroom (26 Ιουλίου 2023). «Πέθανε η τραγουδίστρια Σινέντ Ο΄ Κόνορ». CNN.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουλίου 2023. 
  49. «31st Annual GRAMMY Awards». 28 Νοεμβρίου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουλίου 2021. 
  50. «Rockbjörnen: Här är alla tidigare vinnare». Aftonbladet (στα Σουηδικά). 24 Μαΐου 2023. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2023. 
  51. https://www.billboard.com/music/awards/sinead-oconnor-nothing-compares-2-u-vmas-first-woman-video-of-the-year-winner-1235379610/amp/
  52. https://www.billboard.com/music/awards/sinead-oconnor-nothing-compares-2-u-vmas-first-woman-video-of-the-year-winner-1235379610/amp/
  53. «33rd Annual GRAMMY Awards|1990 GRAMMYs|GRAMMY.com». 28 Νοεμβρίου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουλίου 2021. 
  54. «Artist page on Grammys' official website». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουλίου 2021. 
  55. «Historie (1996–1992)». anketazebrik.cz (στα Czech). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2021. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  56. «Historie (2003–1997)». anketazebrik.cz (στα Czech). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2021. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  57. «Albert Nobbs|Golden Globes». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουλίου 2021. 
  58. https://m.independent.ie/entertainment/music/meteor-choice-music-prize-heres-the-lowdown-on-the-top-10-acts-for-irish-album-of-the-year/31043501.html
  59. https://www.irishtimes.com/culture/music/meteor-choice-irish-song-of-the-year-2014-nominees-announced-1.2081213
  60. Σφάλμα αναφοράς: Σφάλμα παραπομπής: Λανθασμένο <ref>. Δεν υπάρχει κείμενο για τις παραπομπές με όνομα it.
  61. «RTÉ Choice Music Prize announces Classic Irish Album winner» (στα αγγλικά). RTÉ. 6 March 2023. https://www.rte.ie/entertainment/2023/0306/1360596-choice-music-prize-reveals-classic-irish-album-winner/. Ανακτήθηκε στις 26 July 2023. 

Περαιτέρω μελέτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]