Σημαία της Νορβηγίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εθνική και εμπορική σημαία
Κρατική και πολεμική σημαία

Η σημαία της Νορβηγίας είναι κόκκινη με έναν μπλε σκανδιναβικό σταυρό με άσπρο περίγραμμα, ο οποίος προεκτείνεται και στις άκρες της σημαίας. Το κατακόρυφο μέρος του σταυρού μετακινείται στην πλευρά που κυματίζει η σημαία, όπως είναι η Σημαία της Δανίας. Οι αναλογίες της σημαίας είναι 22:16 και της κρατικής σημαίας 27:16, ή 6:1:2:1:6:11 οριζόντια και 6:1:2:1:6 κάθετα. Ομοιάζει με την σημαία της Ισλανδίας, με μόνη διαφορά το γεγονός ότι το κόκκινο και το μπλε είναι ανεστραμμένο και χρησιμοποιείται ελαφρώς διαφορετική απόχρωση.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε πώς ήταν η παλαιότερη σημαία της Νορβηγίας. Στη διάρκεια των αρχαίων χρόνων, οι χώρες δε χρησιμοποιούσαν σημαίες. Μόνο οι βασιλείς είχαν σημαίες, όπως και άλλοι ηγεμόνες, σε μάχες Ο Ολάφ ο Άγιος χρησιμοποίησε ένα ερπετό μέσα σε λευκή σφραγίδα στη μάχη του Νεσγιάρ. Πριν από αυτά χρησιμοποιούνταν το κοράκι και ο δράκοντας. Ο Ίνγκε χρησιμοποιούσε ένα κόκκινο λιοντάρι, ενώ ο Σβέρε έναν χρυσό και κόκκινο αετό.

Από το 16ο αιώνα μέχρι το 1814 η Νορβηγία χρησιμοποιούσε την αυτή σημαία με τη Δανία, καθώς αποτελούσαν ένωση.

Το 1814 η ανεξάρτητη Νορβηγία καθιέρωσε τη σημαία της Δανίας με το λιοντάρι της Νορβηγίας σε τετράγωνο. Η σημαία αυτή ήταν σε χρήση ως το 1821. Το 1821 σχεδιάστηκε από το βουλευτή Φρέντρικ Μέλτσερ μια ξεχωριστή σημαία της Νορβηγίας, η οποία υιοθετήθηκε από το Κοινοβούλιο στις 21 Ιουλίου του 1821. Ωστόσο ο Βασιλιάς αρνήθηκε να καθιερώσει τη σημαία ως επίσημη αν και ενέκρινε το σχέδιο. Έτσι, ως το 1838 η νορβηγική σημαία χρησιμοποιούνταν μόνο στις βόρειες θάλασσες. Το 1844 ένα σύμβολο της ένωσης υιοθετήθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως σημαία από κοινού με τη Σουηδία. Επειδή έμοιαζε με σαλάτα ρέγγας, ονομάστηκε «σαλάτα ρέγγας». Το σύμβολο αυτό καταργήθηκε το 1898. Η πρώτη «καθαρή» σημαία υιοθετήθηκε το 1899, ωστόσο το σύμβολο της ένωσης παρέμεινε στις πολεμικές σημαίες ως το 1905, οπότε διαλύθηκε η ένωση. Η Σουηδία διατήρησε το σύμβολο της «σαλάτας ρέγγας» σε όλες τις σημαίες ως το 1905.

Σύμβολα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σταυρός είναι χριστιανικός και ακολουθεί την παράδοση άλλων σκανδιναβικών χωρών, όπως η Δανία και η Σουηδία. Η επιλογή των χρωμάτων υποδηλώνει τη δημοκρατία, καθώς τα χρώματα αυτά (κόκκινο, λευκό, μπλε) χρησιμοποιούνται κυρίως από δημοκρατικές χώρες, όπως η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και οι ΗΠΑ. Το σχέδιο του Μέλτσερ αναφέρεται επίσης στη σημαία της Δανίας, η οποία είναι κόκκινη και λευκή. Ο γαλάζιος σταυρός ήταν πιθανότατα μια αναφορά στο μπλε της σουηδικής σημαίας.


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]