Σημαία της Κύπρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κυπριακή Δημοκρατία
Χρήση Κρατική σημαία και σύμβολο
Αναλογία 2:3
Υιοθετήθηκε 16 Αυγούστου, 1960
Σχεδιασμός Περίγραμμα της νήσου σε χάλκινο χρώμα, κάτω από το οποίο υπάρχουν δύο κλάδοι ελιάς σε χρωμα βαθύ πράσινο, σε λευκό φόντο.

Η σημαία της Κύπρου καθιερώθηκε το 1960 με την ανεξαρτησία της νήσου Κύπρου από τους Βρετανούς. Προέκυψε από διεθνή διαγωνισμό. Προϋποθέσεις ήταν στη σημαία να μην εικονίζεται σταυρός ή ημισέληνος, και να μην περιέχονται το μπλε και το κόκκινο χρώμα, σύμβολα και τα δυο της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Στη σημαία προβάλλεται η Κύπρος με πορτοκαλί χρώμα σε άσπρο φόντο. Κάτω από την Κύπρο δύο πράσινα κλαδιά ελιάς, ενωμένα στις άκρες που συμβολίζουν την ειρήνη μεταξύ όλων των Κυπρίων. Το χρώμα της Κύπρου στη σημαία συμβολίζει τον άλλοτε άφθονο χαλκό που υπήρχε στο νησί. Ακόμη το λευκό φόντο συμβολίζει την ειρήνη και την ελευθερία. Το σχέδιο που κέρδισε στο διαγωνισμό ήταν του Τουρκοκύπριου ζωγράφου Ισμέτ Γκιουνέι και επιλέχθηκε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μακάριο Γ΄ και τον αντιπρόεδρο Φαζίλ Κιουτσούκ (Fazil Küçük). Επίσης, σύμφωνα με αρχεία του φόρεϊν όφις, το σχέδιο της σημαίας είχε δημιουργηθεί εξ αρχής από τους Βρετανούς.[1]

Ιστορικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν εισαχθεί η σημαία της Κύπρου, στο νησί χρησιμοποιούνταν οι σημαίες της Ελλάδας. Η σύγχρονη σημαία δημιουργήθηκε έπειτα από διαγωνισμό, το 1960. Με βάση το Σύνταγμα, στη σημαία δεν πρέπει να υπάρχει το γαλάζιο και το κόκκινο χρώμα, τα οποία είναι τα χρώματα των σημαιών της Ελλάδας και της Τουρκίας. Για τον ίδιο λόγο, για να εξασφαλιστεί η «ουδετερότητα», έπρεπε να μην περιληφθεί στη σημαία ο ισόκερος σταυρός, σύμβολο αρχαιοελληνικό,[εκκρεμεί παραπομπή] και η ημισέληνος με το αστέρι, σύνθετο σύμβολο της Τουρκίας.

Το σχέδιο που κέρδισε στο διαγωνισμό ήταν του Τουρκοκύπριου ζωγράφου Ισμέτ Γκιουνέι και επιλέχθηκε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μακάριο Γ΄ και τον αντιπρόεδρο Φαζίλ Κιουτσούκ (Fazil Küçük).

Χρήση σημαίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με βάση το Σύνταγμα της Κύπρου, η σημαία θα πρέπει να υψώνεται από κρατικούς οργανισμούς, δημόσια ιδρύματα και από τους πολίτες της χώρας. Τα κρατικά ιδρύματα, οι δημόσιες υπηρεσίες και οι οργανισμοί μπορούν να υψώνουν τη σημαία της Κύπρου. Οι ιδιώτες δύνανται να υψώνουν τη σημαία της Κύπρου.

Εκδοχές της σημαίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκδοχές της σημαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την καθιέρωσή της το 1960 έως και σήμερα.

Έως 20/08/1960
Έως 20/08/1960  
1960–2006
1960–2006  
2006–σήμερα
2006–σήμερα  

Προτεινόμενη σημαία ενιαίας Κύπρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σχεδιασμός που προτάθηκε στο παρελθόν, αλλά ποτέ δεν υιοθετήθηκε επίσημα Προταθείσα σημαία

Με βάση το σχέδιο του Κόφι Ανάν, το οποίο και απορρίφθηκε για την επίλυση του Κυπριακού, μια νέα κρατική σημαία θα είχε υιοθετηθεί από τη συνομοσπονδία. Σε αντίθεση με τη σημερινή επίσημη σημαία, σε αυτήν τη σημαία υπάρχουν τόσο τα χρώματα των σημαιών της Ελλάδας (μπλε) όσο και της Τουρκίας (κόκκινο), όπως επίσης και μια μεσαία ευρύτερη λωρίδα στο χρώμα του χαλκού της Κύπρου.

Άλλες σημαίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπό προϋποθέσεις, μπορούν να αναρτηθούν οι σημαίες της Ελλάδας και της Τουρκίας εντός της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με το σύνταγμα.[2]

Παλαιότερες σημαίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη νήσο φέρονταν η σημαία του Βασιλείου της Κύπρου κατά το 15ο αιώνα. Η βρετανική αποικιακή σημαία χρησιμοποιήθηκε το διάστημα 1881–1922 και 1922–1960.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Χασαπόπουλος Νίκος. «Κύπρος: Οι Βρετανοί δημιούργησαν τη σημαία της χώρας». Το Βήμα. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Δεκεμβρίου 2012. 
  2. Η Κύπρος mfa.gov.cy

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]