Σαφίκ Χαντάλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σαφίκ Χαντάλ
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση13  Οκτωβρίου 1930, Ουσουλουτάν
Θάνατος24  Ιανουαρίου 2006[1][2]
Σαν Σαλβαδόρ
ΥπηκοότηταΕλ Σαλβαδόρ
Πολιτικό κόμμαΜέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης Φαραμπούντο Μαρτί
Επάγγελμαπολιτικός[3]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Σαφίκ Χόρχε Χαντάλ (Jorge Schafik Hándal Hándal, 13 Οκτωβρίου 1930 - 24 Ιανουαρίου 2006) ήταν Σαλβαδοριανός πολιτικός.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος Παλαιστινίων μεταναστών. Γεννήθηκε στην Ουσουλουτάν.

Μεταξύ 1959 και 1994 ήταν ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος του Ελ Σαλβαδόρ. Ως ηγέτης ανταρτών στα τέλη της δεκαετίας του '70 και των αρχών της δεκαετίας του '80, ήταν μέλος της ομάδας που έφερε μαζί πέντε αντιπολιτευτικές δυνάμεις για να σχηματίσουν το Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης Φαραμπούντο Μάρτι (FMLN).

Μετά την υπογραφή των Ειρηνευτικών Συμφωνιών του Τσαπουλτεπέκ το 1992, το FMLN μετατράπηκε από αντάρτικος στρατός σε πολιτικό κόμμα και ο Χαντάλ υπηρέτησε ως γενικός συντονιστής. Το 1997, εξελέγη στην Νομοθετική Συνέλευση, και είχε το ρόλο του ηγέτη της βουλευτικής ομάδας του κόμματος FMLN στο νομοθετικό σώμα.

Ήταν υποψήφιος του FMLN στις προεδρικές εκλογές του 2004 στο Ελ Σαλβαδόρ, στις 21 Μαρτίου, παρουσιάζοντας μια αριστερή πλατφόρμα που καλούσε για μια πιο απόμακρη σχέση με τις ΗΠΑ, επαναδιαπραγμάτευση των συμφώνων ελεύθερου εμπορίου και στενότερη σχέση με χώρες σοσιαλιστικού προσανατολισμού στην Λατινική Αμερική, συμπεριλαμβανωμένων της Κούβας, της Βενεζουέλας και της Βραζιλίας. Οι αντίπαλοί του κατηγόρησαν τον Χαντάλ πως εκμεταλλεύεται το αντι-Αμερικανικό αίσθημα ενώ οι υποστηρικτές του FMLN κατηγόρησαν τις ΗΠΑ για διαφθορά της εκλογικής διαδικασίας, επειδή αρκετοί υψηλόβαθμοι Αμερικανοί επίσημοι δήλωσαν πως οι Αμερικανικές σχέσεις με το Ελ Σαλβαδόρ θα απειλούνταν σοβαρά αν ο Χαντάλ κέρδιζε τις εκλογές. Η άποψη αυτή ισχυροποιήθηκε από το γεγονός των δηλώσεων της αντιπολιτευόμενης ARENA πως οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να εκδιώξουν του Σαλβαδοριανούς που μένουν στις ΗΠΑ μετά από μια αριστερή εκλογική νίκη. Ο Χαντάλ ηττήθηκε από τον υποψήφιο του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος ARENA, Αντόνιο Σάκα, με διαφορά 58% έναντι 36%.

Ο Χαντάλ πέθανε λιγότερο από δύο χρόνια μετά το αποτυχημένο προεδρικό εγχείρημά του, στις 24 Ιανουαρίου 2006 απο καρδιακή προσβολή. Λιποθύμησε στο Αεροδρόμιο Κομαλάπα επιστρέφοντας από τη Βολιβία όπου είχε παραβρεθεί στην τελετή ορκομωσίας του Προέδρου Έβο Μοράλες. Ένα ελικόπτερο τον μετέφερε σε νοσοκομείο του Σαν Σαλβαδόρ αλλά οι γιατροί δεν κατάφεραν να τον επαναφέρουν στη ζωή.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.alertnet.org/thenews/newsdesk/N24205455.htm.
  2. (Γερμανικά) Munzinger Personen. 00000024841. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 24  Ιουνίου 2015.