Σαρκοπτερύγιοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σαρκοπτερύγιοι
Χρονικό πλαίσιο απολιθωμάτων:
Ύστερο Σιλούριο - Παρόν, 418–0Ma
Κοιλάκανθος
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordate)
Ομοταξία: Σαρκοπτερύγιοι (Sarcopterygii)
Υποομάδες

Οι σαρκοπτερύγιοι ιχθύες αποτελούν ομοταξία των οστεϊχθυών, αν και σύμφωνα με αυστηρή κλαδιστική άποψη, περιλαμβάνουν και τα χερσαία σπονδυλωτά. Οι σαρκοπτερύγιοι ιχθύες σήμερα περιλαμβάνουν τους κοιλάκανθους και τους δίπνοους ιχθύες. Επιπλέον, όλα τα τετράποδα είναι απόγονοι των σαρκοπτερύγιων ιχθύων.

Τα πτερύγια των πρώτων σαρκοπτερύγιων ιχθύων είναι σάρκινα, λοβωτά και διπλά, και ενώνονταν με το σώμα μέσω ενός μόνο οστού.[1] Τα πτερύγια των σαρκοπτερύγιων ιχθύων διαφέρουν από αυτά των άλλων ψαριών στο γεγονός ότι είναι σάρκινες, λοβωτές προσεκβολές του σώματος καλυμμένες με πραγματικές φολίδες.[2] Τα πυελικά και εδρικά πτερύγια έχουν αρθρώσεις παρόμοιες με αυτές των τετράποδων. Αυτά τα πτερύγια εξελίχθηκαν σε πόδια στα πρώτα χερσαία τετράποδα, τα αμφίβια.

Τα περισσότερα είδη σαρκοπτερύγιων ιχθύων έχουν εξαφανιστεί. Το μεγαλύτερο γνωστό είδος ήταν το Rhizodus hibberti στο Λιθανθρακοφόρο, το οποίο ξεπερνούσα τα 7 μέτρα μήκος. Από τις επιζούσες ομάδες σαρκοπτερύγιων, τους κοιλάκανθους και τους δίπνοους, το μεγαλύτερο είδος είναι ο κοιλάκανθος του δυτικού Ινδικού Ωκεανού, με μήκος μέχρι 2 μέτρα και βάρος μέχρι 110 κιλά. Οι μεγαλύτεροι δίπνοοι ιχθύες ανήκουν στο γένος Πρωτόπτερος και έχουν μήκος μέχρι 2 μέτρα και βάρος μέχρι 50 κιλά.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Clack, J. A. (2002) Gaining Ground. Indiana University
  2. Kardong, Kenneth V. (1998). Vertebrates: Comparative Anatomy, Function, Evolution, second edition, USA: McGraw-Hill, 747 pp.. ISBN 0-07-115356-X/0-697-28654-1.
  3. Protopterus aethiopicus Αρχειοθετήθηκε 2011-08-03 στο Wayback Machine.. Fishing-worldrecords.com