Σέλντεν Έντνερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σέλντεν Έντνερ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1919
Θάνατος1949
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααξιωματικός της αεροπορίας

Ο Σέλντεν Έντνερ (26 Ιανουαρίου 1919 - 21 Ιανουαρίου 1949) ήταν αξιωματικός της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Πιθανολογείται πως πρόκειται για τον μοναδικό αμερικανό στρατιωτικό που σκοτώθηκε στον ελληνικό εμφύλιο.

Ο Έντνερ γεννήθηκε στο Φέργκους Φολς της Μινεσότα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Το 1940 κατατάχτηκε στην Καναδική Βασιλική Αεροπορία και μετά την εκπαίδευσή του τοποθετήθηκε στη Βρετανία. Εκεί με τα χρώματα της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας πέτυχε πέντε καταρρίψεις. Το 1942 μεταφέρθηκε στην Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία. Τον Μάρτιο του 1944 υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει το αεροσκάφος του πάνω από τη Γερμανία, συνελήφθη και παρέμεινε αιχμάλωτος μέχρι τη λήξη του πολέμου.

Τον Απρίλιο του 1948 ανέλαβε καθήκοντα στην αμερικανική στρατιωτική αποστολή στην Ελλάδα[1].

Στις 22 Ιανουαρίου του 1949, και ενώ στο Καρπενήσι διεξαγόταν μάχη για τον έλεγχο της πόλης, έκτακτο ανακοινωθέν του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας ανέφερε[2]

Την 21ην τρέχοντος και περί ώραν 11:00 προ μεσημβρίας, εκπαιδευτικόν αεροσκάφος τύπου «Χάρβαρτ», εκ των χρησιμοποιουμένων δια την μεταφοράν προσωπικού, απογειωθέν εκ της αεροπορικής βάσεως Λαρίσης και κατευθυνόμενον προς την αεροπορικήν βάσιν Αράξου, εβλήθη υπό συμμοριτών άνωθεν της περιοχής Καρπενησίου και ηναγκάσθη να προσγειωθή εις την παρυφήν της κωμοπόλεως τούτης.

Του αεροσκάφους τούτου επέβαινον ως χειριστής ο υποσμηναγός Τσούκας Παναγ. με επιβάτην τον Αμερικανόν αντισυνταγματάρχην Έντνερ, όστις μετακινείτο εκ Λαρίσης εις την αεροποτικήν βάσιν Αράξου.

Το πτώμα του Έντνερ βρέθηκε στις 9 Φεβρουαρίου. Για τις ακριβείς συνθήκες του θανάτου υπάρχουν διάφορες εκδοχές.

Η αμερικανική στρατιωτική αποστολή ανακοίνωσε πως ήταν ζωντανός μετά την αναγκαστική προσγείωση και ότι τον σκότωσαν οι αντάρτες, υπό τον έλεγχο των οποίων ήταν το Καρπενήσι. Ο σμηνίας Κουτεντάκης που βρήκε το πτώμα σε μια χαράδρα ανέφερε πως στο κεφάλι του Έντνερ υπήρχαν κακώσεις μέχρι σημείου παραμορφώσεως και ότι στο λαιμό του υπήρχε βρόχος από σκοινί[3].

Ο ραδιοφωνικός σταθμός του ΔΣΕ Ελεύθερη Ελλάδα απαντώντας υποστήριξε ότι ο Έντνερ τραυματίστηκε σοβαρά εξαιτίας της αναγκαστικής προσγείωσης και υπέκυψε στα τραύματά του δύο ώρες αργότερα στο νοσοκομείο[4].

Ο Χαρίλαος Φλωράκης, που ήταν επικεφαλής των δυνάμεων του ΔΣΕ στο Καρπενήσι, ανέφερε πως ο Έντνερ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από αξιωματικό του ΔΣΕ ενώ επιχειρούσε να διαφύγει[1].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]