Σάο Τομέ (νησί)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σάο Τομέ
Πορτογαλικά:Ilha de São Tomé
Γεωγραφία
ΤοποθεσίαΚόλπος της Γουινέας
Συντεταγμένες0°14′N 6°36′E / 0.233°N 6.600°E / 0.233; 6.600Συντεταγμένες: 0°14′N 6°36′E / 0.233°N 6.600°E / 0.233; 6.600
Έκταση854 km²
Χώρα
Δημογραφικά
Πληθυσμός157.000 (απογραφής 2009)
Πυκνότητα183,84 /χλμ2
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Τροπικό δάσος στο Σάο Τομέ

Το Σάο Τομέ είναι το μεγαλύτερο από τα δύο νησιά που συναποτελούν το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, στον Ατλαντικό Ωκεανό. Έχει έκταση 854 τετραγωνικά χιλιόμετρα και σε αυτό ζει το 96% του συνολικού πληθυσμού ρης μικρής χώρας (γύρω στις 133.600 κατοίκους). Η θέση του είναι στα 2 χιλιόμετρα βόρεια του Ισημερινού. Το ψηλότερο σημείο του είναι τα 2.024 μ. στο Πίκο ντε Σάο Τομέ . Στη βορειότερη ακτή του νησιού βρίσκεται και η πρωτεύουσα του κράτους, που επίσης ονομάζεται Σάο Τομέ. Η πλησιέστερη πόλη είναι η Πορτ Ζεντίλ της Γκαμπόν, η οποία βρίσκεται στα ανατολικά και απέχει 240 χιλιόμετρα.

Γλώσσες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κύρια γλώσσα είναι τα πορτογαλικά, ωστόσο υπάρχουν πολλοί κάτοικοι που ομιλούν τη γλώσσα Φόρρο και την Ανγκολάρ, οι οποίες βασίζονται στα πορτογαλικά και είναι Κρεολικές.

Γεωλογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ολόκληρο το νησί του Σάο Τομέ είναι ηφαιστειογενές και το μεγαλύτερο μέρος της λάβας που εξερράγη τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια έχει γίνει βασάλτης. Ο πιο πρόσφατα χρονολογημένος βράχος είναι ηλικίας 100.000 ετών.

Περιβάλλον και οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο νησί υπάρχουν δάση και η γεωργία αποτελεί την κύρια ασχολία στις βόρειες και στις ανατολικές ακτές. Τα κύρια προϊόντα που παράγονται είναι κακάο, καφές, κόπρα και φοινικέλαιο. ενώ αρκετοί κάτοικοι εργάζονται και στις βιομηχανίες αλιείας.

Έχουν βρεθεί κοιτάσματα πετρελαίου μεταξύ του Σάο Τομέ και της Νιγηρίας. Η πρόσφατη αυτή ανακάλυψη έκανε πολλούς να τη θεωρήσουν απειλή για την πολιτική σταθερότητα της χώρας και για το φυσικό περιβάλλον. Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση του νησιωτικού κράτους θέσπισε ειδική νομοθεσία για το θέμα.

Φυσική ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πτηνά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο νησί ζουν 63 είδη γνωστών πτηνών και άλλα 36 που δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Εξ αυτών, τα 19 είναι ενδημικά . Μερικά από αυτά, όπως η μαύρη ίβις (Bostrychia olivacea bocagei) θεωρείται απειλούμενο με εξαφάνιση, όπως και 8 άλλα είδη.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «African Bird Club – São Tomé e Príncipe». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 16 Μαΐου 2008. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα São Tomé Island στο Wikimedia Commons