Ρωξάνη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρωξάνη
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ρωξάνη (Ελληνικά)
Γέννηση347 π.Χ.
Βακτρία
Θάνατος310 π.Χ.
Αμφίπολη
Συνθήκες θανάτουανθρωποκτονία και θανατική ποινή[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΒακτρία
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑλέξανδρος ο Μέγας (από 328 π.Χ.)[1]
ΤέκναΑλέξανδρος Δ΄ της Μακεδονίας
ΓονείςΟξυάρτης[1]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ρωξάνη (βακτριανά: Ροσάνακ, που σημαίνει αστέρι, αρχαία ιρανικά: Ραόχσνα, περ. 347 π.Χ. - περ. 310 π.Χ.)[2] ήταν η πρώτη σύζυγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καταγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε περίπου το 347 π.Χ. στην Βακτρία (σύγχρονο Νότιο Τατζικιστάν και βόρειο Αφγανιστάν)[2] με πατέρα τον πολέμαρχο Οξυάρτη.

Γάμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε τον Αλέξανδρο το 327 π.Χ.,[2] μετά την κατάκτηση του βράχου της Σογδιανής, φρουρίου του πατέρα της από τον Αλέξανδρο. Πιθανώς ο γάμος τους να είχε πολιτική σκοπιμότητα για το εξευμενισμό των Βακτρικών Σατραπιών αλλά ο Αλέξανδρος είχε δηλώσει ερωτευμένος. Η Ρωξάνη τον συνόδευσε στην εκστρατεία του στην Ινδία και γέννησε τον γιο τους Αλέξανδρο Δ' μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου στη Βαβυλώνα το 323 π.Χ.

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο θάνατος του Μεγάλου Αλεξάνδρου άφησε εκτεθειμένους τη Ρωξάνη και το γιo της, οι οποίοι έπεσαν θύματα θανάσιμης δηλητηρίασης περίπου το 311 ή 309 π.Χ. μετά από παρέμβαση του Κάσσανδρου,[2] καθώς ο 13χρονος Αλέξανδρος Δ' ήταν ο μόνος νόμιμος διάδοχος της τεράστιας αυτοκρατορίας. Η δηλητηρίαση τελέστηκε από τον Γλαυκία, αξιωματικό των Εταίρων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «Роксана» (Ρωσικά)
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Συντάκτες της Encyclopaedia Britannica. «Roxana: Wife of Alexander the Great». britannica.com. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]