Ροδρίγο Καράσο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ροδρίγο Καράσο
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση27  Δεκεμβρίου 1926[1][2][3]
Καρτάγο
Θάνατος9  Δεκεμβρίου 2009[4][1][2]
Σαν Χοσέ
Αιτία θανάτουκαρδιακή ανεπάρκεια
Χώρα πολιτογράφησηςΚόστα Ρίκα
ΘρησκείαΚαθολικισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙσπανικά[5]
ΣπουδέςUniversity of Costa Rica
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
οικονομολόγος
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαSocial Christian Unity Party
Οικογένεια
ΣύζυγοςEstrella Zeledón Lizano (1947–2009)
ΤέκναRodrigo Alberto Carazo Zeledón
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΠρόεδρος της Κόστα Ρίκα (1978–1982)
ΒραβεύσειςΙππότης του Μεγαλόσταυρου με Κολλάρο του Τάγματος της Αξίας της Ιταλικής Δημοκρατίας
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ροδρίγο Καράσο (Rodrigo José Ramón Francisco de Jesús Carazo Odio', 27 Δεκεμβρίου 1926 – 9 Δεκεμβρίου 2009) ήταν πολιτικός από την Κόστα Ρίκα. Διετέλεσε πρόεδρος από τις 8 Μαΐου 1978 ως τις 8 Μαΐου 1982.[6]

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Καρτάγο της Κόστα Ρίκα και προτού γίνει πρόεδρος υπηρέτησε ως διευθυντής της κεντρικής τράπεζας και γενικός διευθυντής της κρατικοποιημένης εταιρείας διυλιστηρίων, RECOPE.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Καράσο ίδρυσε το πανεπιστήμιο για την ειρήνη, ένα ίδρυμα που εστίαζε και που ήταν αφιερωμένο στην έρευνα και την προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης. Επίσης, μερίμνησε για την εξόρυξη πετρελαίου στην οροσειρά της Ταλαμάνκα, ενώ εγκαινίασε και το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στην Λίμνη Αρενάλ. Η κυβέρνηση του Καράσο συντόνισε επίσης τις ανασκαφές χρυσού στην νοτιότερη πλευρά της χώρας.

Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, ο Καράσο υποστήριξε τους Σαντινίστας στη Νικαράγουα, εναντίον του δικτάτορα Αναστάσιο Σομόζα. Ωστόσο, η αντιπολίτευση και η δημόσια γνώμη κατηγόρησαν τον Καράσο για αποτυχία να προστατεύσει την κυριαρχία της χώρας του. Το 1981 η κυβέρνησή του διέκοψε κάθε διπλωματικό δεσμό με την Κούβα.

Η κυβέρνησή του αντιμετώπισε την παγκόσμια οικονομική ύφεση, όταν η τιμή του καφέ σημείωσε πολύ μεγάλη πτώση, σε συνδυασμό με την ιστορική αύξηση στις τιμές του πετρελαίου. Αγνοώντας τις εντολές του υπουργού του των οικονομικών, καθώς επίσης και του ΔΝΤ, συμβούλευσε την Κεντρική Τράπεζα να προβεί σε υψηλό δανεισμό, με σκοπό να διατηρηθεί η αξία του εθνικού νομίσματος, του κολόν, με αποτέλεσμα να γίνει υποτίμηση το Σεπτέμβριο του 1980. Λόγω του υψηλού χρέους, η Κόστα Ρίκα έκτοτε χαρακτηρίζεται από υπερπληθωρισμό.

Ο Καράσο παραιτήθηκε από πρόεδρος το 1982 και εν συνεχεία ήταν σθεναρός επικριτής του ΔΝΤ, των οικονομικών οργανισμών και τάχθηκε εναντίον της ζώνης ελευθέρου εμπορίου (CAFTA) στην Κεντρική Αμερική.

Απεβίωσε από καρδιακή προσβολή, στο Σαν Χοσέ στις 9 Δεκεμβρίου 2009.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]