Ρινοδέλφινο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρινοδέλφινο

Μέγεθος σε σύγκριση με ένα μέσο άνθρωπο
Μέγεθος σε σύγκριση με ένα μέσο άνθρωπο
Κατάσταση διατήρησης

Ελαχίστης Ανησυχίας (IUCN 3.1)
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Τάξη: Αρτιοδάκτυλα (Artiodactyla)
Οικογένεια: Δελφινίδες (Delphinidae)
Γένος: Τάρσιωψ (Tursiops)
Είδος: T. truncatus
Διώνυμο
Tursiops truncatus
(Montagu, 1821)

Κατανομή

Tursiops truncatus
Tursiops truncatus
Tursiops truncatus

Το ρινοδέλφινο (επιστημονική ονομασία: Tursiops truncatus) είναι είδος θηλαστικών κητοειδών της οικογένειας των δελφινιδών που απαντά και στον ελλαδικό χώρο. Το ρινοδέλφινο δεν περιλαμβάνει υποείδη.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μέγεθος του ρινοδέλφινου είναι 2 με 4 μέτρα (το ανώτερο) και έχει βάρος 270-350 χιλιόγραμμα. Το χρώμα του σώματός του είναι σκούρο γκρι στη ράχη με λιγότερο σκούρα ή άσπρη-ροζ κοιλιά. Στις ελληνικές θάλασσες τα εινοδέλφινα μπορούμε να διακρίνουμε μια ανοιχτόχρωμη «πινελιά» κάτω από ραχιαίο πτερύγιο. Εκτός από το μεγάλο του μέγεθος έχει πολύ καμπυλωμένη ράχη όταν ξενερίζει. (Βγάζει το νερό από την τρύπα που έχει στη ράχη το σώματός του). Έχει 20-25 δόντια σε κάθε σιαγόνα.

Περιβάλλον και συνήθειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ζει σε όλους του ωκεανούς (πλην των Αρκτικών) και σε όλη τη Μεσόγειο, την Αδριατική, το Ιόνιο και το Αιγαίο. Επίσης μεγάλοι πληθυσμοί παρατηρούνται και στον Αμβρακικό, στον Βόρειο Ευβοϊκό, στον Σιγγιτικό, στον Σαρωνικό, στον Κορινθιακό και στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Λευκάδα και την Αιτωλοακαρνανία.

Κολυμπά με ταχύτητες φτάνουν τα 35 χιλιόμετρα την ώρα. Πολύ συχνά το βλέπουμε να παίζει με το κύμα της πλώρης ή με τα απόνερα ενός σκάφους. Βουτά για 3 με 4 λεπτά και τρέφεται με γαύρο, σαρδέλα, σκουμπριά, κέφαλους, σουπιές και καλαμάρια. Μερικές φορές συνεργάζεται με τους ψαράδες αλλά πιο συχνά τους δημιουργεί προβλήματα και ζημιές κλέβοντας ψάρια από τα δίκτυα. Είναι φιλικό με τον άνθρωπο και συχνά πλησιάζει και παίζει με τους κολυμβητές. Ζει μέχρι και σαράντα έξι χρόνια.

Οι κύριες απειλές του είναι η μείωση τροφής, η απευθείας θανάτωση, η παρεμπίπτουσα αλιεία με παραδοσιακά μέσα, ο θόρυβος, η θαλάσσια ρύπανση, η τυχαία σύλληψη σε αλιευτικά εργαλεία (δίχτυα) και η υπεραλίευση.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. http://www.spotadolphin.gr/eidos.php?eid=1[νεκρός σύνδεσμος] [νεκρός σύνδεσμος]
  2. http://www.thalassa-project.gr/LH2Uploads/ItemsContent/21/Common-bottlenose-dolphin-%CE%A1%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CE%B4%CE%AD%CE%BB%CF%86%CE%B9%CE%BD%CE%BF.pdf[νεκρός σύνδεσμος]
  3. ΔΕΛΦΙΝΙ