Ρεγκετόν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η ρεγκετόν είναι είδος μουσικής το οποίο αναπτύχθηκε από την Τζαμαϊκανή ρέγκε και τη hip-hop μουσική. Η ρεγκετόν είναι προκλητική και γεμάτη διαμαρτυρία. Οι ισπανικοί στίχοι αποδεικνύουν επίδραση από πολλούς λατινικούς ρυθμούς, όπως η μπόμπα και η σάλσα. Η ρεγκετόν είναι ένα σχετικά νέο είδος μουσικής το οποίο έγινε δημοφιλές τη δεκαετία του 1990.

Προέλευση της ρεγκετόν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν δύο υπάρχουσες εκδοχές για την προέλευση της ρεγκετόν. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι προέρχεται από τον Παναμά, ενώ άλλοι διαφωνούν και υποστηρίζουν ότι αυτό το μουσικό είδος προέρχεται από το Πουέρτο Ρίκο, από όπου μάλιστα κατάγονται και οι περισσότεροι ερμηνευτές της.

Οι πρώτοι ήχοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πρώτοι ήχοι, οι οποίοι θυμίζουν τη μοντέρνα ρεγκετόν, εμφανίστηκαν στις ντίσκο του Πουέρτο Ρίκο ανάμεσα στο 1994 και 1998. Πρωτοπόρος της hip-hop ήταν ο Vico C, ο οποίος ερμήνευσε ραπ σε συνδυασμό με τζαμαϊκανή μουσική. Στο Πουέρτο Ρίκο αρχικά αποκαλούσαν τη ρεγκετόν "Under". Αυτό κυρίως οφειλόταν στους χυδαίους στίχους και στην κοινή γλώσσα και επίσης επειδή συνήθως εξαπλώνονταν ταχύτατα ανάμεσα στους νέους. Αυτό βέβαια στην πορεία άλλαξε.

Η επέκταση της ρεγκετόν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ρεγκετόν κέρδισε αναγνωρισιμότητα και έγινε δημοφιλής πρώτα στον Παναμά και έπειτα στο Πουέρτο Ρίκο, που είναι και οι χώρες προέλευσής της. Αυτό το μουσικό είδος διευρύνθηκε πολύ γρήγορα στις χώρες της λατινικής Αμερικής, όπως η Δομινικανή Δημοκρατία, το Περού, η Βενεζουέλα, η Κολομβία, το Μεξικό, η Κούβα και η Νικαράγουα. Τα τελευταία χρόνια εξαπλώθηκε και στην κεντρική Αμερική και ιδιαίτερα στις πόλεις με μεγάλο πληθυσμό Λατίνων. όπως η Νέα Υόρκη και το Μαϊάμι. Στις μέρες μας η ρεγκετόν είναι ευρέως γνωστή στις περισσότερες από τις ισπανόφωνες χώρες και τώρα αρχίζει να διαδίδεται και στην Ευρώπη.

Η Ισπανική μουσική βιομηχανία καταβάλλει ιδιαίτερη προσπάθεια για την εντατική προώθηση του μουσικού αυτού είδους, αν και η ρεγκετόν έχει χαρακτηριστεί από στοιχεία του φλαμένγκο στις χώρες αυτές.

Η τεράστια αναγνωρισιμότητα της ρεγκετόν στα κέντρα της Λατινικής Αμερικής μας δίνει έναν λόγο να πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα πρόκειται να γίνει πιο δημοφιλής, ακόμη και από άλλα κλασικά λατινογενή μουσικά είδη, όπως η σάλσα.

Ερμηνευτές της Ρεγκετόν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Oι Vico C Don Chezina, Daddy Yankee, Baby Rasta y Gringo, Guanabadas, Podako η Maico y Manue και οι CNCO ήταν ανάμεσα στους καλλιτέχνες που πρωτοπόρησαν στην ρεγκετόν. Σήμερα, οι πιο ευρέως γνωστοί καλλιτέχνες της μουσικής αυτής είναι οι Jbalvin, Don Omar, Wisin y Yandel, Tego Calderon, Romeo(Aventura) και Maluma. Στοιχεία ρεγκετόν έχουν στα τραγούδια τους και οι δύο πολύ δημοφιλείς Λατίνες σούπερ σταρ, Τζένιφερ Λόπεζ και Σακίρα, καθώς και ο Luis Fonsi, που τον τελευταίο καιρό έχει γίνει διάσημος με το τραγούδι Despacito, με τον ράπερ Daddy Yankee.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Η Ιστορια της Ρεγκετόν[1]
  • HIP HOP REPUBLICAN [2]