Πύλη:Αρχαιολογία/Νέα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
  • Προχωρούν τα έργα της δομικής αποκατάστασης του ταφικού μνημείου και της κατασκευής στεγάστρου στον Τύμβο Καστά, μετά την ομόφωνη θετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ, σχετικά με τη στατική μελέτη εφαρμογής και την ηλεκτρομηχανολογική μελέτη του κελύφους προστασίας. Περισσότερα (ελλ)
  • Στην αρχαία Επίδαυρο, αποκαλύφθηκε στον χώρο της αγοράς μαρμάρινο γυναικείο άγαλμα φυσικού μεγέθους πολύ καλής ποιότητας. Το άγαλμα βρέθηκε ακέραιο, με εξαίρεση τα χέρια, που ήταν πρόσθετα και το κεφάλι, που πιθανώς έσπασε κατά την πτώση του, αφήνοντας στη θέση του τον ένθετο όλμο στερέωσής του. Περισσότερα (ελλ)
  • Σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, μια ομάδα επιστημόνων ανέλυσε το DNA περισσότερων από 700 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου αυτού του αποκαλούμενου Γρύπα Πολεμιστή, του οποίου τα λείψανα ηλικίας 3.500 ετών ανακτήθηκαν από μυκηναϊκό τάφο με κτερίσματα όπλα, πανοπλίες και μια πλάκα από ελεφαντοστού που έφερε την εικόνα ενός Γρύπα. Η αρχαιολόγος Σάρον Στόκερ, η οποία ανακάλυψε τον τάφο με τον συνάδελφό της Τζακ Ντέιβις το 2015, θεωρεί ότι ο πλούσιος νεαρός ήταν ένας από τους πρώτους βασιλείς της μυκηναϊκής Πύλου. Περισσότερα (αγγλ)
  • Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο CardinalL Stefan Wyszynski στη Βαρσοβία τεκμηρίωσε τοιχογραφίες 1.000 ετών στα απομεινάρια εκκλησίαςπου βρίσκεται νοτιοδυτικά του 3ου καταρράκτη της δυτικής όχθης του Νείλου στο Σουδάν. Οι τοιχογραφίες ανακαλύφθηκαν το 2021 από το Πανεπιστήμιο του Χαρτούμ, το Πανεπιστήμιο της Κοιλάδας του Νείλου (NVU) και Σουδανούς αρχαιολόγους. Περισσότερα (αγγλ)