Πόρτες Πάρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πόρτες
Οι επικίνδυνες ξέρες Πόρτες Πάρου όπου σημειώθηκε το ναυάγιο του Σάμινα.
Γεωγραφία
ΑρχιπέλαγοςΑιγαίο Πέλαγος
Νησιωτικό σύμπλεγμαΚυκλάδες
Χώρα
ΠεριφέρειαΝοτίου Αιγαίου
ΝομόςΚυκλάδων
Δημογραφικά
Πληθυσμός0 (απογραφής 2011)
Πυκνότητα0 /χλμ2
Οι Πόρτες Πάρου σε παράλλαξη από Βορρά προς Νότο. Σε δεύτερο πλάνο, η βόρεια συστάδα Αντιπάρου, καθώς και το στενό Αντιπάρου.

Οι λεγόμενες Πόρτες Πάρου είναι ένας μεγάλος και πολύ επικίνδυνος σκόπελος που βρίσκεται δυτικά του λιμένα Πάρου. Ο ύφαλος αυτός απολήγει υπέρ την επιφάνεια της θαλάσσης σε δύο αντιτακτούς ψηλούς, σχετικά, βράχους (οξείες βραχονησίδες). Οι Πόρτες Πάρου αποτελούν την αρχή ή το βόρειο άκρο σειράς επικίνδυνων υφάλων που έχουν κατεύθυνση από Βορρά προς Νότο, προς τις βόρειες ακτές της Αντιπάρου και το Στενό Αντιπάρου.

Οι Πόρτες Πάρου καθίστανται όμως περισσότερο επικίνδυνες από το γεγονός ότι βρίσκονται πάνω στις ακολουθούμενες πορείες των ακτοπλοϊκών συνδέσεων της Πάρου με τη Σύρο και τον Πειραιά. Παρότι όμως φέρουν φανό σηματοδότησης με αναλάμπον φως για τις νυχτερινές ώρες, χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, από το γεγονός ότι όταν ένα πλοίο προσεγγίζει νύχτα τη περιοχή, με κατεύθυνση τον λιμένα Πάρου, ο φερόμενος σ΄ αυτές φανός να μη γίνεται γρήγορα αντιληπτός από τα κατ΄ έναντι (πίσω) φώτα της πόλης της Πάρου (Παροικίας). Τη σοβαρή επικινδυνότητα αυτών γνωρίζουν όλοι οι σημερινοί ακτοπλόοι, αξιωματικοί και μη, των πλοίων που κινούνται γενικά στο Αιγαίο.

Οι Πόρτες Πάρου χαρακτηρίζονται από τους μεγαλύτερους απειλητικούς κινδύνους του Αιγαίου. Παλαιότερες απόψεις (1970) που είχαν διατυπωθεί για την ανατίναξη του υφάλου αυτού αποθαρρύνθηκαν από το υπό την επιφάνεια της θαλάσσης ιδιαίτερα μεγάλο μέγεθός του, η θέση του οποίου θα γινόταν ακόμη πιο επικίνδυνη.

Την 26η Σεπτεμβρίου του 2000, το πλοίο Εξπρές Σάμινα προσέκρουσε στον ύφαλο ενώ προσπαθούσε να προσεγγίσει το λιμάνι της Παροικίας, με αποτέλεσμα να ναυαγήσει και να χάσουν την ζωή τους 81 επιβάτες.