Πτολεμαίος ΙΔ΄ Φιλοπάτωρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Πτολεμαίος ΙΔ')
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Πτολεμαίος.
Πτολεμαίος ΙΔ' Φιλοπάτωρ
Περίοδος47 π.Χ.44 π.Χ.
(με την Κλεοπάτρα Ζ΄ της Αιγύπτου)
ΠροκάτοχοςΠτολεμαίος ΙΓ΄ και
Κλεοπάτρα Ζ΄ της Αιγύπτου
ΔιάδοχοςΚλεοπάτρα Ζ΄ της Αιγύπτου και
Πτολεμαίος ΙΕ΄ Καισαρίων
Γέννηση59 π.Χ.
Θάνατος44 π.Χ. (15 ετών)
ΣύζυγοςΚλεοπάτρα Ζ΄ της Αιγύπτου
Πλήρες όνομα
   Πτολεμαίος Θεός Φιλοπάτωρ
ΟίκοςΔυναστεία των Πτολεμαίων
ΠατέραςΠτολεμαίος ΙΒ΄ Αυλητής
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Πτολεμαίος ΙΔ΄ ο Φιλοπάτωρ (59 π.Χ.44 π.Χ.) ήταν γιος του Πτολεμαίου ΙΒ΄ του Αυλητή και ένα από τα τελευταία μέλη της δυναστείας των Πτολεμαίων στην Αίγυπτο. Ήταν ο δέκατος τέταρτος (ή δέκατος τρίτος σύμφωνα με κάποιες εκδοχές) βασιλιάς της δυναστείας, η οποία κυβέρνησε την Αίγυπτο καθ’ όλη τη διάρκεια της ελληνιστικής περιόδου. Η μητέρα του είναι άγνωστη, αλλά κατά μία εκδοχή ήταν η Κλεοπάτρα Ε΄ της Αιγύπτου. Συμβασίλευσε με τη μεγαλύτερη αδελφή του, Κλεοπάτρα Ζ΄ τη Μεγάλη κατά την περίοδο 4744 π.Χ. οπότε και πέθανε.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τον θάνατο του μεγαλύτερου αδελφού του, Πτολεμαίου ΙΓ΄ Θεού Φιλοπάτωρος, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου για τη διαδοχή του θρόνου, η Κλεοπάτρα Ζ΄ τον όρισε συμβασιλέα της. Ωστόσο η εξουσία του αυτή ήταν κατ' όνομα μόνο, εφόσον τη χώρα στην πράξη κυβερνούσε η Κλεοπάτρα Ζ΄ με τον εραστή της Ιούλιο Καίσαρα. Όταν το έτος 46 π.Χ. η Κλεοπάτρα ταξίδευσε στη Ρώμη με τον γιο της, πήρε μαζί της και τον δεκατριάχρονο Πτολεμαίο ΙΔ΄. Η δολοφονία του Καίσαρα τον Μάρτιο του 44 π.Χ. από τους πολιτικούς του αντιπάλους ανέτρεψε τα όνειρα της Κλεοπάτρας για την ίδρυση μιας αυτοκρατορίας με κεφαλή την ίδια και τον Ρωμαίο στρατηλάτη, έτσι πήρε τους συγγενείς της και επέστρεψε στην Αίγυπτο. Λίγο αργότερα ο Πτολεμαίος ΙΔ΄ άφησε την τελευταία του πνοή. Ο λόγος παραμένει άγνωστος, ωστόσο ορισμένες από τις αρχαίες πηγές υποστηρίζουν, πως πιθανώς να θανατώθηκε από την Κλεοπάτρα Ζ΄, προκειμένου να συμβασιλεύει η ίδια με τον γιο της από τον Καίσαρα, τον Πτολεμαίο ΙΕ΄ Καισαρίωνα.

Χρονολόγιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος (π.Χ.) Γεγονός
60/59 π.Χ. Γέννεσις του Πτολεμαίου ΙΔ' , γιου του βασιλιά Πτολεμαίου ΙΒ' Αυλητή και αγνώστου μητρός.
51 π.Χ. Θάνατος του Πτολεμαίου ΙΒ'. Διάδοχοί του κατονομάζονται τα μεγαλύτερα ἀδέλφια του Πτολεμαίου ΙΔ', Κλεοπάτρα Ζ' και Πτολεμαίος ΙΓ'.
48 π.Χ. Τα δύο αδέλφια - συμβασιλείς παρατάσσονται ο ένας εναντίον του άλλου κοντά στο Πηλούσιο.
48 π.Χ. Καταφθάνει στην Αίγυπτο ο Καίσαρας. Εξοργισμένος για τη συμπεριφορά των Αιγυπτίων κατά του Πομπηίου, καταλαμβάνει την Αλεξάνδρεια και ορίζει τον εαυτό του διαιτητή της διαφωνίας των δύο αδελφών. Τους διατάζει να διαλύσουν το στρατό τους και να τον συναντήσουν. Τελικά η Κλεοπάτρα τον παίρνει με το μέρος της, αποτελώντας πλέον την ερωμένη του.
48 π.Χ. Διεξάγεται ο "Αλεξανδρινός Πόλεμος". Ο Καίσαρ υπερασπίζεται τη θέση του στην Αλεξάνδρεια, αρχικά κατά του Πτολεμαίου ΙΓ' και κατόπιν κατά της αδελφής του, Αρσινόης Δ'. Τελικά αναδεικνύεται νικητής όταν καταφθάνουν ενισχύσεις. Ο Πτολεμαίος ΙΓ' αγνοείται και η Αρσινόη αποστέλλεται αιχμάλωτη στη Ρώμη.
47 π.Χ. Συμβασιλεύς της Κλεοπάτρας ορίζεται ο μικρότερος αδελφός της, Πτολεμαίος ΙΔ'. Το καλοκαίρι γεννιέται ο Πτολεμαίος ΙΕ' Καίσαρ, γιος της Κλεοπάτρας και του Καίσαρα.
46 π.Χ. Η Κλεοπάτρα, έχοντας μαζί τον γιο και τον αδελφό της, επισκέπτεται τον Καίσαρα στη Ρώμη, όπου και διαμένει σε εξοχική έπαυλη.
44 π.Χ. Ο Ιούλιος Καίσαρ δολοφονείται και η Κλεοπάτρα αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη Ρώμη. Λίγο αργότερα ο αδελφός της, Πτολεμαίος ΙΔ' πεθαίνει και στη θέση του η Κλεοπάτρα ορίζει συμβασιλιά το γιο της.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Ptolemy XIV στο Wikimedia Commons