Πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης Β΄ εθνικής κατηγορίας ανδρών 1974-1975

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Το πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης Β΄ εθνικής κατηγορίας ανδρών 1974-75 διεξήχθη σε δυο ομίλους (νότου-βορρά), καθένας εκ των οποίων ήταν χωρισμένος σε 2 υπο-ομίλους, με προκριματική και τελική φάση. Δυο ομάδες από κάθε υπο-όμιλο πέρασαν στις αντίστοιχες τελικές φάσεις νότου-βορρά, από τους τελικούς αγώνες των οποίων, ο πρώτος κάθε τελικού ομίλου πήρε την άνοδο για την Α΄ Εθνική.

Νότος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον Α΄ υπο-όμιλο Νότου (6 ομάδων) πρώτευσε ο Ιωνικός Νικαίας με 20 βαθμούς σε 10 αγώνες (αήττητος), ενώ στη 2η θέση τερμάτισε ο Εθνικός Πειραιώς (17 βαθμοί). Στην τρίτη ισοβάθμησαν το Αιγάλεω με τη Νήαρ-Ήστ (αμφότεροι από 14 βαθμούς), 5ος ήταν ο Ιωνικός Νέας Φιλαδέλφειας με 13 βαθμούς, ενώ ο έκτος Αμύντας Υμηττού (12 β.) υποβιβάστηκε στο τοπικό πρωτάθλημα.

Στο Β΄υπο-όμιλο (4 ομάδων) πρώτος ήταν ο Απόλλων Πατρών με 12 βαθμούς (επίσης αήττητος), ενώ στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Ο.Α.Α. Ηρακλείου (8 βαθμοί), εκτοπίζοντας στη διαφορά πόντων την ισόβαθμή του Γ.Ε. Αγρινίου, αλλά και τον Κερκυραϊκός Γ.Σ. (επίσης 8 βαθμοί) που υποβιβάστηκε.

Στους Τελικούς του Νότου ισοβάθμησαν στην πρώτη θέση ο Ιωνικός με τον Απόλλωνα (11 βαθμοί), με τους νικαιώτες να κερδίζουν το εισιτήριο για τη μεγάλη κατηγορία. Ο Εθνικός ήταν τρίτος με 8 βαθμούς και το Ηράκλειο τέταρτο με 6 βαθμούς (χωρίς νίκη).

Βορράς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης και η Νίκη Βόλου πρώτευσαν αήττητοι (8 νίκες) στους 2 υπο-ομίλους (5 ομάδων έκαστος) με τον Έσπερο Θεσσαλονίκης (14 β.) και την Ε.Α. Λάρισας (13 β.) να τερματίζουν στις δεύτερες θέσεις. Εκτός Τελικών αγώνων έμειναν ο Απόλλων Καλαμαριάς και ο Αετός Θεσσαλονίκης (ισόβαθμοι στους 11 βαθμούς) και οι Ολυμπιακός Βόλου (11 β.) και Γ.Σ. Βόλου (10 β). Υποβιβάστηκαν ο Γαλαξίας Θεσσαλονίκης (7 β.) και ο Πανσερραϊκός (10 β.), αντίστοιχα. Στα Τελικά ο Ηρακλής κατέκτησε την πρώτη θέση και την άνοδο (11 βαθμοί), με δεύτερο τον Έσπερο (10 β.), τρίτη τη Νίκη Βόλου (9 β.) και ουραγό την Ε.Α. Λάρισας (5 β. με 1 μηδενισμό)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Αρχείο Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης-Ε.Ο.Κ., Μαρούσι (ευχαριστίες στον κ. Κώστα Σιμωνίδη)