Προκατασκευασμένη δόμηση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Tract Housing στο Markham του Ontario στον Καναδά.

Προκατασκευασμένη δόμηση (αγγλικά: Tract Housing) αποκαλείται η μορφή οικοδομικής ανάπτυξης, σύμφωνα με την οποία πολλά πανομοιότυπα ή παραπλήσια σπίτια κατασκευάζονται μαζικά για τη στέγαση μιας κοινότητας. Η πρακτική αυτή μπορεί να καταλαμβάνει ολόκληρες εκτάσεις τετραγωνικών χιλιομέτρων σε πολλές περιοχές. Οι κατασκευές tract housing συνήθως συναντώνται στα προάστια της Βόρειας Αμερικής.

Οι κατασκευές αυτές εστιάζονται σε λίγα μόλις αρχιτεκτονικά σχέδια και τα εργατικά κόστη περιορίζονται καθώς οι εργάτες απλά απαιτείται να μάθουν τις δεξιότητες και τον τρόπο εργασίας πάνω στην οικοδόμιση μιας περιορισμένης κλίμακας σχεδίων. Επιπροσθέτως, όπως όλα τα σπίτια του έργου θα οικοδομηθούν κατά την ίδια χρονική περίοδο, το κόστος της αγοράς και της μεταφοράς οικοδομικών υλικών μπορούν να μειωθούν λόγω των οικονομιών κλίμακας. Συστατικά όπως υποστηρίγματα οροφής, υδραυλικά και σκαλοσιές συχνά κατασκευάζονται σε εργοστάσια και τοποθετούνται επιτόπου. Αυτό επιτρέπει στους εργολάβους να ρίξουν τις τιμές, το οποίο στη συνέχεια κάνει τα σπίτια πιο προσιτά στο ευρύ κοινό, κάτι το οποίο επιτρέπει και στους πωλητές να εξασφαλίσουν υψηλότερα κέρδη.

Έκαστο προκάτατασκευασμένο σπίτι είναι πανομοιότυπο με τα γειτονικά, όμως πιο πρόσφατες κατασκευές διαφοροποιούν λίγο την εξωτερική όψη των σπιτιών. Οι διαφορές συνήθως ποικίλουν, από υποτυπώδεις, αισθητικές διαφοροποιήσεις σε πληθώρα διαφοροποιήσεων στον οικοδομήσιμο χώρο, την όψη της οροφής και τα υλικά. Επιπλέον, τα σχέδια των ορόφων μπορούν να μεταβληθούν, ή δωμάτια και γκαράζ δύνανται να προστεθούν ή να αφαιρεθούν. Όσοι κατασκευάζουν ή αγοράζουν νέα σπίτια μπορούν επίσης να εξειδικεύσουν τα σχέδια στις ανάγκες τους.

Στην Ελλάδα η συγκεκριμένη μορφή οικοδομικής ανάπτυξης δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και έκανε την εμφάνισή της σε μικρότερη κλίμακα κυρίως κατά τη δεκαετία του 2000.