Πρίνσιπε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 1°37′N 7°24′E / 1.617°N 7.400°E / 1.617; 7.400

Το νησί Πρίνσιπε στα Βόρεια

Το Πρίνσιπε (Príncipe, ελλ. Πρίγκιπας) είναι το μικρότερο από τα δύο νησιά που συναποτελούν το κράτος Σάο Τομέ και Πρίνσιπε στις δυτικές ακτές της Αφρικής. Η έκτασή του είναι 136 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ο πληθυσμός του γύρω στις 5.000 κατοίκους.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ψηλότερο σημείο του βρίσκεται στο νότο και είναι 948 μέτρα στην Κορυφή Πίκο δε Πρίνσιπε, σε μια περιοχή με πυκνά δάση, όπου βρίσκεται και το Εθνικό Πάρκο Όμπο. Το νησί αποτελεί ταυτόχρονα επαρχία και έναν από τους νομούς που λέγεται Παγκέ (Pagué). Εκτός από τα πορτογαλικά, στο νησί μιλούν και τη γλώσσα Πρίνσιπε ή τη Λουνγκουγιέ με ελάχιστους χρήστες της Φόρρο.

Στο νησί βρίσκεται μόνο μία πόλη, η Σάντο Αντόνιο και αεροδρόμιο, με κωδικό PCP. Υπάρχουν επίσης πολλά μικρά χωριά, όπως η Μπέλα Βίστα, η Μπομπόμ, η Νέβες Φερέιρα, η Πασιέντσια, η Φουτούρο,η Πόντα Φόντε, η Ριμπέιρα Ίζε και άλλα.

Στο Πρίνσιπε υπάρχει ηφαίστειο ηλικίας 3 εκατομμυρίων ετών. Το νησί Πρίγκιπας περιλαμβάνει και νησίδες, όπως Ιλιέου Μπομπ Μπομ, Ιλιέου Καρόσο, Τινιόσα Γκράντε και Τινιόσα Πεκένα.

Αυτόνομη κυβέρνηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το νησί είναι αυτόνομο από τις 29 Απριλίου του 1995. Πρώτος επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης ανέλαβε ο Νταμιάο βαζ ντ'Αλμέιντα. Από τις 5 Οκτωβρίου του 2006 στο αξίωμα υπηρετεί ο Ζοζέ Κασάντρα[1].

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το νησί Πρίνσιπε ήταν η τοποθεσία όπου αποδείχθηκε πειραματικά η θεωρία της σχετικότητας του Αλβέρτου Αϊνστάιν. Αυτό έγινε με την παρατήρηση μιας έκλειψης ηλίου από τον Άρθουρ Στάνλεϋ Έντινγκτον και την ερευνητική του ομάδα, το 1919[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Rulers
  2. BBC News, Celebrating a landmark experiment, 30 Μαΐου 2009.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]